Za cubensise nije potreban casing, opcionalan je. On je ekstra korak ako ga želiš. Većina ga ne upotrebljava jer nije potreban. Ali neki sojevi cubensisa jednostavno teže frutaju bez casinga i tu je više nego dobrodošao.
Hoćeš li ga staviti ili ne je zbilja stvar osobnog odabira i pristupa. Ovdje sam ga spomenuo radi lokvi vode. Casing bi upio vodu i stvar riješena. Naškodit neće
Ali ovo drugo je važnije i masovno se griješi.
Vlažnost supstrata ili field capacity. Tu je prečesto zajeb i ima gomila krivih informacija. Ne znam zašto. Što se tiče tih parametara, pouzdaniji izvor informacija su komercijalni uzgajivači gljiva. A znam po sebi da višak vode usporava sve i daje manje plodove.
Dok traje kolonizacija supstrat jezatvoren i ne gubi vodu. Čak i kad kroz luftanje izgubi nešto, ima više nego dovoljno za prvi flush. A lako je malo špricati po površini nakon kolonizacije ako treba. A i onda ne radi toga što supstratu fali vode, već da površina bude ugođena za frutanje
Na shroomery-u sam čitao neki tek i lik(renomiran tamo) ga je editirao nakon dosta vremena jer mu kokos više ne drži toliko vode kao prije. A i prije je dao do znanja da među različitim brendovima ima velike razlike
Kad uzmem novi kokos uvjek napravim test
Tri velike tegle od oko 2L i u svakoj po 50g dobro izmrvljenog kokosa. Stavim u svaku različitu količinu vrele vode. 175ml(x3.5), 187.5ml(x3.75) i 200ml(x4). Dok se hladi par puta protresem
Evo dva primjera kako bi to trebalo izgledati. Nikakvo curenje, di koja kap kad jako stisneš
Na 22:15
Edit:
Da ne bi što krivo govorio, na ženinu radost sam napravio malu probu i dobio dobar field capacity.
Ima neki tek sa kokosom i vermom i recept je
650g kokos
1.9L verm
3.8L voda
Nemam kokosa dovoljno, ali napravio sam test sa 20g kokosa, 66ml verma(što je u omjeru više nego u gornjem teku). Za dobar field capacity je išlo 83ml vode.
Kad bi te omjere upotrijebio na kocku od 650g, to je 2.7L vode. Jebena litra manje nego po receptu
Ne može se uploadat video da se vidi, a ne da mi se prijavljivat negdje. Al evo slika da ne ispadne da serem