Last minute pitanja

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
sajkedelik
rank2
Ima zahvala: 1 put
 pohvaljen: 5 puta

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la sajkedelik »

Pozdrav, dragi prijatelji, ljubitelji prirode i istraživači svijesti :ymhug:

Već tri-četiri mjeseca bezuspješno pokušavam uzgojiti cubensise, na početku sam imao malo problema sa temperaturama i kontaminacijama, onda sam uspio temperature prilagoditi, a oko sterilizacije se maksimalno potruditi. Pa sam tako imao nekoliko uspješno koloniziranih staklenki, međutim kad bi prebacio sadržaj staklenke u coco coir, vermikulit ili konjski izmet ništa nebi izraslo, osim cobweba. Sve sam radio po uputama, dakle sterilizirati plastičnu posudu alkoholom, sterilizirati vermikulit u expres loncu tj. pasterizirati konjski izmet pomiješan sa vermikulitom i gipsom, sterilizirati vilicu, u više slojeva nanositi substrat (raž, zob) pa kejsing pažljivo i lagano sa što manje pritiska na micelij, na poklopcu od posude izbušio rupe stavio gore micro pore flaster i tako zatvoreno ostavio na konstantnu temperaturu 23-24C. Kroz 5-6 dana bilo bi bijelo (vidi sliku zadnje posude) sve ali bez onog :mushroom: mirisa.
Ne kužim što krivo činim.
Substrat u coco coiru ili čistome vermikulitu je nakon nekoliko dana imao kiseli miris,
tretirao sam lagano cobweb 3 postotonom h202 otopinom ali uzalud.
Sve sam radio koliko god je išlo pedantno i strpljivo.
Pomagajte.
Hvala.
slika

Peace :psy
Gorda
rank9
Ima zahvala: 86 puta
 pohvaljen: 91 put

Post Postao/la Gorda »

Činit će se blesavo pitanje, ali jesi detaljno obrisao gornje rubove (tj. obod) posuda za kejsing? Isto vrijedi i za teglice kod kolonizacije... Prvo alkoholom prebrisati rubove, a onda suhom maramicom prijeći da ne ostane ništa mokro.

Pedancija mora biti na visokoj razini. :smokee:
"Just as a candle cannot burn without fire, men cannot live without a spiritual life."
shroomko
rank14
Ima zahvala: 138 puta
 pohvaljen: 207 puta

Post Postao/la shroomko »

Kiseli miris su bakterije. Ako ti je staklenka mirisala na gljive kad si ju otvorio, onda si stavio previše vode u casing.

Kreni sa lakšom metodom. Kolonizirane staklenke protresi da razbiješ micelij, preseli u takvu plastičnu kutiju kao sa slike i samo stavi tanki sloj vermikulita gore - oko pola centimetra.

Vermikulit ispeci pola sata u pećnici na 200 da ubiješ neke spore koje su možda sletile, onda dodaj vode (možeš ju isto sterilizirati za svaki slučaj ili destiliranu vodu uzmi) i pričekaj par minuta da verm namoči. Istisneš višak vode rukama i staviš tanki sloj gore. Prekri alu-folijom i čekaj par dana. Malo ipak prozrači svaki dan da se ne bi previše vode kondenziralo.

Nakon par dana će se micelij učvrstiti i malo izbije na vrh preko vermikulita i onda makneš alu foliju i preseliš u grow box.
Echoes
rank4
Ima zahvala: 29 puta
 pohvaljen: 48 puta

Post Postao/la Echoes »

postoje 2 oblika micelija, jedan je zove "Tomentose" a drugi "Rhizomorph". to su nazivi na engleskom, nisam siguran za prijevod. ali uglavnom, ralika je u teksturi i možeš ju vidjeti na ovoj slici.

slika

meni ovo tvoje više liči na prvi oblik micelija nego na cobweb plijesan. osim toga, kokos je izuzetno otporan na sve kontaminacije pa se to ne bi smjelo dogoditi, čak i da želiš. mislim da isto vrijedi i za verm, dok za konjski izmet nisam siguran. ali svejedno mislim da ako je raž bila 100% kolonizirana, nemaš brige.

ova posuda na slici mi se čini ok i ako ne primjetiš loš miris ili neku promjenu boje u idućih par dana trebali bi se razviti pinovi. za nastanak pinova je važna izmjena zraka jer se CO2 skuplja na površini, da bi se što brže pojavili dovoljno je 2x dnevno sprejanje vodom i izmjena zraka, pa čekaj dok se ne pojave male "kvržice" iz kojih će kasnije nastati pinovi itd.

sretno :mushroom: :mushroom: :mushroom:
tišina je najbolji jezik
Gorda
rank9
Ima zahvala: 86 puta
 pohvaljen: 91 put

Post Postao/la Gorda »

Meni micelij izgleda također poprilično dobro, jer se i meni znalo dešavat to nakupljanje "oblaka"...međutim, ako kaže kisel miris... :-?

U svakom slučaju, ako i je fail, zeznuo je u fazi kejsinga...
"Just as a candle cannot burn without fire, men cannot live without a spiritual life."
Echoes
rank4
Ima zahvala: 29 puta
 pohvaljen: 48 puta

Post Postao/la Echoes »

da... ne znam na što je točno mislio, ovo na slici vizualno izgleda dobro ali ako se osjeti takav miris to je loš znak
tišina je najbolji jezik
sajkedelik
rank2
Ima zahvala: 1 put
 pohvaljen: 5 puta

Post Postao/la sajkedelik »

dali ste mi nadu i uljepšali dan :sunn: :sunn:

čim počnu pinovi otvaram dnevnik sa slikama, ukoliko do pinova ne dođe slijede novi
pokušaji još pedantniji i pažljiviji.

hvala ekipo :mushroom: :mushroom: :mushroom:
Psychonaut
rank11
Ima zahvala: 85 puta
 pohvaljen: 178 puta

Post Postao/la Psychonaut »

Imam par putpuno koloniziranih teglica, koje jos nisu krenulue sa pinovanjem. Trebao bih da odem na put od par sedmica, i nisam siguran koje su mi opcije.
Moze li se nekako pinovanje odgoditi ili usporiti za 20 dana, a da se ne ugrozi kasnija plodnost?
Pozivam te da budes moj ucitelj
dr.manijak
rank14
Ima zahvala: 101 put
 pohvaljen: 232 puta

Post Postao/la dr.manijak »

Stavi u frizider i obmotaj tegle alu folijom, mozda ti krenu sitni pinovi u tegli ali to nije nista strasno. 20 dana ce izdrzati bez problema.
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
name(or username)
rank2
Ima zahvala: 23 puta
 pohvaljen: 1 put

Post Postao/la name(or username) »

Pomoć molim:
Gljive mi rastu ispod površine kejsinga (ima ih i na površini isto). Što da radim? Da "iskipam" i radim dalje kao kejk?
Odgovori