Ja smatram da ne postoji fizička ovisnost o ničemu, odnosno postoji, ali je lako nadvladana ako se uspije nadvladati psihička ovisnost. A odakle dolazi psihička ovisnost? Od navike. Navika vam je ujutro, nakon sto se otusirate i pojedete zapaliti cigaretu. Iz gušta. A gušt je daleko manji od posljedica. Mislim da su svi upoznati sa posljedicama pusenja, ali da vam opisem svoje iskustvo.
note: Svaki pušač će kad-tad doći do ovog stadija, ako još niste prestanite prije nego vam se to dogodi, stvarno nije ugodno. Ako vam se već to događa, zašto pušite?
Još jedan tip za prvih par dana, a to je da svaki put kad pomislite zapaliti cigaretu kažete sami sebi eh sada neću zapaliti, i to će me ojačati. Time hranite vlastiti ego ali ga koristite u dobru svrhu. Da se riješite besmislene ovisnosti.
Kada razvijete odbojnost, teško da će te opet počet pušit.. Jer onda tek vidite koliko je besmisleno igrat se sa svojim hramom. Neiskreni ste prema sebi, prirodi i prema Bogu (ako vjerujete u njega) time šta radite.
Ono što me najviše odbilo od pušenja, osim lošeg zdravlja uzrokovanog pušenjem je mržnja prema ovom kapitalističkom sistemu, odnosno činjenica da dok sam pušio mi je sreću određivalo to da li imam 20 kn za plavog luckyja, ili ponekad george kareliasa. I pritom bi tih 20 kn dao nekom debelom prdonji koji zgrče para i para, a ja jedva imam za jest. Ima li to smisla? Nema.
Čemu onda pušiti? Pušenje je nešto kao kamata, bogat postaje bogatiji a siromašan siromašniji. Još pritom siromašan ne dobije ništa, to šta je kupio ode u zrak, točnije, još gore, u njegova pluća. Znači bogat postaje bogatiji a siromašan bolesniji i siromašniji, a i manje svjestan.
Iznenadit ćete se količinama svjesti koje će te dobiti kada prestanete pušiti. Sve navike će vam se poboljšati. Umjesto jutarnje cigarete doći će na red jutarnja tijelovježba. Umjesto 20 kn potrošenih na cigarete otići će te na tržnicu i kupiti voća za tih 20 kn, i dio podijeliti, a dio pojesti onda kada ste trebali zapaliti cigaretu. Ili možete šta god hoćete napravit s tih 20 kn, još ako skupite više, 20 po 20.. mogućnosti su neograničene. Putovanje u Indiju? Ulaganje u solarnu opremu? Ulaganje u knjige o prirodi? ... Ma ne želim ni nabrajati mislim da shvaćate i sami.
Kašalj koji ste imali nakon nekih 2-3 tjedna je već skoro gotov. No naslage katrana znaju ostat na plućima i preko godinu dana. Evo danas mi se desilo, da dok sam isprobavao vježbu joge koju mi je preporučila chacruna (hvala puno

Svijet postaje lakši za disati i doživljavati. Tu smo zbog percepcije goddamnit, odnosno svijest je tu zbog percepcije. Zar ćete se odreći bar 20 posto percepcije (najljepših 20 posto - pritom mislim na miris i okus) samo zbog cigareta??? Od kojih se čak niti nemožete napušit! Eh, sada dolazimo do nečeg drugog.
Puno ljudi puši cigarete samo zato da bi imali neku zamijenu za travu. Ovo je totalno glupo! Mijenjati najsavršeniju biljku na svijetu za prerađeni otrov?! Kad nemate za zapalit, ne očajavajte, možete i bez toga. Bez glupog dima, kakav god da je.
Međusobno povezano sa travom i cigaretama je kava. Dignete se, popijete kavu, a da bi popili kavu treba vam cigareta, pa popijete još jednu na poslu, i opet, cigareta! Onda dođete doma, živčani ste od stresa i od kofeina u krvi pomiješanog, pa zapalite džoint da vas smiri. Pa vas džoks pusti i onda ste svi nikakvi pa popijete kavu da bar nesto mozete napravit. Za kavu vam opet treba cigareta. Mislim da vidite kako su ove tri stvari medjusobno povezane.
Još jedna dupla ovisnost je alkohol i cigareta. Svi znaju kako je cigareta slatka dok ste pijani, i možete ih pušit 500 zaredom ne promišljajući šta radite svome tijelu.
Solucija svemu ovome je, prestati piti kavu, pa kad vas prestane pucat kriza od kofeina prestat i sa cigaretama, istovremeno izbacit alkohol na 2 tjedna, dok vam cigarete ne postanu odvratne. Onda možete počet opet pit, iako to nema pretjeranog smisla. Također, prestat pušit travu svaki dan, nego samo vikendom.. dok vam cigarete ne postanu odvratne. Onda možete počet opet pušit, iako ni to nema pretjeranog smisla.
I ključ prestanka pušenja je ne da si kažete ovo mi je zadnja kutija, ili zadnja kesa duhana. Nego prestajete pušit sada i odmah. Nećete zapalit cigaretu više nikad. Možete si ostavit kesu duhana sa strane za zasolit frx, i gledajte ju svaki dan, i razmisljajte o tom kako postajete jači umno svakim trenutkom gledajući tu kesu i ne pušeći. I ne posustajte. Čak i ako zapalite, nemojte iza toga jer napravili ste grijeh! Sami prema sebi!
I hranit ego samo u dobre svrhe!
Nadam se da sam nekom pomogao, ili da sam nekog potakao, upravo sam vam objasnio kako sam ja prestao pušit i šta mi je sve pomoglo, ako je meni pomoglo pomoć će i vama.
Peace ya'll!