Last minute pitanja
Vlažnost i prozračnost u terariju
Pozdrav svima
Imam jednu dilemo oko terarija. Nastojim ga napraviti tako da terarij bude što manje ovisan o meni, tj. da nemoram svaki dan nekoliko puta prskati i provjetravati radi održavanja vlage i svježeg zraka.
Gledao sam po shroomeriu i dalje po internetu ali me zanima i vase mišljenje.
Pa evo po redu: - zračna pumpa u posudi s vodom- čini mi se okej, ali sam pročitao da najčešće neče zadovoljavati potrebe za vlagom
-grijač u vodi (proizvodi toplu vodenu paru)- jako efikasan(zadovoljava potrebe za vlagom), ALI vodena para je vruča što nepotrebno podiže temp i šteti gljivama, tu je i još pojava kapljica vode što pogoduje pljesni
-perlit na dnu- ova metoda mi se čini još najboljom, samo neznam koliko je često potrebno vlažiti perlit
A za provjetravanje jednotsavno zračna pumpa koja če služiti za izmjenu plinova...
Molio bih za vaše mišljenje što bi bilo najbolje napraviti, i da sorry za dugački post

Imam jednu dilemo oko terarija. Nastojim ga napraviti tako da terarij bude što manje ovisan o meni, tj. da nemoram svaki dan nekoliko puta prskati i provjetravati radi održavanja vlage i svježeg zraka.
Gledao sam po shroomeriu i dalje po internetu ali me zanima i vase mišljenje.
Pa evo po redu: - zračna pumpa u posudi s vodom- čini mi se okej, ali sam pročitao da najčešće neče zadovoljavati potrebe za vlagom
-grijač u vodi (proizvodi toplu vodenu paru)- jako efikasan(zadovoljava potrebe za vlagom), ALI vodena para je vruča što nepotrebno podiže temp i šteti gljivama, tu je i još pojava kapljica vode što pogoduje pljesni
-perlit na dnu- ova metoda mi se čini još najboljom, samo neznam koliko je često potrebno vlažiti perlit
A za provjetravanje jednotsavno zračna pumpa koja če služiti za izmjenu plinova...
Molio bih za vaše mišljenje što bi bilo najbolje napraviti, i da sorry za dugački post

Re: Last minute pitanja
ja imam pvc box iz lidla izbušene sa svju stana rupe, perlit deset cm i malu posudu s grijačem akvarijskim koji pluta da isparava voda.... meni rastu ko lude, šta će ti air pump izbusis rupice samo, samo bacanje novaca
slazem se, nema smisla raditi neki Kung-fu zahvat i komplicirat stvar kada mozes to jednostavnije
bar sada nema potrebe za grijanjem, dakle vec jedna stvar manje. Probusis rupe pri dnu, i to ce sredit zrak itd... ionako ne treba bas previse petljat oko toga svega, malo- malo baci oko unutra i poprskaj (ako treba) iii to je to 

❧ “If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation" ☙
- talking head
- Ima zahvala: 2 puta
- pohvaljen: 2 puta
Imam problem s jebenim kejkovima. Vec 2 tjedna su van casa, u terariju, i nista se ne desava. Imam 7 kejkova, od dva razlicita sporeprinta; a od istog sporeprinta mi vec 5 dana bujaju gljive u posudama sa kejsanom raži (i to obe posude, sto znaci oba sporeprinta).
Na dodir mi se cine dosta suhi. Vlaga je izmedju 80-85. Prskam ih direkstno svaki dan. Prije nego sto su isle u terarij mocile su se preko 12 sati. Imaju jako malo vermikulita po sebi jer se jednostavno nije htjeo zaljepiti.
Prijedlozi? Da ih opet dunkam, ovaj puta 24 sata? E da, sastav je 50% brasno, 50% vermikulit (mokri, naravno, i propisno ocijedjen).
Onako intuitivno mi se cini da je problemu vlagi, iako je ona apsolutno perfektna za tu kejsanu raž koja stoji pored, i za razliku od povrsine kejka, površina kejsinga se nimalo ne suši, i to bez prskanja (uvijek izvadim posudice s kejsingom kad idem prskati kejkove).
Red je bila u pravu. Jebeni kejkovi, nikad vise!
Na dodir mi se cine dosta suhi. Vlaga je izmedju 80-85. Prskam ih direkstno svaki dan. Prije nego sto su isle u terarij mocile su se preko 12 sati. Imaju jako malo vermikulita po sebi jer se jednostavno nije htjeo zaljepiti.
Prijedlozi? Da ih opet dunkam, ovaj puta 24 sata? E da, sastav je 50% brasno, 50% vermikulit (mokri, naravno, i propisno ocijedjen).
Onako intuitivno mi se cini da je problemu vlagi, iako je ona apsolutno perfektna za tu kejsanu raž koja stoji pored, i za razliku od povrsine kejka, površina kejsinga se nimalo ne suši, i to bez prskanja (uvijek izvadim posudice s kejsingom kad idem prskati kejkove).
Red je bila u pravu. Jebeni kejkovi, nikad vise!

Zadnja izmjena: talking head, dana/u 30.05.2011, 14:26, ukupno mijenjano 1 put.
Treba mi (opet) vaš savjet, znači na kraju sam izgleda nakon dosta muke ipak dobio koliko-toliko gljiva, e sad, ove veće su već pokidale opnu i bacaju spore okolo, međutim među njima ima još mali milijun sitnih gljivica, među njima poveći broj abortusa ali i ponešto onih koje mi izgledaju sasvim zdravo ali su tek počele rasti.
Dakle šta da radim:
1. Da proglasim ovo kao gotov flush, poberem sve i čekam 2. flush
2. Da poberem samo ove koje otvaraju klobuk i abortuse a ove male ostavim
3. Pričekam još par dana
Evo pa probajte procjeniti:

Dakle šta da radim:
1. Da proglasim ovo kao gotov flush, poberem sve i čekam 2. flush
2. Da poberem samo ove koje otvaraju klobuk i abortuse a ove male ostavim
3. Pričekam još par dana
Evo pa probajte procjeniti:

-
- Ima zahvala: 101 put
- pohvaljen: 232 puta
Pricekaj jos jedan dan da se otvore klobuci i popucaju prstenovi.
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
Lare...Red nije bila u pravu, izrazila je svoje subjektivno mišljenje, kejsing daje obilnije prinose ali više zalaže truda puno više, kejkovi su ušpricaj izvadi i stavi u terarij, isti volumeni i vermikulit gore...kejsingi kontaminacije i sve ine stvaritalking head je napisao/la:Red je bila u pravu. Jebeni kejkovi, nikad vise!
da li su ti se kolačići prekrili s primordijem, jesu stvorili (hifalne) čvorove...80% posto vlažnosti je sasvim ok, a ja uoće ne prskam

- talking head
- Ima zahvala: 2 puta
- pohvaljen: 2 puta
Ma uopce kejsano zrnje ne zahtjeva vise truda, otkuda ti to?? Isti kurac sto se tice koraka i napora, a kao sto i sam kazes, daje daleko vise ploda. I ne samo to, nego se kolonizira tri puta brze, za ove case mi je trebalo 3 tjedna.
btw. koju mjeru koristis za kejkove? moje je 50/50 verm i brasno. mozda je u receptu problem? sto se tice ovih hifalnih cvorica, a ono, mozda nesto sitno pri vrhu. minimalno. opet, mozda vece temperature ubrzavaju? ja drzim na 23. doduse, to funkcionira fantasticno za kejsing.
btw. koju mjeru koristis za kejkove? moje je 50/50 verm i brasno. mozda je u receptu problem? sto se tice ovih hifalnih cvorica, a ono, mozda nesto sitno pri vrhu. minimalno. opet, mozda vece temperature ubrzavaju? ja drzim na 23. doduse, to funkcionira fantasticno za kejsing.