Znam da će većini sve to bit malo gadno, ali takav substrat nema gotovo nikakvog mirisa, a ni bakterija više, pa ako vam je lako dostupan, zašto ne ga koristiti umjesto da kupujete nešto drugo!
Konjski izmet je odličan (neki kažu i najbolji) substrat za uzgoj mnogih vrsta gljiva, kao što su Psilocybe cubensis, Panaeolus cambodginiensis, Panaeolus cyanescens, Agaricus bisporus (šampinjon), Coprinus comatus (velika gnojištarka), i drugih. Konjski je najpogodniji jer veliki dio hrane ostane djelomično neprobavljen. Moguće je koristiti i kravlji, ovčji i kozji, ali ih se prethodno mora pomiješati 50/50 sa pšeničnom slamom.
E sad, znam da se kompostirano konjsko gnojivo može naći u vrtnim centrima, ali ono samo ne valja. Potrebno je koristiti konjski izmet koji je odstajao na pašnjaku nekoliko mjeseci, gdje je kiša isprala većinu amonijaka i ostalih gadarija, i sunce još sve to spržilo i osušilo. Svježi ne valja, zbog smrada, bakterija i amonijaka.
Kada ste nabavili isprani i osušeni izmet, priprema je vrlo jednostavna.
1. potpuno suhi izmet izmrviti sa rukama (u rukavicama) na što manje dijelove u neki lonac.
2. dodavati vode i miješati dok se ne postigne optimalna razina, a to ćete provijeriti ovako: uzmete punu šaku substrata. Ako ga lagano držite, voda nesmije curiti, kad ga lagano stisnete ispadnu 2-3 kapi vode, a kad ga jako stisnete izađe tanki mlaz koji traje nekih sekundu dvije.
3 sad to treba pasterizirati, i termometar za visoke temperature je obavezan. Smjesa u loncu se mora zagrijati do ~70*C. Kada je tako zagrijano, poklopiti lonac i pustiti ga nekoliko sati da se potpuno ohladi.
4. red izmeta, red koloniziranog zrnja, sve pomiješati, pokriti aluminijskom folijom i na inkubaciju.
5. Kada je potpuno bijelo staviti u terarij za rast.
Ni kod ovoga nije potreban kejsing za P. cubensis. Šampinjoni i panaeolusi zahtijevaju oko 1 cm kejsinga, inače najčešće neće uopće izbacit pinove.
U konjski izmet je poželjno dodati koju šaku vermikulita ako ga imate, kalcijevog sulfata i po želji pšenične slame.
Ovo sam bacio više kao ideju, okvirno, pa ako vas nešto zanima recite i pokušat ću objasnit. Ovako kad pišem se nemogu svega sjetit, što bi drugima moglo bit zbunjujuće, tako da samo pitajte!
Pozdrav i sretan uzgoj!