Last minute pitanja
Re: Last minute pitanja
Pričekajmo nekog sa više iskustva nek kaže nešto. Mislim da si je svakako trebao prokuhati ako si je samo 5 sati držao u vodi. Sada ti je zrno tvrdo i sumnjam da ima dovoljno vode. To je moje mišljenje, i apsolutno ne mora biti točno. Pozzzz
Peace, Love, Sharing & Understanding
Horos - u 10 dana se obično vide rezultati, ali tu ne postoji nikakvo pravilo. nekad treba dulje, ali sve prođe ok. npr ako se inokulira u sredinu, treba čekati neko vrijeme da micelij dođe do ruba. temperature su također važne, kao što je muscaria već rekao. uglavnom, previše je varijabli da bi mogli znati.. sačekaj još neko vrijeme, nema drugog načina.
drugo.. 4-5 sati namakanja je dovoljno ako je raž u to vrijeme upila dovoljno vode. ali ono u čemu si pogriješio je što ju nisi prokuhao. raž prije sterilizacije se mora kuhati 10ak minuta pa procjediti i odmah rasporediti po nekoj ravnoj površini da voda s površine raži ispari. tek kad je površina raži na dodir gotovo suha, tegle su spremne za sterilizaciju. ako se to ne napravi, šanse za bakterijsku kontaminaciju su puno veće (ekspres lonac nikad ne ubije sve bakterije i endospore) jer bakterijama odgovara višak vode, a micelij će imati problema s kolonizacijom.
drugo.. 4-5 sati namakanja je dovoljno ako je raž u to vrijeme upila dovoljno vode. ali ono u čemu si pogriješio je što ju nisi prokuhao. raž prije sterilizacije se mora kuhati 10ak minuta pa procjediti i odmah rasporediti po nekoj ravnoj površini da voda s površine raži ispari. tek kad je površina raži na dodir gotovo suha, tegle su spremne za sterilizaciju. ako se to ne napravi, šanse za bakterijsku kontaminaciju su puno veće (ekspres lonac nikad ne ubije sve bakterije i endospore) jer bakterijama odgovara višak vode, a micelij će imati problema s kolonizacijom.
tišina je najbolji jezik
stavljena nova tura razi da se natopi. cekacu 12h i onda je kuvam. imam pun dzak razi, nabavljeno za druge potrebe tako da mogu da eksperimentisem, samo imam jos par spriceva sa sporama, nadam se da neci biti toliki baksuz da mi ama bas ni jedna tegla ne uspe. pogotovu jel su mi male tegle, 250ml, trebalo bi kada krene da bude brza kolonizacija. a za kasnije cu da napravim glovebox, i onda cu sirim micelijum zrno na zrno metodom.
napravi sve kao u ovom videu, i mora funkcinirati
http://www.mushroomvideos.com/Grain-Preparation
a s par šprica možeš inokulirati jako puno, dovoljan je 1 ml po tegli

http://www.mushroomvideos.com/Grain-Preparation
a s par šprica možeš inokulirati jako puno, dovoljan je 1 ml po tegli
tišina je najbolji jezik
Dakle, temperatura gdje su brf kejkovi varira najčešće od 21 do 28 (IZNIMNO se desi da padne na 19-20, i to na nešto kratko - dva/tri sata, ponekad), pa me zanima koliko je to loše ili uopće nije loše?
Recimo da je prosjek po vremenu nekih 22 C.
Znam da je optimalno nekih 24-26 C, ni preniska, ni previsoka, ali me zanima da li je loše što temp varira?
Radi se o brf kejkovima sa pokrovom od suhog verm, pokriveno dvostrukom folijom i osigurano gumicama, a rupe od inokulacije su prekrivene microporama, iliti medicinskom trakom, print Argentina, iako to ne znači ništa. Od inokulacije je prošlo 4 dana, još nema naznaka micelija, no znam da to može potrajati.
Recimo da je prosjek po vremenu nekih 22 C.
Znam da je optimalno nekih 24-26 C, ni preniska, ni previsoka, ali me zanima da li je loše što temp varira?
Radi se o brf kejkovima sa pokrovom od suhog verm, pokriveno dvostrukom folijom i osigurano gumicama, a rupe od inokulacije su prekrivene microporama, iliti medicinskom trakom, print Argentina, iako to ne znači ništa. Od inokulacije je prošlo 4 dana, još nema naznaka micelija, no znam da to može potrajati.
"Just as a candle cannot burn without fire, men cannot live without a spiritual life."
Koliko sam čitao veća temperatura samo ubrzava proces. Variranje temperature će samo sve malo usporiti. Ja imam amazonku i trebalo oko 10dana do prvih tragova mica na konstantnih 27 stupnjeva. Znači računaj više ili sredi temp.
Nego pitanje drugima. Vermikul vs. kokos kakva su iskustva. Šta bude bolje na kraju. Shroomery priča jedno, svi rade drugo. Svi govore da kokos daje bolji urod a vermikul da je općenito bolji? Šta je sada točno. Je da vermikulit nije hranjih pa nije kontamiozan ali nije ni kokos baš.
Nego pitanje drugima. Vermikul vs. kokos kakva su iskustva. Šta bude bolje na kraju. Shroomery priča jedno, svi rade drugo. Svi govore da kokos daje bolji urod a vermikul da je općenito bolji? Šta je sada točno. Je da vermikulit nije hranjih pa nije kontamiozan ali nije ni kokos baš.
Kokos se pokazao kao veoma hranjiv, a i ne kontaminira se lako...ph također veoma zadovoljavajuc (6-6.7), no dodavanjem vermikulita se stvar moze samo dodatno poboljsati radi prozračnosti supstrata i dodatnog zadrzavanja vlage, a pasterizira se skupa s kokosom.
Može ići i samo verm i samo kokos, no u pravilu je tada urod manji...a možda je samo mit. (jer sam vidio slučajeve samo zrnje+kokos i urod je bio fascinantan)
Talog kave ili gips bi također tebali povećati urod.
https://www.youtube.com/watch?v=msUoZPVk-yY
ovdje je samo verm+kukuruz
Može ići i samo verm i samo kokos, no u pravilu je tada urod manji...a možda je samo mit. (jer sam vidio slučajeve samo zrnje+kokos i urod je bio fascinantan)
Talog kave ili gips bi također tebali povećati urod.
https://www.youtube.com/watch?v=msUoZPVk-yY
ovdje je samo verm+kukuruz
"Just as a candle cannot burn without fire, men cannot live without a spiritual life."
Tako sam za sada i napravio. Samo Coco i zrnje. Vidjet ćemo. Gledao sam puno videa i ljudima super uspjeha. Ovaj je i dobro sterilizirana bio tako da neće biti problema.
Da da njegove sam sve pogledao. Drugi puta pravim ovaj direktni case bez presipavanja. Meni toga ne treba puno A ovako je brzo.
Da da njegove sam sve pogledao. Drugi puta pravim ovaj direktni case bez presipavanja. Meni toga ne treba puno A ovako je brzo.
gorda - micelij može podnijeti i puno niže temperature od toga. može mu trebati nešto dulje da kolonizira, ali mislim da nećeš ni primjetiti razliku
visoke temperature su druga priča jer omogućuju razvoj bakterija, pa ih treba izbjegavati. još je zanimljiv podatak da micelij umire na oko 40 stupnjeva
što se tiče vermikulita i kokosa...
kokos zadržava vlagu i ima hranjivu vrijednost pa omogućuje razvoj micelija i kasnije fruitanje.
vermikulit nema hranjivu vrijednost, ali jako dobro zadržava vlagu pa se koristi kao casing ili dodatak supstratu (u ovom slučaju kokos). mislim da sadrži i neke mineralne tvari, ali u to nisam siguran.
dakle, kokos (ili neki drugi supstrat) je obavezan, a vermikulit je samo dodatna opcija.
samo kokos može dati odličan urod, ali uz verm/gips/kavu bi trebao biti i bolji (ako su svi drugi uvjeti isti).

što se tiče vermikulita i kokosa...
kokos zadržava vlagu i ima hranjivu vrijednost pa omogućuje razvoj micelija i kasnije fruitanje.
vermikulit nema hranjivu vrijednost, ali jako dobro zadržava vlagu pa se koristi kao casing ili dodatak supstratu (u ovom slučaju kokos). mislim da sadrži i neke mineralne tvari, ali u to nisam siguran.
dakle, kokos (ili neki drugi supstrat) je obavezan, a vermikulit je samo dodatna opcija.
samo kokos može dati odličan urod, ali uz verm/gips/kavu bi trebao biti i bolji (ako su svi drugi uvjeti isti).
tišina je najbolji jezik
Eto sto ljudi sto mišljenja. Ja vjerujem ekipi ovdje
Stavio sam samo kokos jer za verm još nemam love. Mislim da će biti super. Progres pišem za sada, u slike će doći na kraju. Dnevnik je amazonska Đurđa :-D

Stavio sam samo kokos jer za verm još nemam love. Mislim da će biti super. Progres pišem za sada, u slike će doći na kraju. Dnevnik je amazonska Đurđa :-D