imam dvije biljcice anadenanthere peregrine, stare mjesec i pol dana. vecu zovem Ana, manju Rina - ANAdenanthera peregRINA. klijanje je veoma jednostavno, ubacio sam sjemenke u casu vode sobne temperature. u prvih sat vremena odbace smedji oklop, a nakon 15-18 sati se napuhnu i pocnu bacati klicu, stoga ne preporucam drzati potopljene duze od 24 sata. zatim sam ih prebacio u plasticnu teglu sa miksom zemlje, vermikulita i kokosa. sjemenku sam prekrio sa 3mm substrata, ne preduboko. vrh tegle sam prekrio sa prozirnom folijom i probusio par rupica. sjemenka je izvirila na povrsinu za nekih tri dana nakon cega sam i maknuo prozirnu foliju kako bi bilo strujanja zraka i kako se nebi zabudjilo. primjecujem da ne voli jako mokar substrat, vec joj vise odgovara prozracan i malo suhlji. u vecoj posudi nekoliko puta brze raste nego u manjoj posudi. dok su obje bile malene su rasle istom brzinom, sada Ana u vecoj posudi raste puno brze, vjerovatno im dosta rano treba vise prostora za korjen. polako ih privikavam na direktno sunce. nakon pola sata direktnog sunca pocnu zaklapati listove, a zatim iducih dan-dva stagniraju po pitanju rasta, cini mi se da preferiraju hlad, sto i pise na netu. listove prilikom odlaska ili povratka sa spavanja otvaraju i zatvaraju od dole, a ukoliko se radi o jakom suncu prvo ce pocet zaklapat najgornje. nemam specificne razloge zasto ih uzgajam osim sto sam dobio nekoliko sjemenki pa zasto ne bocnut, volim biljcice. rastu do trideset metara visine.
za sad rastu samo u visinu, zna li netko hoce li kasnije pocet bacat nove sporedne grane? pitam iz razloga tog sto bih ju pokusao drzati nisko dok necu imati prostor za presadit ju van.
dvije sjemenke sam probao u snuffu sa p. harmalom i b. caapi. veoma cudno iskustvo, povracalo mi se na neki neuobicajen i neodredjen nacin, lagana promjena stanja svijesti. kratko trajanje 20-30 minuta.