Last minute pitanja

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
sometimes
rank13
Ima zahvala: 232 puta
 pohvaljen: 85 puta

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la sometimes »

hvala ti leo montes!!!!

pokusat cu tako, jos mi se najvise dopada ova ideja sa jednim printom i dvije sprice(koncentrat) jer sta se tice steriliziranja tu sam vec na 90 min, a tegle sam prestao muckat jer mi se uvijek nesto sjebe na onima sta muckam, e da i ja sam kuhao raz 10 min, sad necu....

uglavnom idem isprobavati, hvala jos jednom.....
....it didn't make any sense.....
shroomko
rank14
Ima zahvala: 138 puta
 pohvaljen: 207 puta

Post Postao/la shroomko »

Zanimljivo da. Imam još par šprica koje su izgleda dosta slabe i zanima me koliko je najviše što mogu uštrcati u staklenku? Ako uštrcam 5 ml umjesto 1 ml koliko se preporučuje, hoće li upiti taj višak vode ili će mi stvoriti wet-spot negdje?
HypnoToad
Moderator
Ima zahvala: 532 puta
 pohvaljen: 1209 puta

Post Postao/la HypnoToad »

Zašto bi uštrcavao 5 ml? Dvije spore su ti dosta, ništa ti neće biti bolje performanse ako natrpaš staklenku sporama, samo će ti biti više sukobljenih strejnova.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
shroomko
rank14

Zato što mi se micelij vuče i onda često u zadnjih tjedan dana primjetim neku kontaminaciju. Imam osjećaj da kad bi to bilo samo malo brže da bi bilo sve ok.

Ali ako misliš da ne bi bilo koristi od toga, onda ti vjerujem. Samo da li vjeruješ da Leu pomaže što napravi šprice sa jako puno spora?
HypnoToad
Moderator
Ima zahvala: 532 puta
 pohvaljen: 1209 puta

Post Postao/la HypnoToad »

Vjerujem da njemu daleko više pomaže to što stavi pola tegle zrnja, više rupa za zrak i 27 stupnjeva. Važna je i pravilna priprema i sterilizacija zrnja.
Više spora će ubrzat malo cijeli proces, ali neznatno, možda dan, najviše dva, i to nikako neće utjecat na to da li će se kontaminirat ili ne. Ako je pravilno pripremljeno i sterilizirano, može se kolonizirat i mjesec dana.
Ja sam davno uzgajao neke vrste, najznačajnija po tom pitanju je bila Agaricus blazeii, koja je tropska vrsta i treba joj oko 2 mjeseca na 32 stupnja celzijeva da kolonizira pola litre zrnja!!!! Pa zamisli kakva tu treba biti sterilnost, jedna bakterija tu nadvlada micelij bez beda.
Phellinus linteus i Cordyceps militaris su isto bile užasno spore, ali toliko agresivne da jednostavno pobiju sve što im se nađe na putu i na kraju bez obzira na kontaminacije koloniziraju supstrat 100%.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
kova023
rank3
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 2 puta

Post Postao/la kova023 »

Pozdrav ekipo :cheesy:

Bi li mi netko mogao objasniti ovu tehniku rez-effect
shroomko
rank14

Prvo koloniziraš zrnje u staklenki kao i obično. Kad je kolonizirano steriliziraš vermikulit i pomiješaš sa vodom do idealne mjere (field capacity). Tada razbiješ (protreseš) zrnje i pomiješaš u čistoj zdjeli sa vermikulitom - 50% zrnja, 50% vermikulita.

Tada prekriješ aluminijskom folijom i ostaviš nekoliko dana da micelij dođe sebi i kolonizira tu mješavinu. Ne znam da li treba bušiti nekoliko rupica za zrak na foliji ili će to uzrokovati gubitak vlažnosti.

Nakon nekoliko dana kad je ta mješavina kolonizirana prekriješ casingom kao i obično i staviš na fruiting. Casing treba biti vrlo tanak, mislim da je 5 mm idealno.
sometimes
rank13

da li se moze izdvojiti iz vise staklenki kolonizirana raz i sve raditi dalje normalno ako vec vidis da ce ti prije propast tegle nego se sva raz unutra kolonizira?

meni stoje staklenke vec 4 tjedna i kolonizirala mi se 1/3 u svakoj staklenki, prosli put sam cekao da se cijele koloniziraju i nisam docekao - bilo je svakakvih kontaminacija, e sad ja bi ove fino porodio, od njih 8 ispalo bi za jednu posudu od sladoleda..., jeli netko to isprobao?

pozdrav posadi broda!

:thumbsup:
Tengu
rank3
 pohvaljen: 1 put

Post Postao/la Tengu »

Pozz svima,

eto spremam se na pokušaj kopiranja dnevnika 314 ;), samo imam jedan problem, svaki put kada sam provao sa zrnjem kontaminacije kao u priči ... a i zrnje je u Zgb. jako skupo, pa sam razmišljao o rastrančivanju BRF cakea na komadiće i miksanju sa kokosom i vermom, e saa dali je to tko radio i kakav je rezultat, dali je približan onome koji poručuje kada se radi sa zrnjem i naravno par savjeta i neki klipić s tom shemom ako tko ima jer ja nemogu naći!!!

Hvala unpr.
sometimes
rank13

neznam zasto bi isao rastrancivati kejkove vec kad ih jednom dobijes, sta ti nije lakse onda zavrsit sve to kao kejkove....

imas tu pod SVE VEZANO UZ MAGIČNE GLJIVE I UZGOJ - LET'S GROW MUSHROOMS Video guide za pocetnike i filmić BRF CAKE tu ti je ljepo opisano kako se radi sa kejkovima

ako mislis radi uroda, nije, meni su priblizno isto davali kejkovi i flat posude...
Odgovori