definitivno korisno, meni bude koristio uskoro

thanks

napravio sam i ja tu foru s peltierom jer mi je zvučilo kao potencijalno dobar način za ohladit zrak u kutiji kad je u sobi preko 30 stupnjeva ali u praksi se nije pokazalo dovoljno učinkovitim.sysw0rm je napisao/la:Slika 3
To je cooler za procesor, na njemu je peltier (uredaj koji hladi na jednu stranu na drugu grije).
Jos razmisljam kako da ga ubacim u kutiju.
Naci jedna strana peltiera se grije na negdje 60 - 70 °C a druga (dolnja strana) se hladi na jedno - 15 °C
Evo, počeo sam raditi na inkubatoru. Još ima dosta za napraviti, ali odlučio sam započeti temu, pa ću je update-ati kako budem stigao raditi.
Korišteni materijali:
1. Ormarić - bilo kakav stari ormarić ili drvenu kutija može vam dobro poslužiti. Meni je ovo bila najbrža i najjeftinija varijanta (Bauhaus, 200,- kn)
2. Ekstrudirani polistiren (styrodur)- naprednija varijanta stiropora; lakše se reže, ne trusi se, mnogo je trajniji i čvršči (Bauhaus, 3 ploče dimenzija 120x60x2cm, ukupno 45kn)
3. Drvene (jelove) letvice: za ojačanja, nosače i police. (Bauhaus, oko 70kn)
4. Čelična mreža (25x50cm) - služit će kao nosač za kabelski grijač na dnu inkubatora (Bauhaus, 27,-kn). Rubove sam svinuo pod pravim kutem da dobijem mali "stolić". Dobro je da je grijač odmaknut od podloge radi efikasnosti i bolje cirkulacije zagrijanog zraka.
To je uglavnom to od osnovnih materijala. Kupio sam još i nogice za ormarić (10kn/kom).
Evo slike polugotovog budućeg inkubatora:
Styrodur na vratima lijepo se uklapa u dovratak, tako da "dihta" i spriječava izlazak toplog zraka. Još valja postaviti nosače za police i izolaciju bočnih strana, te napraviti police (opet rešetkaste radi što bolje cirkulacije toplog zraka).
Na donju stranu sam preko styrodura zalijepio aluminijsku foliju da djeluje kao svojevrstan reflektor za toplinu. To nije neophodno, ali dodatno povećava efikasnost i smanjuje temperaturne oscilacije u inkubatoru.
Nadam se da ću preko vikenda uspjeti završiti glavninu radova (instalacija grijača i termostata). Nakon toga slijedi puštanje u probni rad, mjerenje temperatura i kalibracija.
Edited by: Nino G
-kabelski grijač 25W je optimalan za ovaj volumen
-točno: nosač s kabelom ide na dno obloženo folijom
-planiram staviti dvije rešetkaste police
-vlaga se zadržava u posudama. Tajna je u tome da se na posudama izbuši vrlo mali broj rupa malog promjera. Izmjena plinova (kisika) tijekom inkubacije je minimalna, tako da je količina zraka u posudi uglavnom dovoljna za normalan razvoj. Mnogi uzgajivači uopće ne buše rupice u posudama za inkubaciju, već jednom mjesečno, ili jednom u dva mjesecaotvore posudu radi provjere jaja i tom se prilikom osvježi zrak. Sukladno tome, vlaga u samom inkubatoru neće prelaziti 40-60% što ne bi trebalo prouzročiti probleme. U svakom slučaju, čelična mreža je galvanizirana (pocinčana), aormarić je iznutra obložan ulijepljenim panelima styrodura koji je otporan na vlagu. Osim toga, to je kuhinjski element, a vlaga se u kuhinji kreće na mnogo višim razinama nego što će to biti u inkubatoru, pa pretpostavljam da, čak ni bez zaštite, ne bi smjelo biti problema.
- vanjske dimenzije su 50x56x34cm
Evo konačno fotografija gotovog inkubatora:
Pogled na grijač i rešetkaste police:
Sonda termostata pričvršćena na strop inkubatora:
Termostat pričvršćen na vanjskoj strani. Ne izgleda bog zna kako, ali odlično radi (osjetljivost ± 0,5°C):
Evo sve zajedno - dovoljno prostora za mnoooogo reptilskih jaja . Ako kome treba šta izinkubirati, slobodno neka se javi (temp. je podešena na 29°C).
Edited by: Nino G
Citat:
... za kolko ti prodaš jedan takav? nama smrtnicima kojima se neda zezat oko toga?
di si nabavio ovaj termostatčić?
Ma nema šanse da bi opet ovo radio... Napravio sam ga jer mi se nije davalo milijardu eura za profi inkubator, ali nemam ti ja vremena za masovnu proizvodnju. Termostatčić je iz Austrije (cca 25 EUR). Može se nabaviti i puno bolji, s digitalnim display-om i osjetljivošću ± 0,1°C za 80-100EUR.
E, samo da rezimiram:
Ako izuzmemo rad i vrijeme potrošeno za izradu ovaj me inkubator koštao (dakle, u materijalu) ukupno 590,00 kn.