Ganoderma lucidum - Reishi gljiva
Re: Ganoderma lucidum - Reishi gljiva
Ja sam ih uzgajao isto ovako u monotub sistemu, ako probušiš rupe onda rastu prirodno i formiraju pločasti himenij, ako kutija nema rupe onda rastu rogovi, ali u oba slučaja rastu sasvim dobro. Naslažeš 5 kutija jednu na drugu, na svakoj izbušiš par manjih rupa i zaboraviš na njih, jednom tjedno naliješ vode i iscijediš ono što se ne upije.
Crnogoricu ne bi preporučio, sve ostalo je dobro. Ja sam kupovao one brikete za ogrijev, zalio bi ih vrelom vodom i to je sva priprema.
Još jedna odlična opcija je stari papir, recimo ona sranja od kataloga konzuma, kauflanda i slično. Ne koriste toksične boje, recikliraš papir, dobiješ gljive, akasnije je taj probavljeni papir i micelij odličan dodatak zemlji u vrtu.
Crnogoricu ne bi preporučio, sve ostalo je dobro. Ja sam kupovao one brikete za ogrijev, zalio bi ih vrelom vodom i to je sva priprema.
Još jedna odlična opcija je stari papir, recimo ona sranja od kataloga konzuma, kauflanda i slično. Ne koriste toksične boje, recikliraš papir, dobiješ gljive, akasnije je taj probavljeni papir i micelij odličan dodatak zemlji u vrtu.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
-
- Ima zahvala: 22 puta
- pohvaljen: 14 puta
Gledam ove slike i ne vjerujem jer sam dva puta do sada imao vrlo sličnu situaciju sa drugim gljivama i najbliže što sam uspio naći je da je vjerojatno u pitanju stroma, a to je teško spasiti. Jesi na kraju spio što i skužio zašto se ovo desilo?
Ono što se sjećam je da se stroma formira kada nisu dobri uvjeti (vlaga, zrak, temp) ili je u pitanju virus i još je netko spomenuo da se zna desiti da je podloga pre hranjiva što na drugu i ima smisa jer je stroma kada micelij na površini totalno popizdi (agresivan) i postane kao gumena nakupina iz čega teško da će išta izrasti. Isto sam radio na kokosu, pa me fakat zanima u čemu je caka i kako u budućnosti to izbjeći.
Znaš ono kada sve ide predobro, a na kraju ništa ne može ispinati. Užas.
Ono što se sjećam je da se stroma formira kada nisu dobri uvjeti (vlaga, zrak, temp) ili je u pitanju virus i još je netko spomenuo da se zna desiti da je podloga pre hranjiva što na drugu i ima smisa jer je stroma kada micelij na površini totalno popizdi (agresivan) i postane kao gumena nakupina iz čega teško da će išta izrasti. Isto sam radio na kokosu, pa me fakat zanima u čemu je caka i kako u budućnosti to izbjeći.
Znaš ono kada sve ide predobro, a na kraju ništa ne može ispinati. Užas.
U pravu si. Bilo je premalo vlage. Nisam bio doma tjednima pa sam dao nekome ko ne zna nista o gljivama. Vjerojato nije kokos neka podloga, ali meni je kutija bila skroz suha pa se zato nije razvilo.
Skupio sam nesto malo. Nisam mjerio ali rekao bi 5-6 g ili max 7-8. Nemam pojma iskreno.
Skupio sam nesto malo. Nisam mjerio ali rekao bi 5-6 g ili max 7-8. Nemam pojma iskreno.
-
Aha, znaci bila je vlaga. Bolje i to nego nekakav virus.
Meni je kokos uz konjsko govno i slamu najbolji, a jos ga mozes naci u pet centru pa je i pristupacan.
Btw, upravo radim mali eksperiment, naletio na par godina staru spricu i cisto reda radi ubacio u kokos sa nesto malo verma i brasna.
Znaci nista drugo. Bas me zanima hoce li se sta desiti
samo sad me muci temp, grijem sa friziderom lol. Najbolje jednostavno zaboraviti
pa se mozda na kraju iznenadim
Meni je kokos uz konjsko govno i slamu najbolji, a jos ga mozes naci u pet centru pa je i pristupacan.
Btw, upravo radim mali eksperiment, naletio na par godina staru spricu i cisto reda radi ubacio u kokos sa nesto malo verma i brasna.
Znaci nista drugo. Bas me zanima hoce li se sta desiti

pa se mozda na kraju iznenadim
Ako ne ništa, prednost je da Reishi ima izuzetno otporan agresivan micelij tako da je teško dobit kontaminaciju. I ja sam imao plijesni dosta, ali micelij je sve to prekrio.
Jesi čuo za agar? Kažu ljudi koji ga koriste da se baš isplati jer ubrza postupak i odmah znaš je li print ili šprica kontaminirana. A i treba ti samo agar agar i petrijeve zdjelice. Ja ću naručit ovih dana sa ebaya agar i zdjelice.
Tako ne trebaš trošiti žitarice/brašno nego odmah znaš na čemu si i micelij brže kolonizira žitarice.
Mislim da je za Reishi najbolja piljevina bjelogorice, ali Toad kaže da se može i sa starim papirom izmrvljenim tako da i to vrijedi pokušati. Naravno, piljevinu treba pasterizirati.
Jesi čuo za agar? Kažu ljudi koji ga koriste da se baš isplati jer ubrza postupak i odmah znaš je li print ili šprica kontaminirana. A i treba ti samo agar agar i petrijeve zdjelice. Ja ću naručit ovih dana sa ebaya agar i zdjelice.
Tako ne trebaš trošiti žitarice/brašno nego odmah znaš na čemu si i micelij brže kolonizira žitarice.
Mislim da je za Reishi najbolja piljevina bjelogorice, ali Toad kaže da se može i sa starim papirom izmrvljenim tako da i to vrijedi pokušati. Naravno, piljevinu treba pasterizirati.
-
Ma da, ima u let's grow mushrooms epizoda o agaru. Brijem da lik čak prek mikroskopa gleda što je kontaminirano, dok u međuvremenu imam pet shop u blizini pa mi nije niti palo na pamet. Al tko zna, ak se pruži prilika možda ću jednom i probati
Debelo preporucam agar, pogotovo u pocetku, sve potrebno se moze kupiti u tvornici zdrave hrane / DMFirmus je napisao/la: ↑27.01.2021, 13:11 Ako ne ništa, prednost je da Reishi ima izuzetno otporan agresivan micelij tako da je teško dobit kontaminaciju. I ja sam imao plijesni dosta, ali micelij je sve to prekrio.
Pocetnik probao sam bez SAB i agara i izgubio i vremena i novca, ovako barem znas na cemu si, evo slika mog agara nakon nekh 7 dana, gore je Melmac, dolje cambodian

Tnx, što je SAB i moze malo pomoc kako tocno da nadjem agar i posudice? Pretpostavljam u tvornici agar, a DM-a posude? Na kojem odjelu se nalaze posude i kako da to pitam ako ne uspijem sam pronaci? Bas si me razveselio, mislio sam uvijek radit agar, ali mislio sam da moram posude se ebayja nabavitzvonac je napisao/la: ↑16.02.2021, 13:57 Debelo preporucam agar, pogotovo u pocetku, sve potrebno se moze kupiti u tvornici zdrave hrane / DM
Pocetnik probao sam bez SAB i agara i izgubio i vremena i novca, ovako barem znas na cemu si, evo slika mog agara nakon nekh 7 dana, gore je Melmac, dolje cambodian
![]()

Ovo su petrijevke 60mm imas ih kupiti uglavnom u medicinskim ducanima, kao Hospitalija.Firmus je napisao/la: ↑16.02.2021, 23:30Tnx, što je SAB i moze malo pomoc kako tocno da nadjem agar i posudice? Pretpostavljam u tvornici agar, a DM-a posude? Na kojem odjelu se nalaze posude i kako da to pitam ako ne uspijem sam pronaci? Bas si me razveselio, mislio sam uvijek radit agar, ali mislio sam da moram posude se ebayja nabavitzvonac je napisao/la: ↑16.02.2021, 13:57 Debelo preporucam agar, pogotovo u pocetku, sve potrebno se moze kupiti u tvornici zdrave hrane / DM
![]()
A ovako, ako nadjem to sve odm pocimam agar, ustedjet cu si i vremena i novaca.
Agar-Agar sam kupio u Tvornici Zdrave hrane, kad budes kupovao agar ili te gelove za zgrusavanje gledaj da su sto jaci, barem 4-5 ekvivalenta nekoj svinjskoj tvari jer ovi za pekmeze i sl nisu predvideni da se zgusnu ovliko, meni je ovaj agar ispao super
https://www.tvornicazdravehrane.com/aga ... vod-34517/
Mislim da ti ne trebaju petrijevke nego da se mozes snaci i sa malim posudicama za kecap npr.
Ako ti se ne zuri imas pvc petrijevke na aliexpressu za sitnu lovu skroz.