ove godine sam prvi put napravio malo ozbiljniji vrt. nije velik cca 12m2 ali ozbiljniji naspram prethodnih. ima tu mahuna, graha, paradajza i tabasco, jalapeno i okruglih chili papricica.. i naravno pokoja za dimit.

do sad sam sadio chilije u tegle i to su uglavnom bile prozoruse. sa kokosjim gnojem (valjda je kokosji?? dao mi komsija) sam zagnojio pred zimu pa prekopao u proljece. prvi put gnojio vani tako da sam radio kako su mi iskusniji rekli. dio sam klijao pod led lampom 100w a dio na prozoru. chili papricice su mi bolje izasle pod lampom. kod iznosenja van sam napravio gresku. iznjeo sam sve po najvecem suncu i ostavio tako pa su paprike najvise izgorile, vratio sam ih u hlad nekoliko dana pa su nastavile ok. sad barem znam da ih polako navikavam par dana pomalo na sunce. sadio bi i vise stvari i bolju pripremu napravio, zatim ogradio sve .. ali sam na tudjoj zemlji pa necu previse dirat.
tamo kraj 8 pocetak 9 mjeseca odem na lokalnu pijacu i od poznatih nakupujem crvene paprike za ajvar, krastavaca koje kiselim, svega potrebnog za tursiju itd pa na kraju i izdri do proljeca kako sta. ajvar ode prvi, jos brze ako se pogodi kolicina sastojaka hehe. nije moja proizvodnja ali je ok kvaliteta. radi se o maloj sredini i dosta se ljudi zna pa ne sumnjam previse u kvalitetu.
prije nekoliko godina, cini se malo ali moze biti i 10 godina sjecam se jedne emisije dje je bilo pokusaja guranja gmo sjemena malim poljoprivednicima, cak mislim da se radilo o monsantovom sjemenu.
zadnjih nekoliko godina skupljam sjeme iz voca i povrca, uglavnom ovog sa pijace. prosle godine prije sadnje sam kontao da bi dobro doslo neko sjeme, a da ne moram narucivat sa vise strana iz inozemstva i placat po nekoliko eura kako neki traze. ili neke domace sorte kojih sve manje ima a nema ih vani. ideja je bila napravit stranicu (koja se zavrsi za 2 puna dana) - poprilicno nesto jednostavno dje ljudi mogu razmjenjivati sjeme i ono bitno - ne prodavat vec razmjenjivat. bez ikakvog spomena novca. bez reklama, bez svih gluposti vec jednostavna i dzabe stranica. na kraju ne napravih jer nisam znao postoji li interesa primarno za razmjenom sjemena, a ne prodajom. recimo, imam chili papricice nekoliko vrsti, tigraste cherry paradajze itd i da mogu nedje da postavim sta sve imam i sta me zanima - pa kad netko naidje vidi: 'e ovaj ima sjeme za tabasco chili, bas bi ga htio sadit ove godine'. javi se da ga zanima i pita dal imam. ako imam posaljem u koverti a usput vidim sta on ima ukoliko je objavio na stranici, recimo on ima papriku ajvarusu, javim da mi posalje nju u razmjenu. bez ikakvih bankovnih racuna, smsova, poziva, transakcija i gluposti - sjeme za sjeme. ili ako ta druga osoba nema nista zanimljivo sta mi treba posaljem mu sjem, koverta i jedna markica skoro dzabe. samo kod veceg protoka, to dzaba pismo, jedno po jedno, moze posiljaocu postat problem - stoga sistem kakav je opisan nije bas odrziv za vecu (i nekulturnu) masu.
sta mislite o necemu takvom, bili sudjelovali i zasto/zasto ne?