Last minute pitanja

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
wizard.hannah
rank6
Ima zahvala: 35 puta
 pohvaljen: 16 puta

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la wizard.hannah »

Moguče da temperatura nije "the best". Ali veli da je dobra. Ja sam imao spori rast jedino kada sam premalo namakao supstrat(riža-bird seed) i perlit(nemam verma pa koristim perl). Ako zrna nisu dovoljno vlažna kolonizacija se može rastegnuti i na 50 dana! VIĐENO!

Onda moguče je da si prenabio sjemenke! Češće se to dogodi kod brašna ali moguće je u oba slučaja! Jednostavno nemaš prostora da spore "putuju" odnosno koloniziraju substrat.

Još mi na pamet pada vermit-perlit koji je previše sitan, prije kao pjesak nego sitne grudice. Dobiš ga na kraju, u dnu vreće. Kad se namoći postane kao gips. Opet zablokira rast.

E...da! I ako si prekuhao...odnosno sva voda ili previše vode je isparilo iz lonca(press) pa si zapekao supstrat. Iltiga opet je tvrd pa nemre kolonizacija uspješno i brzo napredovati.

Evo još jedan! Koliko je velik taj tvoj cake? 2dcl? 3dcl? 5dcl? Volumen ako je huge također usporava rast!.

Peace.
Nadam se da bu ubrzalo! :thumbsup:
You're traveling through another dimension, a dimension not only of sight and sound but of mind; a journey into a wondrous land whose boundaries are that of imagination. That's the signpost up ahead — your next stop, the Twilight Zone.
HypnoToad
Moderator
Ima zahvala: 532 puta
 pohvaljen: 1209 puta

Post Postao/la HypnoToad »

dr.manijak je napisao/la: Provalio sam da kada gljive izrastu, cim se otvori jedna (pukne prsten) i druge pocnu da se otvaraju, i ako nisu jos dozrele i porasle koliko treba, izgleda kao da ta jedna koja pukne oprasi ili sta god da se desi, podstakne druge da se otvaraju.
Da li sam pogresno skapirao ili je tako?
A ako jeste tako, zar nije bolje da se cupa jedna po jedna kada se prsten otvara da bi druge do kraja mogle da izrastu?
Malo sam zbunjen, ali sam siguran da cim se jedna otvori i druge se otvaraju.
Pa sta nam je ciniti, cupati jednu po jednu ili kako?
Ustvari si dobro skužio ali nema tu nikakve magije ni zaprašivanja.
Stvar je u uvjetima, nešto nije kako treba, najvjerojatnije se radi o vodi, ili u substratu ili u zraku. Kada se malene gljive počnu pre rano otvarat znači da im nešto ne štima i da žele što prije izbacit spore. Čupanje većih bi možda mrvicu pomoglo, ali bolji način bi bio osigurat optimalne uvjete da sve mogu dozrijet.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
dr.manijak
rank14
Ima zahvala: 101 put
 pohvaljen: 232 puta

Post Postao/la dr.manijak »

Pa vidim ja da je to lancana reakcija, i male i velike u isto vreme krenu, cim se jedna otvori i ostale pocinju.

Vidis hypno u ovoj dole posudi, ima jedna velika gljiva i ostale su tek krenule, sada se plasim da kada se ova velika otvori ne pocnu i ove male i dobijem sve abortuse.
Da li da je pocupam?
Ova dole posuda na slici.

slika

I sta mislis ovako kako sam postavio posude da li moze tako?
malo sam se zeznuo u racunici pa nemam mesta u box-u .

Vidis ovako sam poredjao posude u box. jel ce im smeta?

slika

Skoro pa uspravno stoje.
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
wizard.hannah
rank6

Nebi trebalo smetati. Jedino što to nije pravi box! Ovdje nečeš imati dovoljno moisture za ispravan rast sljedećeg flusha. Što govorim? Nema tu vlage koliko treba! Prvi flush bu super..odnoso malo manje dobar nego što je mogao biti. Gljive su trebale rasti jedna na drugoj! To je savršeni kit! A briga dal če se nešto dogoditi ako pobereš ranije neke? Zašto? Pa one su taman..za berbu..ostale nisu..i nemaš frke. Jedino ako su jako blizu...onda možeš ozljediti i potrgati sitne kanale. Ovo ti je prvi put? Growing? Što se grizeš! Pa uspjelo ti je! Mnogima ne uspije niti iz 5te! Super je ovo za starting. Jedino što trebaš je 2 ogromne plastic box-e! Košta 20kn kom u bauhauseu i pevecu. Kom ima 25litara ili čak više...u auto i peglaj!
:thumbsup:
You're traveling through another dimension, a dimension not only of sight and sound but of mind; a journey into a wondrous land whose boundaries are that of imagination. That's the signpost up ahead — your next stop, the Twilight Zone.
dr.manijak
rank14

Ma jok.
Ali vidis ti to, bolje mi je ispalo na samom vermikulitu nego na konjskom izmetu, ovo mi je prvi put da radim sa njim
Ova skroz desno je na konjskom izmetu i coco coiru, a ove ostale dve su na vermikulitu i coco coiru.
Ali s' obzirom da ova na konjskom izmetu sadrzi ukupno 150gr kukuruza, dobro je ispalo.
Videcemo kako ce dalje da ide.
A box ovaj koj imam je super, improvizovao sam od nekih kanti za krec.
Necu da kupujem novi box jer ovo mi je poslednji grow, nadam se da ce biti dosta iz ove 3 posude pecuraka za duze vreme, taman imam i od proslog grow-a jos desetak grama suvih gljiva.
Ima da jedem i jedem, a s' obzirom da ih necu jesti svake nedelje ili svakog meseca, bice i za godinu dana nadam se.
A i sad je leto bacam se na neke druge poljoprivredne poslove. :hehee: :smokee:
extranoize
rank9
Ima zahvala: 60 puta
 pohvaljen: 105 puta

Post Postao/la extranoize »

imao sam dosta abortusa nakon prvog flusha.
jel to zbog vlage koja je bila 90-95% ili nešto drugo?
sad mi je 80-90% i još sam izbušio dodatne rupe za zrak...
Okali se u Materiji, sine Zemlje, okupaj se u njezinim gorućim slojevima, jer ona je izvor i mladost tvojega života.
Pierre Teilhard de Chardin
wizard.hannah
rank6

NEŠTO LJUTI SLATKU "RED" ...DALI JE OVO? PISANJE ODGOVORA A DA NEMA BAREM 2 USERA FORUMA? NEZNAM....

Veliš da buš nekaj drugo uzgajal...SUPER! Ali...vugljice najbolje rastu po ljeti-proleću i početak do sredine jeseni! Zbog temperature! Ne trebaš grijati, ne trebaš puno pažnje....uvijek uspjeva ako si dobro početni dio obradio-cooking i inkulaciion. Ilti nema green-black moldsa te bakterije koja pušća gnoj like PRIŠČ!
Prije dok nisam bio dobar u uzgoju jedino po ljeti mi je sve uspjevalo..zato nemoj zanemariti vugljice! Biti češ nagrađen! Nadam se ne i od MUP-a! :)

Pametno je iskoristiti kutije, rajngle, boxeve, i svakaj drugega sa smetlišta ili od doma. Koji vrag bi kupoval? Sve se doma nađe! Nešto dolazim do perlita-vermita preko smeljene knauf ploče!! Zelena za vodu-crvena za vatru-obična-fermacel. Ima ih još....KAD OTKRIJEM ZAMJENU ZA VERMIT-PERLIT OBJAVLJUJEM SVUGDJE! JER MI JE PUN PINPEK KAJ SE NETKO BOGATI NA DOBROJ ŠTELI! Farmacel je zakon za sušenje!! Samo ga treba na visoku temperaturu stavit i dobite neviđene količine silicijevog dioksida! Ilti granula za sušenje!!!!

Si probal uzgoj na S.riži posebno? Te Kuruzi posebno? I čak možda mix Riže i Kuruze? Kaj daje najbolje yealdove? :questionn: :bigsmilee: :thumbsup: ;) :ymhug: :ymparty:

EDIT: GLASNI: Može koja fotka? Prije se tako more vidjeti razlog abortiranja
HypnoToad
Moderator
Ima zahvala: 532 puta
 pohvaljen: 1209 puta

Post Postao/la HypnoToad »

Normalno da ima zamjena za vermikulit, zove se konjski drek! Prošeći se po nekom pašnjaku i u par minuta besplatno nakupiš punu vreću.
Vermikulit je smeće i nema nikakvu korist kod uzgoja gljiva.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
extranoize
rank9
Ima zahvala: 60 puta
 pohvaljen: 105 puta

Post Postao/la extranoize »

koji zajeb :-o :-o
gljive su mi probile donji sloj verma i sad rastu na dnu posude.
što mi je činiti, pomagajte :blinkk:
Okali se u Materiji, sine Zemlje, okupaj se u njezinim gorućim slojevima, jer ona je izvor i mladost tvojega života.
Pierre Teilhard de Chardin
dr.manijak
rank14

Samo okreni naopacke posudu, ako dole imas vise gljiva nego gore :)
Logicno
Odgovori