(◕‿-) Mush Mush galerija

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
faceOff
rank10
Ima zahvala: 202 puta
 pohvaljen: 290 puta

Re: (◕‿-) Mush Mush galerija

Post Postao/la faceOff »

Ne kužim zašto mislite da ste krivo radili? Sve je po normalnom postupku, uobičajeno. Jedini je zajeb možda omjer vode
Za cubensise nije potreban casing, opcionalan je. On je ekstra korak ako ga želiš. Većina ga ne upotrebljava jer nije potreban. Ali neki sojevi cubensisa jednostavno teže frutaju bez casinga i tu je više nego dobrodošao.
Hoćeš li ga staviti ili ne je zbilja stvar osobnog odabira i pristupa. Ovdje sam ga spomenuo radi lokvi vode. Casing bi upio vodu i stvar riješena. Naškodit neće

Ali ovo drugo je važnije i masovno se griješi.
Vlažnost supstrata ili field capacity. Tu je prečesto zajeb i ima gomila krivih informacija. Ne znam zašto. Što se tiče tih parametara, pouzdaniji izvor informacija su komercijalni uzgajivači gljiva. A znam po sebi da višak vode usporava sve i daje manje plodove.
Dok traje kolonizacija supstrat jezatvoren i ne gubi vodu. Čak i kad kroz luftanje izgubi nešto, ima više nego dovoljno za prvi flush. A lako je malo špricati po površini nakon kolonizacije ako treba. A i onda ne radi toga što supstratu fali vode, već da površina bude ugođena za frutanje
Na shroomery-u sam čitao neki tek i lik(renomiran tamo) ga je editirao nakon dosta vremena jer mu kokos više ne drži toliko vode kao prije. A i prije je dao do znanja da među različitim brendovima ima velike razlike
Kad uzmem novi kokos uvjek napravim test
Tri velike tegle od oko 2L i u svakoj po 50g dobro izmrvljenog kokosa. Stavim u svaku različitu količinu vrele vode. 175ml(x3.5), 187.5ml(x3.75) i 200ml(x4). Dok se hladi par puta protresem

Evo dva primjera kako bi to trebalo izgledati. Nikakvo curenje, di koja kap kad jako stisneš

Na 22:15

Edit:
Da ne bi što krivo govorio, na ženinu radost sam napravio malu probu i dobio dobar field capacity.
Ima neki tek sa kokosom i vermom i recept je
650g kokos
1.9L verm
3.8L voda

Nemam kokosa dovoljno, ali napravio sam test sa 20g kokosa, 66ml verma(što je u omjeru više nego u gornjem teku). Za dobar field capacity je išlo 83ml vode.
Kad bi te omjere upotrijebio na kocku od 650g, to je 2.7L vode. Jebena litra manje nego po receptu
Ne može se uploadat video da se vidi, a ne da mi se prijavljivat negdje. Al evo slika da ne ispadne da serem

slika

slika

slika

That stone Buddha deserves all the birdshit it gets
I wave my skinny arms like a tall flower in the wind
Poor noob
rank3
Ima zahvala: 40 puta
 pohvaljen: 22 puta

Post Postao/la Poor noob »

faceOff je napisao/la: 10.04.2022, 07:56 Ne kužim zašto mislite da ste krivo radili? Sve je po normalnom postupku, uobičajeno. Jedini je zajeb možda omjer vode
Za cubensise nije potreban casing, opcionalan je. On je ekstra korak ako ga želiš. Većina ga ne upotrebljava jer nije potreban. Ali neki sojevi cubensisa jednostavno teže frutaju bez casinga i tu je više nego dobrodošao.
Hoćeš li ga staviti ili ne je zbilja stvar osobnog odabira i pristupa. Ovdje sam ga spomenuo radi lokvi vode. Casing bi upio vodu i stvar riješena. Naškodit neće

Ali ovo drugo je važnije i masovno se griješi.
Vlažnost supstrata ili field capacity. Tu je prečesto zajeb i ima gomila krivih informacija. Ne znam zašto. Što se tiče tih parametara, pouzdaniji izvor informacija su komercijalni uzgajivači gljiva. A znam po sebi da višak vode usporava sve i daje manje plodove.
Dok traje kolonizacija supstrat jezatvoren i ne gubi vodu. Čak i kad kroz luftanje izgubi nešto, ima više nego dovoljno za prvi flush. A lako je malo špricati po površini nakon kolonizacije ako treba. A i onda ne radi toga što supstratu fali vode, već da površina bude ugođena za frutanje
Na shroomery-u sam čitao neki tek i lik(renomiran tamo) ga je editirao nakon dosta vremena jer mu kokos više ne drži toliko vode kao prije. A i prije je dao do znanja da među različitim brendovima ima velike razlike
Kad uzmem novi kokos uvjek napravim test
Tri velike tegle od oko 2L i u svakoj po 50g dobro izmrvljenog kokosa. Stavim u svaku različitu količinu vrele vode. 175ml(x3.5), 187.5ml(x3.75) i 200ml(x4). Dok se hladi par puta protresem

Evo dva primjera kako bi to trebalo izgledati. Nikakvo curenje, di koja kap kad jako stisneš

Na 22:15

Edit:
Da ne bi što krivo govorio, na ženinu radost sam napravio malu probu i dobio dobar field capacity.
Ima neki tek sa kokosom i vermom i recept je
650g kokos
1.9L verm
3.8L voda

Nemam kokosa dovoljno, ali napravio sam test sa 20g kokosa, 66ml verma(što je u omjeru više nego u gornjem teku). Za dobar field capacity je išlo 83ml vode.
Kad bi te omjere upotrijebio na kocku od 650g, to je 2.7L vode. Jebena litra manje nego po receptu
Ne može se uploadat video da se vidi, a ne da mi se prijavljivat negdje. Al evo slika da ne ispadne da serem

slika

slika

slika
Ma ne mislin da krivo radin jer koristin casing nego kad ga stavim. Ja ga stavin odma i onda cekan 10 dana da mi to sve kolonizira i gljive mi rastu s njega a ne iz njega ko tebi. Definitivno cu ga i dalje koristit ali cu ga stavljat nakon par dana a ne odma nakon miksanja zita i substrata.

A po pitanju fc meni iscuri vise kapljica kad stisnen al opet i sami je kokos u igri pa je mozda i do toga. Da stavin 1/3.5 mislin da se nebi ni sve napilo da bi mi ostalo nesto suvoga. Doduse, ja istribin komadice kocke pa u to lijen vodu, da ga skroz usitnin vjerojatno bi se dalo stavit i nesto manje.
Al dobro, bitno je da mi funkcionira vako kako je jos samo da vermikulit nabavin i bit ce to extra.
Definitivno cu provat casing sa zemljon, u tebe to pari sasvim dobro.
Pitanje… pasteriziras li ti tu zemlju?

Evo i slike kutije i kocke iz bauhausa

media/images4/1649795118.jpg
media/images4/1649733257.jpg
media/images4/1649730818.jpg

Ee, dunkanje mi je pomoglo, pocele su mi gljive opet rast, ide slika za 2-3 dana 🤗
faceOff
rank10

Post Postao/la faceOff »

Pomješam zemlju i verm i odredim koliko vode im treba.
Jebiga, ja sam izmjerio kantu u kojoj uzgajam i znam da je 1 litra 2 cetimetra. Znam točno koliko mi treba
U loncu zagrijem vodu i držim pred ključanjem.
U veliku teglu stavim verm i zemlju, ulijem potrebnu količinu vrele vode unutra i stavim poklopac.
Teglu stavim u lonac sa vrućom vodom. Gasim i palim izvor topline po potrebi. Tako podgrijavam dva sata, ugasim i pustim da se hladi unutra

Ako budeš tako radio napravi ovo. Teglu sa mješavinom stavi u lonac dok se temperatura još nije digla. Da se staklo temperira. Kad dode pred ključanje, onda u mješavinu ulij vrelu vodu. Inače zna tegla puknit ako je hladna i u nju uliješ vrelu vodu. Pogotovo veće.
I nečim odvoji teglu od dna lonca. Skakat će i lupat ako ne odvojiš

Probat ću ovaj kokos. Vidim da ima dodanog gnojiva. Precizni su brojevi, tako da su dodaci vjerojatno u obliku soli, bez obzira što su organskog porijekla. Ne bi trebalo smetati

faceOff
rank10

Post Postao/la faceOff »

Evo ovdje se dobro vidi casing
Jednu kantu sam iznio van nakon trećeg flusha. Dunkao i pobrao par gljiva i ostavio vani. Sasušilo se

slika
slika
slika

Ovu sam našao danas. Suhlja je nego što izgleda
slika

Poor noob
rank3

Moze, pokusat cu nekad s ton zemljon, napravit cu isto ka i ti.
Da, kokos je dobar, ima skroz nesto sitno nutrijenata al meni se pari da to nimalo ne smeta. Dobija san s njin i kesicu gnojiva, zamisa san ga u najnovije kutije, za 10ak dana cemo vidit sta se desaje. Znan da ne ide, pogotovo za casing al zaj mi bilo gledat kesicu nako punu pa san pokusa haha
faceOff
rank10

Post Postao/la faceOff »

storm.raver je napisao/la: 25.03.2022, 17:57 ...
Da se nadovežem na priču o germinaciji spora
Ova solucija je napravljena prije petnaestak dana u destiliranoj vodi. Inakulirao sam tri tegle dok još nije ovako izgledalo i sve je ok za sada
Destilirana voda je u igri
Žena mi ne da da više išta stavim u frižider, a kamoli šprice s iglama. Na sobnoj temperaturi je držano

slika
slika
slika

storm.raver
rank11
Ima zahvala: 97 puta
 pohvaljen: 333 puta

Post Postao/la storm.raver »

faceOff je napisao/la: 14.04.2022, 07:44 Da se nadovežem na priču o germinaciji spora
Ova solucija je napravljena prije petnaestak dana u destiliranoj vodi. Inakulirao sam tri tegle dok još nije ovako izgledalo i sve je ok za sada
Destilirana voda je u igri
Interesantno. Ali meni deluje kao klaster spora, ne kao germinacija. U svakom slučaju nemoj direktno špricati u tegle, vidi prvo na agaru šta je. Iskreno ima malo i bakterijski vajb, ali ne bih se usudio reći definitivno.

Pre sam čitao da spore proklijaju kad padnu na telo pečurke, dešava se često ljudima koji se bave intenzivno uzgojem. Zato sad razvijam neku teoriju - šta ako spora sama po sebi može da bude izvor nutritijenata za druge spore ? Umre, ili joj oslabi metabolizam, zatim druge spore izvrše neku vrstu kanibalisticke germinacije na njen račun. To bi moglo objasniti izvor nutritijenata u ekstremno siromašnom medijumu, koji čak nema ni minerale.
:mushroom: learning things :mushroom:
faceOff
rank10

Post Postao/la faceOff »

storm.raver je napisao/la: 14.04.2022, 12:52
Interesantno. Ali meni deluje kao klaster spora, ne kao germinacija. U svakom slučaju nemoj direktno špricati u tegle, vidi prvo na agaru šta je. Iskreno ima malo i bakterijski vajb, ali ne bih se usudio reći definitivno.
Ne vidi se na slici dobro, ali niti ih drže zajedno.
Uzeo sam jednu zbilja malu teglicu, probio malu rupu na rubu poklopca i čvrsto nabio sintetičku vatu. Sterilizirao sam ju zajedno sa neiskorištenim LCom. Stoji bez veze nekontaminiran već mjesec dana
Soluciju sam(sve sterilne mjere) ubrizgao u teglicu i ponovo uvlačio u špricu par puta. Da razbijem klaster. Ok je metoda.
Prvo sam mislio u toj maloj teglici ostaviti koji ml solucije i ubrizgat iz zajebancije LC unutra. Ali nije mi vrag dao mira i ubrizgao sam par ml u veliku teglu LCa. Ionako za kurac stoji
Deda je napisao/la: 09.04.2022, 19:23 ...
Jel šta novog?

Deda
rank3
Ima zahvala: 12 puta
 pohvaljen: 14 puta

Post Postao/la Deda »

faceOff je napisao/la: 15.04.2022, 19:24
storm.raver je napisao/la: 14.04.2022, 12:52
Ne vidi se na slici dobro, ali niti ih drže zajedno.
Uzeo sam jednu zbilja malu teglicu, probio malu rupu na rubu poklopca i čvrsto nabio sintetičku vatu. Sterilizirao sam ju zajedno sa neiskorištenim LCom. Stoji bez veze nekontaminiran već mjesec dana
Soluciju sam(sve sterilne mjere) ubrizgao u teglicu i ponovo uvlačio u špricu par puta. Da razbijem klaster. Ok je metoda.
Prvo sam mislio u toj maloj teglici ostaviti koji ml solucije i ubrizgat iz zajebancije LC unutra. Ali nije mi vrag dao mira i ubrizgao sam par ml u veliku teglu LCa. Ionako za kurac stoji
Deda je napisao/la: 09.04.2022, 19:23 ...
Jel šta novog?
media/images4/1650108516.jpg
Ima,casing cuda cini
Poor noob
rank3

Evo moje su nakon dunkanja zivnile, opet prvo raste nekolicina njih ali i male napreduju. A ovih destetak velikih, e bas su velike, kutija pari ok usporedba al u stvarnosti su i vece…
media/images4/1650207541.jpg
media/images4/1650228046.jpg
Past ce ovde jos 2 berbe, hehe
Odgovori