Pozdrav svima...
Razlika između namjere i pokušaja s razlogom je pravno definirana, moje nastojanje odvelo me do tipa iz ministarstva graditeljstva,te krenulo putem pokušaja da se izborim za logiku, ekološku primjenjivost i uporabivost Cobinga. Iako je bio neslužbeni sastanak, prvo je degradirana mogućnost samoodrživosti kao nepoželjna, zatim je gradnja neatestiranim materijalima dovedena do protuzakonitosti, a opcije koje bi sve to anulirale, a zakon ih dopušta zbog nedorečenosti i inerpretacije, ne dozvoljavaju boravak u takvim nastambama.
Sve smo to, više-manje, naslućivali i znali od prije, stoga su udruge, zadruge i prosto "nelegalne" privatne tradicionalne gradnje jedini renutni put do ostvarenja zamišljenog.
Iako smo 01.07.2013. preuzeli europske norme i zakone, birokracija naprosto ovakve pokušaje čini Donkihotskim, tradicionalne materijale proglašava nezakonitima, a svaki logični sljed nalaže atestirati.....pa, naravno, isključivo zbog svoje dobiti i budžeta !
U trenu kad sam predočio idejni nacrt stvari su krenule malo drugačijim tokom, nakon tel. poziva nekom, isti je gdin. postao potencionalni vizionar.....zanimljiv preokret, iako je time aktivirao moju sumnju u dobronamjernost i moralnost.
Dogovoren je novi sastanak u pojačanom sastavu, nadam se samo da neće trajati 7 sati kao ovaj i da će biti konkretniji, virus je pušten jučerašnjim danom !
Svjestan da ne mogu zaštititi idejni projekt od elitnih investicijskih skupina, plativši ceh kako dolikuje, doma sam vozio pod dojmom; "dobro mi došla budalo", a danas se realno pitam do kuda će me uopće trebati nakon što iskopiraju ili zaprime nacrt i posvoje ideju !?? Da to bar rezultira ozakonjenjem i popularizacijom, ali vjerojatnije je da će za nas sve ostati isto, a netko će dignuti lovu !
Nada umire zadnja, mada je Nada najveća kurva u selu (veli mali Ivica), a svi Vi koji mislite za 2-3.000 € napraviti nešto, dodajte još toliko gore za atestiranje materijala, nabavite certifikat za izvođenje takvih radova itd.....znate li da od Austrije kupujemo kamene blokove za bokobrane jer su atestirani !?
Sve mi se čini da je najpametnije na skrovitoj parceli napraviti nešto za svoju dušu i šutjeti, svaka publikacija je nepoželjna i sem što košta, smanjuje užitak same zamisli.
Ovo je samo osvrt na jučerašnje dojmove, ne mislim odustati tako lako....