faceOff je napisao/la: ↑22.04.2022, 16:42
Pitanje je ustvari - koliko dobro se nakon dunkanja nastavi vegetativni rast micelija. Jer tri su opcije
1. Dunkat, pa stavit tanak sloj casinga i krenit odma sa FAE
2. Dunkat, stavit casing i pustiti koji dan da micelij uđe u casing. Pa FAE
3. Stavit casing, pustit koji dan da proraste, dunkat i FAE
Imaš li kakvu smjernicu ili nešto?
2 je najgore, praktično zove kontaminaciju. Sve spore buđi koje su sletele na supstrat tokom frutanja sada dobiju perfektnu klimu ustajalog vazduha i visoke vlage da se razviju u kejsingu. I još im daješ prednost par dana.
3 mi nema mnogo smisla, jer nije ni svrha kejsinga prorastanje, nego formiranje mikro klime i obezbeđivanje malih vazdušnih prostora esencijalnih za stimulaciju frutanja. Plus je micelijum u reproduktivnom ciklusu, ne treba nikako uskraćivati tj odlagati FAE. Takođe, sličan problem kao i sa 2.
Vidio sam da ljudi GLC rade od MS. Ako se micelij dobro razvije, može li ga se smatrati slobodnim od kontaminacija? Imam neku špricu sa dva ml, pa bi i to probao. A i stari LC bi probao sačuvati preko GLC
GLC
U kolonizirane žitarica (recimo četvrtina tegle) se ubrizga 2dl sterilne demineralizirane vode, dobro se protrese, izvuče se voda sa sitnim djelićima micelija, stavi se u teglu i u frižider. Navodno se tako može dugo prezervirati kultura
Glc treba da je u principu superiorniji oblik tečne kulture baš zato jer nije baziran na šećeru. Radilo se to od kad ikad, čak i sa ms-om. Pogledaj ovo na shrumeriju, stari je to thread od pre 15 godina ali koncizno je objašnjeno a ima i diskusije na tu temu: https://www.shroomery.org/forums/showfl ... 01#6817701
storm.raver je napisao/la: ↑04.03.2023, 20:19
Pogledaj ovo na shrumeriju
Ne da mi da vidim. Fali mi 14 dana i 10 postova.
Ono što sam vidio, odlična je šema. Trebao sam prije znati za to.
A mislim da se da i igrati na temu
Nego, još nešto...
Da li se micelij revitalizira promjenom medija? Negdje sam jednom pročitao da se to događa promjenom agarne podloge (drugi nutrijenti).
Ne znam o kojim gljivama je bila riječ, ali sad govorim o cubensisu
Zavisi od gljive, za cubensis je temperatura limitirajući faktor, ali pod pretpostavkom da je temperatura konstantna promena hranljivosti medijuma je u pozitivnoj korelaciji sa aktivnošću micelijuma. I naravno pod pretpostavkom da nije nastupila senescencija usled previše transfera.
Jel može pojašnjenje
Teoretska situacija - u monotubu su donje dvije trećine napravljene od MS-a, a gornja trećina od izolirane kulture.
Kakvi će plodovi biti?
Ako ih dobro pomešaš, neki delovi možda ispolje uniformni rast, i karakteristike izolata, dok će drugi biti genetski varijabilniji, overall biće mix i izgledaće kao multi spore grow.