Last minute pitanja

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
Morpheus
rank6
Ima zahvala: 4 puta
 pohvaljen: 18 puta

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la Morpheus »

Ne brini, tako treba da bude :D
Jedino voditi racuna da na poklopcu ne bude bas previse kondenza, jer ako velike kapljice padnu na micelijum, mogu da ga ostete, ostane kao plavi kruzic, nije to opasno, ali sto da se ne spreci :)
Gljivica
rank1
Ima zahvala: 2 puta

Post Postao/la Gljivica »

E bas si mi odg na moje jos ne postavljeno pitanje ,vec sam mislio da nis od flusheva :cheesy:
Morpheus
rank6

E,ljudi, jednopitanje, da li vam se desilo da je micleijum pobedio kontaminaciju?
Evo sta se zbilo, pomesao sam talog od kafe i kokosov treset, to izmesao sa micelijumom, a odozgo kejsing od vermikulita. To nije raslo, pa otvorih da pronjuskam i bazdilo je na kiselo. Tako da zatvorih sa namerom da zakopam sa ostalim fejl teglama, ali sam zaboravio na to, jer pali papiri preko kutije. Sad nadjoh 6 dana kasnije i mirisi na gljive, a micelijum se razvio. What? :D

Btw, mini pitanje- na stabljici gljiva kao da ima micelijuma. Vise vazduha, dakle? :)
Gorda
rank9
Ima zahvala: 86 puta
 pohvaljen: 91 put

Post Postao/la Gorda »

Micelij PC za biti vrlo otporan i iznenaditi...od kolonizacije i na niskim temperaturama, razvojem unatoč kontaminacijama, itd. Tako da me realno ne čudi puno da je sve ispalo uredu...samo, ipak provjeri da li je zbilja micelij u pitanju. Ali ako kažeš da ima miris po svježim gljivama, onako zdrav...mislim da je to ok.

I da, provjetravanje bi mogao biti razlog.
"Just as a candle cannot burn without fire, men cannot live without a spiritual life."
Morpheus
rank6

Hvala! :) Mislim da ce biti OK, cak i da ne bude, imam jos kutija koje su mislim OK :D
Kad smo kod toga, da budem dosadan jos s ovim, posto mi gljive rastu i horizontalno iz kolaca, par najvecih ce uskoro da udari u zid kutije. Hoce se one same izviti na gore ili da mozda prebacujem u vecu kutiju?
Gorda
rank9

Post Postao/la Gorda »

Uvijek treba pitati...tako da nema frke.

Sad, ovisno koliko je box zbilja mal, nadam se da ima barem 5-6 cm između cake-a i boxa...ali tu nema brige ako ima mjesta u vis...doc ce do stjenke i krenut gore. Najpametnije je ne premještati puno. Samo pazi na kondenzat na stjenkama da previse ne pada po miceliju i plodovima, čisto preventivno.

Javi rezultat. :thumbsup:
"Just as a candle cannot burn without fire, men cannot live without a spiritual life."
Morpheus
rank6

Ima,ima mesta, nego rastu horizontalno lude gljive :cheesy:
Evo, proslo je koliko sati od tog posta i sad primecujem kako polako se penje uz zid...
Obozavam gljive. :lovee:
oseloth
rank13
Ima zahvala: 29 puta
 pohvaljen: 64 puta

Post Postao/la oseloth »

Ostalo mi još malo spora u šprice pa sam ih mislio nekako van aplicirati ali ne znam kako i u Šta. Lišće, kora? Rupa, zemlja? Jel može van ići direktno iz spora.
Morpheus
rank6

Ne bi valjalo ako ne mora. :)
Zavisi od vrste, kontam da su u pianju Cubensis, ili slicne dung-loving. Najbolje je ispratiti uputstvo za outside kultivaciju, mislim da je Red napisala. Ukratko, kolonizovani kolac/zrnje bi trebalo da se zakopa pod odredjenim uslovima. Spore direktno u nesto, slaba verovatnoca da ce uspeti. Dok je micelijum jak i moze da pobedi druge organizme i razvije se, sa sporama je manja verovatnoca, da ne pominjem da im je klima strana...
Gorda
rank9

Post Postao/la Gorda »

Jedina šansa da ti uspije je da prvo razvijes micelij, da bude zdrav i jak, a onda probaš napraviti outdoor uzgoj...taman ce i temperature malo biti vise, ali moras biti svjestan da je jako mala sansa da uspije.

Radije indoor ako imas volje i mogucnosti. Steta spora.
Odgovori