Lov na Psilocybe u divljini

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
HypnoToad
Moderator
Ima zahvala: 532 puta
 pohvaljen: 1209 puta

Re: Lov na Psilocybe u divljini

Post Postao/la HypnoToad »

Nemogu vidjeti sliku, nisi dobro stavio link, ali sam siguran da nije psihoaktivna.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
WEEDetix
rank7
Ima zahvala: 63 puta
 pohvaljen: 101 put

Post Postao/la WEEDetix »

kad pocinje Lov na Psilocybe u divljini mislim s kojim temperaturama i mjesec,mislim dali ce ih vec bit mozda ovaj tjedan jer pada kisa a najvljuju za par dana vise temp od 10 do 18 c oceli ih to imamit da pinaju i rastu???
slika
HypnoToad
Moderator

Onih par vrsta koje rastu kod nas su izuzetno rijetke i rastu u kasnu jesen, 10. i 11. mjesec, a Panaeolus subbalteatus treba barem nekoliko tjedana temperature iznad 20, njemu je vrijeme 5. i 6. mjesec.
WEEDetix
rank7

na serbicu aka bohemica mislim
slika
HypnoToad
Moderator

Isključivo kasna jesen.
WEEDetix
rank7

onda čekanje :cheesy:
slika
WEEDetix
rank7

Panaeolus sphinctrinus (Fr) Quelet
Zvonasti smetištar, zvonoliki smetištar

Opis:
KLOBUK:
2-4 cm. Najprije stožasto zvonolik, kasnije konveksno zvonolik, ponekad sa malim ispupčenjem. Rub klobuka prerasta listiće, tj. sa ruba klobuka mu vise bjelkasti krpasti ostaci zastorka pa rub klobuka djeluje kao nepravilno zupčast. Pravilan, slabo mesnat, suh, bjelkasto oprašen, pepeljastosive boje, ponekad tamniji, sivocrnkast, a ponekad svjetliji, bjelkastosive boje. Može biti i sa maslinastim i smeđastim primjesama.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Slobodni, nejednako dugi, srednje gusti, u početku sive boje, kasnije crnkasti. Imaju crne i svjetlije mrlje pa izgledaju kao flekasti, oštrica listića je svjetlija (bjelkasta).

STRUČAK:
Visok do 12 cm, debljine do 0.4 cm. Vitak, valjkast, tanak, pravilno ravan, ponekad malo zavinut, šupalj. Sivkastosmeđaste boje sa sitnim bjelkastim injastim zrncima, svjetliji u vrhu (apex) gdje je obično i malo uzdužno crtast. Nešto tamniji u dnu i u bazi malo zadebljan (samo dno može biti obavijeno bjelkastim predivom).

OTRUSINA:
Crna.

MESO:
Vrlo tanko i sivkaste boje u klobuku. U donjem dijelu stručka crnkasto. Miris i okus nisu izraženi.

MIKROSKOPIJA:
Spore eliptične, odnosno u obliku limuna, 14-18 x 10-12 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste grupno na životinjskom izmetu biljojeda (konji, krave, ovce...) na raznim travnatim površinama, livadama, pašnjacima, vrtovima, voćnjacima, dvorištima, uz rubove šuma, uz puteve itd. Pojavljuje se i u nizinskom području na livadama, ali i na većim nadmorskim visinama, tj. na planinskim pašnjacima.

JESTIVOST:
Nije jestiva.

DOBA:
Proljeće – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Na izmetu biljojeda raste slična vrsta Panaeolus semiovatus (Sowerby) S. Lundell & Nannf. koja naraste veća, bjelkaste je boje stručka i klobuka te na stručku ima mali vjenčić.
Panaeolus papilionaceus (Bull.) Quel. pojedini autori smatraju sinonimom zvonastog smetištara, a pojedini odvajaju kao zasebnu vrstu čiji klobuk ima tendenciju da se nepravilno raspuca.
Panaeolus acuminatus (Schaeff.) Quel naraste manji, ima ušiljeno konični klobuk koji je tamnosmeđe ili riđesmeđe boje.
Panaeolus subbalteatus (Berk. & Br.) Sacc. nema krpaste ostatke ovoja na rubu klobuka, okersmeđe je boje, a klobuk mu se suši od tjemena prema rubu tako da mu je rub tamnije boje. Često raste zbijeno, gotovo busenasto.
Sve nabrojene vrste smetištara, kao ni ostale gljive u tom rodu nisu za jelo, a neke od njih posjeduju i halucinogena svojstva.
OPASKE:
U pojedinoj literaturi ovu ćemo gljivu naći pod imenom (sinonimom) Panaeolus campanulatus (L.) Quél.

dali ova vrstra iz roda Panaeolus ili koja druga od dole navedenih osim Panaeolus subbalteatus ima halucinogena svojstva
slika
HypnoToad
Moderator

Ne.
dawsongeek
rank8
Ima zahvala: 50 puta
 pohvaljen: 110 puta

Post Postao/la dawsongeek »

baš jebena tema ne znam kak nisam prije ovo pročitao:D znači ako znam di gledat, šta gledat i ako mi se posreći u ovo doba godine nakon svih silnih kiša i poplava mogao bi pronaći ponekog cinctilusa ili ako mi se jako posreći i poneku p.semilanceatau ? :sunn: :mushroom: :questionn:
Zadnja izmjena: dawsongeek, dana/u 22.05.2014, 14:12, ukupno mijenjano 1 put.
I VODA JE OTROV U PREVELIKOJ DOZI ... BUDI UMJEREN !
HypnoToad
Moderator

dawsongeek je napisao/la:ako mi se jako posreći cyanescensa
Apsolutno nikakve teorije za to.
Odgovori