Last minute pitanja

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
Echoes
rank4
Ima zahvala: 29 puta
 pohvaljen: 48 puta

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la Echoes »

314 je napisao/la:ja imam last minute pitanje. jel smeta ako ostavim raž da se namaće 48 sati? po mojem sudu ne bi treblo biti problema. stavit ću ih na hladnije mjesto da ne bi pokrenuo eventualni razvoj bakterija....
namakanje služi da raž upije vodu, ali to nije jedina svrha.
namakanjem endospore (dormantni oblik bakterije) prelaze u aktivni oblik u kojem se lakše unište temperaturom. međutim, čak ni dugotrajno kuhanje u ekspres loncu ne ubije baš sve bakterije i endospore. neke ostanu žive, ali oslabljene, što omogućuje miceliju da pobjedi "utrku".

zato se preporuča namakanje 12-24 sata, ne više, jer nakon tog vremena nastaju nove bakterije i eventualno endospore. to povećava šansu za kontaminacijom, koja se može dogoditi i unutar tih 48 sati, što se može primjetiti po neugodnom mirisu.

drugi problem je što raž nakon dužeg namakanja može proklijati.

ako nemaš drugog načina, probaj ovako, ali inače je preporučeno držati se standardnog vremena 12-24 sata. sretno :thumbsup:
tišina je najbolji jezik
Morpheus
rank6
Ima zahvala: 4 puta
 pohvaljen: 18 puta

Post Postao/la Morpheus »

One rastu naopacke... :cheesy:
Providna kutija i pogledam kroz ivicu i vidim iz sredine, one rastu naopacke... Pomagajte.
SantaClaus
rank3
Ima zahvala: 39 puta
 pohvaljen: 9 puta

Post Postao/la SantaClaus »

Kutija ti nesmije bit prozirna xD bar ja tako mislim :questionn:
slika
Morpheus
rank6
Ima zahvala: 4 puta
 pohvaljen: 18 puta

Post Postao/la Morpheus »

Nisam znao da li to ukazuje na neki drugi problem (vlaga/temperatura/kiseonik), ali ako samo treba za sledecu turu da stavim neprozirne posude, uf, pa to je super! :psy
314
rank12
Ima zahvala: 58 puta
 pohvaljen: 143 puta

Post Postao/la 314 »

tak mi i treba kad sve idem raditi last minute...... :ymdevil:

ti vrapca, raž je prokuhana i u teglama spremna za sterilizaciju. a ja ne mogu sterilizirati.....jel mogu sutra? kolko to smeta?
". . . TO JE ONAJ IZVORNI OSJEĆAJ PLEMENA KOJE JE U ISTOM RITMU, A VOĐA JE DJ."
dr.manijak
rank14
Ima zahvala: 101 put
 pohvaljen: 232 puta

Post Postao/la dr.manijak »

Ma ne smeta nista, samo lagano to sutra.
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
Echoes
rank4
Ima zahvala: 29 puta
 pohvaljen: 48 puta

Post Postao/la Echoes »

Morpheus je napisao/la:One rastu naopacke... :cheesy:
Providna kutija i pogledam kroz ivicu i vidim iz sredine, one rastu naopacke... Pomagajte.
pinovi sa strane ili ispod supstrata se javljaju zbog onog što i inače omogućuje pinanje - zrak. ovaj problem je čest nakon prvog (ili bilo kojeg :D) flusha, kad se supstrat skupi pa na nekim mjestima ostane prazan prostor između boxa i njega. to se može spriječiti stavljanjem supstrata u najlonsku vreću (gore mora biti otvorena, naravno). micelij će se s njom povezati te nakon što se supstrat skupi će se skupiti i vrećica, pa neće nastati prazan prostor koji omogućuje razvoj pinova. :mushh: :mushh: :mushh:
314 je napisao/la:tak mi i treba kad sve idem raditi last minute...... :ymdevil:

ti vrapca, raž je prokuhana i u teglama spremna za sterilizaciju. a ja ne mogu sterilizirati.....jel mogu sutra? kolko to smeta?
postoji samo jedan način da saznaš :p probaj pa šta bude, nema smisla odustati ako si sve već pripremio :) ali ja bih na tvom mjestu za svaki slučaj kuhao malo dulje nego što je planirano
tišina je najbolji jezik
Horos
rank6
 pohvaljen: 65 puta

Post Postao/la Horos »

drugari pomagajte. ima vise od 10 dana kako sam inokulirao tegle. i nista se ne desava. nema ni micelijuma ni kontaminacije, jednostavno tisina. kada sam inokulirao tegle izmedju svakog uboda sam sterilisao iglu plamenom ali sam i istiskivao po pola cm da je ohladim. raz je bila skroz hladna, znaci nije moguce da je toplota ubila spore. temperatura jeste nestalna, od 20 do 28 ali jedino sto me brine jeste da sam raz amakao samo 4 5 sati
muscaria
rank5
Ima zahvala: 40 puta
 pohvaljen: 39 puta

Post Postao/la muscaria »

Koliko sam skužio, ako je temperatura niža, zna to malo potrajati, strpi se još par dana i nemoj mućkati tegle. Jesi li prokuhao raž nakon što je bila natapana, tj prije sterilizacije?
Peace, Love, Sharing & Understanding
Horos
rank6
 pohvaljen: 65 puta

Post Postao/la Horos »

nisam je prokuvavao. mislio sam da se ne bi raspala.
Odgovori