Last minute pitanja

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
kale.kikor
rank5
Ima zahvala: 48 puta
 pohvaljen: 42 puta

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la kale.kikor »

imam jednu nedoumicu
Posto bi za 1,2 nedelje trebao imati 6 kolonizovanih brf kolaca, mislio sam da ih pomesam sa kokosom i vermom jer od klasicnog brf teka nema leba.
Pa mi nije jasan onaj deo sa kejsing slojem.
Npr stavim 1 prema 2 brf i kokos, promesam i da li ima potrebe da sada pokrijem supstrat dodatnim slojem kokosa ili ne?
Cemu uopste sluzi kejsing?
Prvi put kada sam radio bio sam najblizi uspehu ali mislim da sam predugo drzao supstrat u monotubu da se kolonizuje i pocelo je neko belo smece da izbija na povrsinu(nije micelijum)
Tada sam pokrio kejsingom debljine mozda 1 cm i bio sam u fazonu da stavim na fruiting conditions kada je povrsina bar 60-70% kolonizovana.
Mic je poceo da izbija na povrsinu ali se zaustavio.
Tada su mi propala 2 monotuba od 82 l, jedan sa finom suvom izdrobljenom konjskom balegom, a drugi sa kokosom, u oba debljina supstrata 10+ cm.
Da mi je tada uspelo, verujem da bi izraslo 5 kila svezih pecuraka iz svih flusheva.
Ne zelim da zajebem opet stvar, pomagajte :D
Kako su velicanstvena dela Tvoja Gospode, sve si premudroscu stvorio.
spaceinvader
rank1
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 1 put

Post Postao/la spaceinvader »

faceOff je napisao/la: 30.12.2021, 10:30 A za pšenicu je dobra šema da se nakon kuhanja istrese u cjedilo i ostavi svega dvije minute. Onda tako vrelu pšenicu raširiti po debelom ručniku. Još dvije minute mrljaš rukom, preokrećeš, pa skupiš na hrpu i u tegle.
Sav višak vode ispari.
A ja sam ostavio jedno pola sata-sat na kartonu da se ohladi skroz. Zato je verovatno dehidrirala.
Probacu da sredim raz ovog puta kako treba pa da uradim g2g iz ovih dehidriranih.
faceOff
rank10
Ima zahvala: 202 puta
 pohvaljen: 290 puta

Post Postao/la faceOff »

Vidit ćeš... mjerilo ti je da suhom rukom uzmeš šačicu. Kad preokreneš treba ispasti sve. Ako di koja ostane zaljepljena ne smeta

That stone Buddha deserves all the birdshit it gets
I wave my skinny arms like a tall flower in the wind
PalacZ
rank1
Ima zahvala: 7 puta
 pohvaljen: 6 puta

Post Postao/la PalacZ »

Pozdrav ekipa
Ovoj sa fotografuje 1. predpostavljam da nema spasa. Na fotografiji sa brojem 2. je tegla koja je prva zavrsila i stavljena u frizider ali me buni ovaj deo koji je nekako plave boje. Da li je kontaminacija ili ne? :-?
slika slika
AFX
Moderator
Ima zahvala: 589 puta
 pohvaljen: 483 puta

Post Postao/la AFX »

Prvu baci..gotova je, a od druge il postaj jos koju sliku ili sacekaj..
Svi moji postovi su izmišljeni tj. nemaju veze s stvarnošću i sve napisano je priča koja nema nikakve veze s stvarnim događajima i osobama.

"This is the biggest joke, I've ever played on ourselves"
PalacZ
rank1

Post Postao/la PalacZ »

Drugu sam spakovao u friz, malo je zamaglila pa ne mogu lepo da fotkam. Hvala.
kale.kikor
rank5

niko nije video pitanje sa prosle strane pa sam ga samo kopirao:
imam jednu nedoumicu
Posto bi za 1,2 nedelje trebao imati 6 kolonizovanih brf kolaca, mislio sam da ih pomesam sa kokosom i vermom jer od klasicnog brf teka nema leba.
Pa mi nije jasan onaj deo sa kejsing slojem.
Npr stavim 1 prema 2 brf i kokos, promesam i da li ima potrebe da sada pokrijem supstrat dodatnim slojem kokosa ili ne?
Cemu uopste sluzi kejsing?
Prvi put kada sam radio bio sam najblizi uspehu ali mislim da sam predugo drzao supstrat u monotubu da se kolonizuje i pocelo je neko belo smece da izbija na povrsinu(nije micelijum)
Tada sam pokrio kejsingom debljine mozda 1 cm i bio sam u fazonu da stavim na fruiting conditions kada je povrsina bar 60-70% kolonizovana.
Mic je poceo da izbija na povrsinu ali se zaustavio.
Tada su mi propala 2 monotuba od 82 l, jedan sa finom suvom izdrobljenom konjskom balegom, a drugi sa kokosom, u oba debljina supstrata 10+ cm.
Da mi je tada uspelo, verujem da bi izraslo 5 kila svezih pecuraka iz svih flusheva.
Ne zelim da zajebem opet stvar, pomagajte :D
faceOff
rank10
Ima zahvala: 202 puta
 pohvaljen: 290 puta

Post Postao/la faceOff »

Je, bolje je pokriti slojem kokosa. Ali to ipak nije kejsing. Kokos je donekle hranjiv, i čekaš da ga micelij cijelog proraste. Ali stavlja se da zaštiti izloženi micelij, brašno, ili žitarice kad radiš s njima. Jer je otporan na kontaminacije
Kad bi htio raditi kejsing, onda uzimaš nehranjive materijale. Treset, verm... On služi za osiguravanje pogodnih klimatskih uvjeta za pinanje. Micelij ga samo djelimično proraste
Npr tvoja situacija:
Pomješaš brf sa kokosom i staviš gore još sloj kokosa. Čekaš da mic proraste kokos i počinješ prozračivati da počme frutanje.
Ako u kojem slučaju ne uspjevaš natjerati supstrat na frutanje, znači da klimatski nešto ne štima. Onda možeš staviti kejsing.
50%verma 50% zemlje za cvijeće(mora biti od treseta, reguliran ph, bez organskih dodataka)
Onda čekaš da malo proraste kejsing i stavljaš na frutanje

That stone Buddha deserves all the birdshit it gets
I wave my skinny arms like a tall flower in the wind
PalacZ
rank1

Post Postao/la PalacZ »

Ekipa kako vam deluje, da li sam na dobrom putu?
slika
slika
kale.kikor
rank5

Meni izgleda odlicno, iako nisam nikad video full kolonizovani supstrat u monotubu.
Da li si stavljao kejsing sloj?
Odgovori