Koliko sam vidjela: Tijekom uzgoja potrebno je osigurati stalnu, dobru opskrbljenost vodom i hranjivima. Idealna zimska temperatura za uzgoj adama je 15 stupnjeva C, a ljeti će na otvorenom uživati u visokim temperaturama. Jedino što neće podnijeti jest izravno sunce, pa ga ljeti treba držati u sjeni.
Za ovu biljku karakteristično je to što joj donji listovi izumiru, dok se vršni naizmenično jedan za drugim razvijaju. Ako se njeguje dobro, adam može da ima pet do sedam, a ako se izuzetnodobro neguje i oko deset listova.
evo što kaže neka žena iz iskustva: adam joj je ko đungla velik:
i da odgovorim na neka pitanja i dileme iz ličnog iskustva jer sam probala sve kombinacije i razne savete:
- Adame preko zime držati u prostoru gde temperatura ne prelazi 15 stepeni optimalna 12
- Ne menjati zemlju (promeiti na proleće kad ga iznesete napolje)
- Zalivati što manje (po potrebi kad procenite da se zemlja osušila) jer kad ima puno vode on živne i ide u visinu u potrazi za suncem, samim tim listovi su mali dok se ostali suše
- Nikako ne držati zimi u toplom prostoru preko 15 a naročito 20 stepeni jer će se spoljni listovi osušiti a srednji otići u visinu, ako nemate takav prostor onda što bliže prozorima da dobija direktnu svetlost sunca ali ne pored radijatora
Moji adami stoje u garaži koja je u sklopu kuće i temperatura varira od zavisnosti spoljne temperature od 10-15 step.
Adam jeste tropska biljka i voli vlažnost ali kod nas su drugi uslovi, smena leta i zime i mora da miruje ako želite da bude gorostas. Moji najviše bujaju u kišnim danima i kad temperatura ne prelazi 25 stepena, leti i u doba velikih vrućina obavezno ih zalivajte samo uveče čim sunce zadje jer on noću i po hladovini se najviše razvija.
Pogledajte tatu adama od koga su svi postali uzimanjem-sasicanjem pelcera, slika je od skoro pred zimovanje
E sada biljke zimi znaju bacati lišće i venuti ako im uvjeti nisu najbolji. Nekima smeta suh zrak, nekima visoke/niska temp - sve to može utjecati na biljku, ne samo nametnici koji su je napali. Mislim da nema panike, najvjerojatnije odbacuje lišće jer stiže novi, no ako sumnjaš probaj promjenu pozicije

I ja neke biljke selim po stanu kad dođe zima jer mi inače uvenu i nema spasa...