Identifikacija nepoznatih jestivih/ljekovitih gljiva
Re: Identifikacija nepoznatih jestivih/ljekovitih gljiva
Ćuranov rep je vrlo tvrda i žilava saprofita, dok je druga vrsta krta, lomi se u rukama i obično je našem podneblju crvene boje i mnogo manje zonirana...Takođe lažni rep nema pore (rupice) sa donje strane, već izgleda recimo kao kora drveta.
Sto rece moja baba:"Sve sto raste iz Zemlje to je zdravo".
Pozdrav gljivari! Evo mene opet sa novim nejasnoćama oko identifikacije. Neki dan kažem kako Vukovar i okolica nisu naročito bogati gljivama a danas naiđem na jednu topolu obraslu ovima na slici. Gljive su dosta žilave i sa gornje strane sjajno crvenkasto smeđe boje sa bijelim ili žućkastim obrubom. Sa donje strane bijele boje sa jasno vidljivim porama. Sve imaju stabljiku i snažnog su aromatičnog mirisa. Neke od njih su promjera i do 22cm. Znam da se radi o nekoj od ganodermi ali i nakon višesatnog pretraživanja po literaturi i netu, još uvijek mi nije jasno je li u pitanju prava reishi (Ganoderma Lucidum), Ganoderma Tsugae ili možda Ganoderma Carnosum. Siguran sam jedino da nije Ganoderma Applanatum. Bio bih veoma zahvalan za koju riječ stručnjaka.

Evo da i ja doprinesem upitivanju, dakle zamolio bih velike gurue gljivanjenja da pomognu oko ovih gljiva. Lokacij je Zadar, slikano danas. Cudno je sto su pocele crno trunut i prije nego su se potpuno otvorile.
- Privitak/ci
-
- DSCF0079.JPG (47.98 KiB) Pogledano 4350 puta.
-
- DSCF0077.JPG (30.95 KiB) Pogledano 4350 puta.
-
- DSCF0078.JPG (67.92 KiB) Pogledano 4350 puta.
I ja sam cu isceznuti, kao i svi mi. No , umijetnost sokolarenja ce zivjeti dok sokolovi budu mahali krilima. Ipak, ta umijetnost je ljubav, a ljubav je vjecna.
- Beyond Le Fov
- Ima zahvala: 425 puta
- pohvaljen: 1455 puta
^ velika gnojištarka iliti coprinus comatus. dobra ukusna gljiva kad je mlada, bere se prije nego počne crniti. nemože se sušiti jer se cjela pretvori u crnu tintu. znači brati prije nego se počne otvarati, odnosno rubovi crniti i takvu ju odma pripremiti za jelo
jeli ovo taj lazni puranov rep
- Privitak/ci
-
- P1040589.JPG (132.99 KiB) Pogledano 4325 puta.
-
- P1040588.JPG (144.56 KiB) Pogledano 4325 puta.
-
- P1040590.JPG (136.44 KiB) Pogledano 4325 puta.
I ja sam cu isceznuti, kao i svi mi. No , umijetnost sokolarenja ce zivjeti dok sokolovi budu mahali krilima. Ipak, ta umijetnost je ljubav, a ljubav je vjecna.
- Homunculus
- Ima zahvala: 46 puta
- pohvaljen: 38 puta
Da li neko zna koja je ovo gljiva? Da nije bukovača? Inače gljiva je stara jedno dve nedelje, možda i više zato je takve boje na krajevima...nije takva bila kad sam je prvi put video.
Zadnja izmjena: Homunculus, dana/u 11.02.2015, 19:17, ukupno mijenjano 1 put.
“Stop consuming images and start producing them.”
Terence McKenna
Terence McKenna
Panellus serotinus.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
- Homunculus
Hvala Hypno, sad sam izguglao i vidim da je to vrsta bukovače i da je jestiva...znači mogao sam je ubrati i na tiganj da sam znao
.

Terence McKenna
Terence McKenna
- Homunculus
Jel zna neko koja je ovo gljivica? Inače ova na slici mi je bila najlepša, unaokolo ih je bilo dvadesetak u raznim stadijumima razvoja...
Terence McKenna
Terence McKenna