1. U posljednjih 10 godina proizveli smo više plastike nego kroz čitavo zadnje stoljeće, i još uvijek je proizvodimo.
2. 8 milijuna tona plastičnog otpada dospije s kopna svake godine u naše rijeke, mora i oceane.
3. Manje od 5% proizvedene plastike se reciklira. Gotovo svaki komad plastike ikad proizveden u svijetu još uvijek postoji.
4. Trenutno najveće područje plutajućeg plastičnog otpada u našim oceanima je veličine Francuske. Zove se plastična juha i nije jedino, ima ih više!
5. Različiti oblici plastičnog otada čine otprilike 90% smeća koje se nalazi u moru.
6. Plastične vrećice koriste se u prosjeku samo 12 minuta. Očekivani životni vijek plastične vrećice u okolišu može biti i do gotovo 1000 godina!
7. Period raspadanja – Pjenaste plastične čaše: 50 godina; jednokratne pelene: 450 godina; plastične boce: 450 godina; najlon za ribolov: 600 godina; filteri cigareta: 10 godina…
8. Tijekom perioda raspadanja plastika iz svoje originalne forme prelazi u makroplastiku, mikroplastiku i nanoplastiku dijelića mnogo manjih od 100 nm, manjih od primjerice stanica algi, te pretpostavljeno ostaje na neodređeno vrijeme u tom obliku.
9. Plastični otpad ima sposobnost adsorpcije ostalih zagađivača u moru i na taj način djeluju poput spužvi koje upijaju i nose na sebi zagađivače (kemikalije, tvari koje ometaju normalan rad hormona itd.). Plastika otpušta teške metale i razne štetne kemikalije u okoliš.
10. Milijun morskih ptica i stotine tisuća morskih sisavaca stradavaju svake godine zbog plastike u našim morima. Najčešće od posljedica gutanja i probave plastike, zaplitanja u plastiku ili gušenja.
11. Kemikalije koje su u sastavu plastike ulaze u naš organizam probavom ili apsorpcijom iz vode putem kože.
12. Više od 90% ljudi pozitivno je na testu za BPA (bisfenol, kemikaliju iz plastike koja ometa redovan rad naših hormona)
13. Više od 70% vodovodne vode u Europi sadrži mikroplastiku. Mikroplastika nađena je i u pivu, medu, šećeru, soli, čak i u kišnim kapima.
14. Nedavno istraživanje provedeno u Parku Prirode Telaščica u Hrvatskoj (Blašković i sur.) otkrilo je da se mikroplastika nalazi u 88% uzoraka.
15. Istraživanje u Jadranskom moru je pokazalo da 80% školjkaša sadrži mikroplastiku i 100% istraživanih riba.
(Terra hub Croatia)
http://morski.hr/2018/09/10/video-zapoc ... skih-mora/
Koji su vaši načini života bez upotrebe plastike? Osim ne korištenja plastičnih vrećica u dućanima i ne kupovanja plastičnih boca, zanima me koje plastične proizvode koje koristimo svaki dan mogu najlakše zamijeniti drugim materijalima? U zadnje vrijeme me dosta progoni plastika otkako sam počela samo malo više pažnje obraćat..imam osjećaj da je nemoguće pobjeć od toliko plastičetine, jer je nađena i u drugim materijalima- staklu,metalu pa i pamuku... Dosta je odjeće koja sadrži (mikro)plastiku, što spriječava kožu da diše i obavlja normalnu fukciju čišćenja (a samim time i druge ljudske moguće duhovno-osjetilne sposobnosti). A još i plastika u kremama,šamponima,sapunima,deterđentima,što na kraju krajeva ne završi samo na koži nego i u podzemnim vodama tj. moru, tj. našem želudcu. Ta činjenica da nosimo i konzumiramo naftu - mrtva tijela,odnosno,prastaru mrtvu energiju,me svaki dan sve više razočara. Teško je težiti biti Živ Čovjek u svakom smislu kad smo okruženi s toliko mrtve energije, opipljive ili ne.
Uglavnom, kako se vi borite protiv plastike (barem u domaćinstvu i tekstilno-prehrambenim navikama)?