Agar
Re: Agar
Možeš, i bilo bi dobro, da sačekaš da pokrije površinu agara, a onda možeš 8-12 tegli da pokreneš... 

Sto rece moja baba:"Sve sto raste iz Zemlje to je zdravo".
- Klaypex Delusion
- Ima zahvala: 2 puta
- pohvaljen: 33 puta
Samo pazi...
Ponekada bakterije mogu izgledati 99% iste kao zdravo koloniziran agar...
Pregledaj malo po internetu.
Osobno ništa ne radim pincetom.
Med. skalpel košta 5 kn kod nas i steriliziran je gama zrakama. Od toga ne možeš sterilnije.
Također ne režem stabljiku po dužini već samo malo gore i onda ju rasporim prstima.
Polegnem ili obuhvatim prstima ljeve ruke i onda skalpelom zarežem po širini na dva mjesta udaljenosti recimo 2 cm. Lagano skalpelom izvadim jednu dužinu između ta dva reza i ubacim u hranjivu tekućinu.
Imao sam single gljivu od skoro 18 cm. Nisam je izvagao jer nisam imao vagu. Ali 18 cm i debljine sigurnih 2.5 cm mi je i više nego dovoljan razlog za kloniranjem.
P.S. Također se radi o orisa vugljicama...
Pregledaj malo po internetu.
Osobno ništa ne radim pincetom.
Med. skalpel košta 5 kn kod nas i steriliziran je gama zrakama. Od toga ne možeš sterilnije.
Također ne režem stabljiku po dužini već samo malo gore i onda ju rasporim prstima.
Polegnem ili obuhvatim prstima ljeve ruke i onda skalpelom zarežem po širini na dva mjesta udaljenosti recimo 2 cm. Lagano skalpelom izvadim jednu dužinu između ta dva reza i ubacim u hranjivu tekućinu.
Imao sam single gljivu od skoro 18 cm. Nisam je izvagao jer nisam imao vagu. Ali 18 cm i debljine sigurnih 2.5 cm mi je i više nego dovoljan razlog za kloniranjem.
P.S. Također se radi o orisa vugljicama...
"Since that day, I haven't been the same" 

Nemogu. Niti jedna vrsta bakterije nema kolonije koje su približno slične bilo kakvom miceliju, kamoli P. cubensis. I kad smo kod toga, niti jedna plijesan nema micelij ni približno sličan miceliju viših gljiva na agaru.Klaypex Delusion je napisao/la:
Na drugi agar treba seliti jedino ako je kontaminacija u pitanju, kako bi izolirao zdravi micelij, ovako pusti da kolonizira posudicu i onda direktno bacaj na zrnje.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
- Klaypex Delusion
- Ima zahvala: 2 puta
- pohvaljen: 33 puta
Na šrumeriju je bilo da je čovjek pokazivao da je micelij nezdrav te je odvajao te petrijeve.
Ako nađem link prenesem ga...
Ako nađem link prenesem ga...
"Since that day, I haven't been the same" 

- dawsongeek
- Ima zahvala: 50 puta
- pohvaljen: 110 puta
Pozdrav!
Nov sam na forumu pa ne mogu pisati privatne poruke a hteo bih da pitam nesto u vezi
sterilizacije gornjeg sloja agara o kome je clan "dawsongeek" pisao u postu broj 149.
"naime kada se hranjiva podloga skuha te nakon toga sterilizira i ohladi, pri izlijevanju hranjive podloge u petrijevke obavezno se provodi i sterilizacija gornjeg sloja podloge sa otvorenim plamenom.. na taj način smo se riješili mjehurića zraka koji bi nastali prilikom izlijevanja tekuće podloge u petrijevke i naravno svih drugih neželjenih kontaminata "
Nije mi jasno kako ovo uraditi. Kada izlijemo agar u petrijevke, kako da ga sterilisemo plamenom jer ce se
agar prosuti ako ga nagnemo prema plamenu, tako da bih molio nekog da ovo malo pojasni.
Nov sam na forumu pa ne mogu pisati privatne poruke a hteo bih da pitam nesto u vezi
sterilizacije gornjeg sloja agara o kome je clan "dawsongeek" pisao u postu broj 149.
"naime kada se hranjiva podloga skuha te nakon toga sterilizira i ohladi, pri izlijevanju hranjive podloge u petrijevke obavezno se provodi i sterilizacija gornjeg sloja podloge sa otvorenim plamenom.. na taj način smo se riješili mjehurića zraka koji bi nastali prilikom izlijevanja tekuće podloge u petrijevke i naravno svih drugih neželjenih kontaminata "
Nije mi jasno kako ovo uraditi. Kada izlijemo agar u petrijevke, kako da ga sterilisemo plamenom jer ce se
agar prosuti ako ga nagnemo prema plamenu, tako da bih molio nekog da ovo malo pojasni.

- dawsongeek
- Ima zahvala: 50 puta
- pohvaljen: 110 puta
ne približavaš agar tj petrijevku prema plamenu već plamen prema agaru ... odlična stvar za to je plamenik ali da se i upaljačem to sredit ... ne bi trebao biti nikakav problem!
I VODA JE OTROV U PREVELIKOJ DOZI ... BUDI UMJEREN !
Hvala na odgovoru
Samo jos da pitam koliko vremenski orijentaciono treba plamenom grejati povrsinu agara?
Par sekundi, desetak sekundi, minut...?
Ukoliko je to duze vremena, onda je mozda bolje koristiti staklene a ne plasticne petrijevke.

Samo jos da pitam koliko vremenski orijentaciono treba plamenom grejati povrsinu agara?
Par sekundi, desetak sekundi, minut...?
Ukoliko je to duze vremena, onda je mozda bolje koristiti staklene a ne plasticne petrijevke.
Zaboravih da kazem, mozda bi u tu svrhu mogli da se koriste i neki
mini breneri kojih sada ima na trzistu. Koriste butan gas za upaljace
i razvijaju veliku temperaturu, pa verujem da bi par sekundi delovanja
po povrsini agara bilo sasvim dovoljno.
mini breneri kojih sada ima na trzistu. Koriste butan gas za upaljace
i razvijaju veliku temperaturu, pa verujem da bi par sekundi delovanja
po povrsini agara bilo sasvim dovoljno.