Kako spasiti kaktus koji truli?
Kako spasiti kaktus koji truli?
Pozdrav svima! Ovdje sam totalno nova. Molim nekoga tko se kuzi u kaktuse za pomoc. Imam kaktus vec 11godina a ne znam nista o njima. Dakle, ne znam tocan naziv vrste. Kad sam ga kupila bio je sasvim mali, uski i visok mozda 5 cm a sada je sigurno visok sigurno 70cm. Da skratim pricu, poceo je truliti od korijena, smede je boje, ima pukotine gdje cak izlazi nekakva tekucina tamna. Vise od polovice je zdravo i zeleno. Moje pitanje je moze li se nekako odsjeci zdravi dio i pokusati nekako spasiti
stvarno ne znam nista o uzgoju ovih biljcica ali do sad mi je islo sasvim dobro, sve dok sam imala potpunu kontrolu nad zalijevanjem. Molim nekoga da mi pomogne...hvala!

Re: Kako spasiti kaktus koji truli?
Odreži odmah s nožem (kojeg si prvo obrisala alkoholom) iznad svih znakova truljenja, stavi odrezani komad na maramicu ili papirnati ručnik na neko sjenovito mjesto s dobrim strujanjem zraka barem tjedan dana. Nakon toga stavi u potpuno suhu zemlju i bez ikakvog zalijevanja pusti do idućeg proljeća da pusti korijenje.
Ako možeš bilo bi dobro da slikaš kaktus pa ćemo ti ga odmah i identificirat, različite vrste trebaju različite uvjete za rast.
Ako možeš bilo bi dobro da slikaš kaktus pa ćemo ti ga odmah i identificirat, različite vrste trebaju različite uvjete za rast.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
Ovo je neki od srodnika Cephalocereusa, neznam točnu vrstu.
Izgleda gadno, možda je spržen od sunca, ako se ne širi i nije gnjecavo. Ako je trulež, onda su male šanse za spas, treba puno rezanja, puno sumpora i suhog vremena.
Izgleda gadno, možda je spržen od sunca, ako se ne širi i nije gnjecavo. Ako je trulež, onda su male šanse za spas, treba puno rezanja, puno sumpora i suhog vremena.
Gore nije gnjecavo i čini mi se da je te žućkaste fleke imao i prije, očito od sunca...
ali dolje je gnjecav i velim, curi kroz pukotine nekakva gnjecava smeđa tekućina...
pokušat ću ga odrezati sutra ujutro i postupiti kao što ste rekli pa ćemo vidjeti....što sa sumporom? kak da ga primjenim?
ps.hvala puno na brzim odgovorima...
ali dolje je gnjecav i velim, curi kroz pukotine nekakva gnjecava smeđa tekućina...
pokušat ću ga odrezati sutra ujutro i postupiti kao što ste rekli pa ćemo vidjeti....što sa sumporom? kak da ga primjenim?
ps.hvala puno na brzim odgovorima...
Čisti žuti elemantarni sumpor se može nanijeti kistom na otvorene rane kaktusa kako bi se sprijećile gljivične infekcije i daljnje truljenje. Ali ako nije dostupan, kaktus se može staviti na suho mjesto s dobrim strujanjem zraka da se ta rana što brže zatvori i napravi zaštitni sloj. Nakon toga, kaktus u potuno suhu zemlju ili pijesak, i na svijetlo mjesto bez zalijevanja da pusti korijenje.
Sretno!
Sretno!
Jos samo jedno pitanje
kad odrezem zdravi dio kaktusa, polegnem ga na ubrus? Ili pokusam staviti okomito da stoji na tom odrezanom mjestu? Pretpostavljam da je prva opcija, ali cisto da provjerim
hvala!

- mr. gljiva
- Ima zahvala: 37 puta
- pohvaljen: 97 puta
tako je, položi ga na nekakvu maramicu da odrezani dio bude izložen zraku
da se što prije sasuši. kako već idu lagane pripreme za zimu taman
će i rana zacijeliti nakon čega ga baciš u suhu zemlju i ostaviš tako preko zime-bez zaljevanja
da se što prije sasuši. kako već idu lagane pripreme za zimu taman
će i rana zacijeliti nakon čega ga baciš u suhu zemlju i ostaviš tako preko zime-bez zaljevanja

skuliran do jajc 

Opet ja. Taman sam ovaj vikend htjela staviti kaktus u zemlju kad sam zadnjih 2,3 dana primijetila mrljice na odrezanom dijelu i probam danas malo piknuti taj tamniji dio a ono mekan..mislim da je to opet trulez? Odrezala sam opet do skroz zdravog dijela i opet stavila susiti...mozda da stvarno premazem sumporom odsjeceni dio? Ili nisam trebala rezati dodatno? Uglavnom, kad vec opet piskaram, da pitam jos- kad se i ako se opet lijepo osusi dno, stavljam li zemlju u plasticnu posudu s rupicama ili neku keramicku, ili kakvu? Evo jos molim za taj odgovor?
Hm, bojim se da kada se kaktus tako odbija osušit da su šanse velike da je trulež već duboko i da će se teško išta spasit. Na tvojoj slici mi izgleda kao da je vrh spaljen, što znači da nemože dalje rasti, i da bi mogao umrijeti.
Što se tiče posude, uopće nije važno, možeš staviti u stvarno bilo kakvu dok traje zakorjenivanje, kasnije preseliš u vazu u kojoj želiš da raste.
Što se tiče posude, uopće nije važno, možeš staviti u stvarno bilo kakvu dok traje zakorjenivanje, kasnije preseliš u vazu u kojoj želiš da raste.