Identifikacija nepoznatih čarobnih gljiva

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
Red
Moderator
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 704 puta

Re: Identifikacija nepoznatih gljiva?

Post Postao/la Red »

identificirati suhu gljivu je poprilicno nemoguca misija, sve izgube svoj izvorni oblik i boju pa se mozes slikat. te kristalice koje spominjes, hmmm, da je uzgoj posumnjala bi na vermikulit koji se cesto zalijepi po gljivama, ali ako su ubrane u prirodi, tko zna, najvjerojatnije zemlja...

Jedino mi padaju na pamet Psilocybe semilanceata koje rastu naokolo po Europi.

slika

Malo sam googlala i naletila na clanak na njemackom gdje se spominju i pise ovo
U Tirolu su pronađene u većim količinama na visini od 1400-1700 m, u Schwarzwaldu na visinama 820-1300 metara.

Tka zna njemacki, nek cita http://de.wikipedia.org/wiki/Spitzkegeliger_Kahlkopf
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Psychonaut
rank11
Ima zahvala: 85 puta
 pohvaljen: 178 puta

Post Postao/la Psychonaut »

Prema knjizi Psilocybin Mushrooms: Identification guide, koju je napisao poznati mikolog
Paul Stamets, psilocybinske gljive je veoma opasno identifikovati vizualno(velicina/boja/oblik), zato sto postoje otrovne vrste(pogotovo iz porodice Galerina) koje izgledaju gotovo identicno, i zive u istim sredinama. Zato, pamet u glavu.

Na svu srecu, Stamets preporucuje dvije alternativne tehnike za identifikaciju, koje su dosta pouzdanije. Prva tehnika je otiskivanje spora(spore print), a druga je pracenje boje koju izvadjena gljiva poprima(pogotovo u donjem dijelo tijela, tamo gdje je iscupana). I jedno i drugo bi kod gljiva koje sadrze psilocybin trebalo biti tamno plavo, do crno, a spore pring nikako ne bi smio smedjkasto(pogotovo boje zahrdjalog zeljeza) jer takav otisak ostavljaju Galerine.
Pozivam te da budes moj ucitelj
314
rank12
Ima zahvala: 58 puta
 pohvaljen: 143 puta

Post Postao/la 314 »

vidiš red, to bi čak mogle biti te...zakon si :ymapplause: ma svi ste zakon tu, brzi u odgovoru i zeljni podjeliti i naučiti :thumbsup: :thumbsup:

s tim gljivicama sam stvarno doživio više nego s ostalima....bilo je tu svega, od razgovora sa grmljem, do nekih dubokoumnih razgovora, zvuk+boja itd....da ne mažem temu, jednom ću pisat u trip tales :)
". . . TO JE ONAJ IZVORNI OSJEĆAJ PLEMENA KOJE JE U ISTOM RITMU, A VOĐA JE DJ."
HypnoToad
Moderator
Ima zahvala: 532 puta
 pohvaljen: 1209 puta

Post Postao/la HypnoToad »

Slike su malo mutne pa nisam siguran, postoji mogućnost da je Psathyrella, ali prilično sam siguran da se radi o Panaeolina foenisecii. Stavi par klobuka na foliju preko noći, boja printa će potvrditi o kojoj se točno vrsti radi.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
Guybrush Threepwood
rank3
Ima zahvala: 14 puta
 pohvaljen: 6 puta

Post Postao/la Guybrush Threepwood »

stavio sam par cim sam ih donio doma... print je crn...
Wolfshade
rank4
 pohvaljen: 2 puta

Post Postao/la Wolfshade »

Našao sam maloprije neke gljive, iz ptičje perspektive su mi se činili kao vrganji no kad sam ih ubrao vidio sam da nisu :sad:

slika

slika

Znate li šta bi ovo bilo?
HypnoToad
Moderator
Ima zahvala: 532 puta
 pohvaljen: 1209 puta

Post Postao/la HypnoToad »

To ti je nešto iz roda Paxillus ili Leucopaxillus. Da li iz mesa izlazi latex kad ga prelomiš?

@Guybrush Threepwood -- to ti je sada dosta važno, da li je print tamno smeđ ili baš crn? Mislim crn kao crni marker. Jer ako je možda se radi o psihoaktivnoj vrsti Panaeolus subbalteatus. Znam da ćeš sad htjet vidjet crno, ali ako imalo baca na smeđe nije ta vrsta.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
Guybrush Threepwood
rank3
Ima zahvala: 14 puta
 pohvaljen: 6 puta

Post Postao/la Guybrush Threepwood »

nije Panaeolus subbalteatus... ima neki ton smeđe u pravu si,svejedno hvala!
Monk
rank1
Ima zahvala: 3 puta

Post Postao/la Monk »

Pocetnik sam s gljivama..tj jeo sam ih, ali nikad svjeze ubrane ili uzgojene..e sad kad znate na cemu sam evo pitanja:

Jucer sam bio u sumi par sati i naso par vrsti gljiva (5-7 vrsti) i kako mi je to bilo puno da vas tlacim i ispitujem sta je sta odma sam iso napraviti print svake gljive. I nakon jedno 16 sati sto su stajale na papiru u jednoj plasticnoj posudi u koju zrak nemoze uci svaka je ostavila print i naime 2 vrste su ostavile potpuno crn print..crn kao noc, niti malo smed..bas crn crn..kako sad nemam slike mogu jedino opisat kako su izgledale pa vi ako imate volje dajte neke ideje koja bi mogla biti da se znam provjeriti, a ja cu danas opet otici malo setati sumom i traziti te dvij vrste kojesu ostavile crni print pa ako sam naso nesto dobro idem i probat pojest nema druge :D

Prva gljiva: Imala je oblik zvoncica, no bez nekih znacajnijih crta ili sara. Cijeli klobuk je bio crne boje.

Druga gljiva: Imala je takoder oblik zvoncica, no ova je na samom vrhu bila neke svjetlo smede boje (ko karamela) a po rubovima klobuka crne crte (pretpostavljam da to zovete listicima) znaci listici crne boje i ostatak gljive je bio bijel..onak sivkasto bijel.

Nadam se da ovi opisi imaju smisla. Takoder se nadam da ce mi netko moci odgovoriti na moje sumnje :D

Sta mislite jesul to mozda magicne :mushroom: ???????

Edit: bit ce danas i slike tih gljivica ako nadem istih :) idem u lov, wish me luck :D

Evo naso jednu sliku, ja sam naso ovu drugu po redu..ista je gljiva 100%

slika

Uploaded with ImageShack.us
Odgovori