Lov na Psilocybe u divljini
- storm.raver
- Ima zahvala: 97 puta
- pohvaljen: 333 puta
Re: Lov na Psilocybe u divljini
Anyway, further research on Serbica.
Isao sam danas da sejem spore i propagiram Serbicu.
Zatim, bio sam ponovo na istom mestu, ima ih i dalje, mnogo više, glupo mi je vise bilo i brati. A cak sam ih sve vreme i stedeo i brao svaku trecu i postavljao visoko na drveće da sporuliraju.
Na sledećoj slici uspeo sam zabeziti njihovu hranu. U pitanju je vlažna otpala bukova grana (fagus sylvatica) micelijumski srasla sa nešto lišća i sitnijih drvenih otpadaka.
media/images3/1604926859.jpg
media/images3/1604979056.jpg
Rasle su obično u ovakvim grupama, od po 10ak ili po dve tri. Zatim ih nema nekoliko metara, pa opet kreće.
media/images3/1604979074.jpg
Evo zasto ih zovu magične, ove su ovako rasle na drvetu
media/images3/1604972605.jpg
Miris Serbice je na gumu, pogotovo kad su na gomili.
Sta je Borovicki fantazirao ja ne znam, citao sam radove, verovatno nije imao primer serbice, i makroskopski je očigledno da je ista vrsta sa bohemicom.
Inace nosim ih sav srecan i trgnem se, u jbte, ovo je ilegalno, ja sam razbojnik žešći očigledno. Zato ako ih nadjete pazite pri transportu, kilo "droge" je kilo droge.
Toliko od mene, liberty cap je tamo negde, nece se naći sam.
Isao sam danas da sejem spore i propagiram Serbicu.
Zatim, bio sam ponovo na istom mestu, ima ih i dalje, mnogo više, glupo mi je vise bilo i brati. A cak sam ih sve vreme i stedeo i brao svaku trecu i postavljao visoko na drveće da sporuliraju.
Na sledećoj slici uspeo sam zabeziti njihovu hranu. U pitanju je vlažna otpala bukova grana (fagus sylvatica) micelijumski srasla sa nešto lišća i sitnijih drvenih otpadaka.
media/images3/1604926859.jpg
media/images3/1604979056.jpg
Rasle su obično u ovakvim grupama, od po 10ak ili po dve tri. Zatim ih nema nekoliko metara, pa opet kreće.
media/images3/1604979074.jpg
Evo zasto ih zovu magične, ove su ovako rasle na drvetu
media/images3/1604972605.jpg
Miris Serbice je na gumu, pogotovo kad su na gomili.
Sta je Borovicki fantazirao ja ne znam, citao sam radove, verovatno nije imao primer serbice, i makroskopski je očigledno da je ista vrsta sa bohemicom.
Inace nosim ih sav srecan i trgnem se, u jbte, ovo je ilegalno, ja sam razbojnik žešći očigledno. Zato ako ih nadjete pazite pri transportu, kilo "droge" je kilo droge.
Toliko od mene, liberty cap je tamo negde, nece se naći sam.

-
- Ima zahvala: 1 put
- pohvaljen: 3 puta
Ja sam se malo prosetao juce, oko 900 metara, suma mesovita, bor i bukva uglavnom. Nasao sam krs nekih sitnih gljiva ali na zalost ne i serbicu. Zanima me koja je ovo gljiva, lepo izgleda, rasla na palom trulom stablu.
- storm.raver
Oudemansiella mucidanasumicnoime je napisao/la: ↑09.11.2020, 18:03 Ja sam se malo prosetao juce, oko 900 metara, suma mesovita, bor i bukva uglavnom. Nasao sam krs nekih sitnih gljiva ali na zalost ne i serbicu. Zanima me koja je ovo gljiva, lepo izgleda, rasla na palom trulom stablu.
asd.jpg

-
Edit:
Lokacija: oko 850m, suma borova uglavnom, odmah pored traktorskog puta. A zamalo da ih ne nadjem, mucio se prvo nekih dva sata iduci jednim putem, jedva ostao ziv, i kad sam izasao do asfalta gde su mi kola, reko aj da pogledam taj put sto ide na drugu stranu, i tu bukvalno posle manje od 50m vidim ove.
Izgleda da P. serbice i nisu tako retke u Srbiji kao sto je navedeno u nekim knjigama. Je l su ovi nalazi iz Srbije, koja je planina ako nije tajna?
-
- huana.meri
- Ima zahvala: 256 puta
- pohvaljen: 286 puta

Papuk prije 5 dana, slike Serbice u prirodnom staništu, raste na lomu svakakog drveta iako bukvu i jelu baš udara ovisnički...mnogo manje gljive nego velebitske koje rastu na šumskom pojasu...
Velebitske prije 3 dana

Napred je natrag a natrag je napred, pazi kamo ti ideš 

-
Izgleda da je ova sezona dobra. Kako susite serbice i jel moram da se pazim oko gubitaka efekata
- storm.raver
Nema na čemu, tu smo da inspirisemo, drago mi je da si nasaonasumicnoime je napisao/la: ↑13.11.2020, 20:05
Slike govore hiljadu reci. Hvala storm.raver za inspiraciju da ih trazim. Meni izgleda kao arcana? Sve su poplavile posle branja, i sve su dosta plavlje sada kad su se malo osusile.
Edit:
Lokacija: oko 850m, suma borova uglavnom, odmah pored traktorskog puta. A zamalo da ih ne nadjem, mucio se prvo nekih dva sata iduci jednim putem, jedva ostao ziv, i kad sam izasao do asfalta gde su mi kola, reko aj da pogledam taj put sto ide na drugu stranu, i tu bukvalno posle manje od 50m vidim ove.

Ovo je klasična Psilocybe Serbica.
Susi ih kako hoces, mozes grejalicom ili na vazduh. Nece izgubiti potenciju , odnosno dosage se i daje za suve gljive obicno. Be careful to je druga najpotentnija vrsta, dosage nije isti kao cubensis.

- storm.raver
Ove sto je nasao huana meri to je Psilocybe Serbica var Sternberkiana. Otud mu i nase izgledaju drugacije. Sternberkiana i Moravica su po meni jedini legitimni varijetet P. Serbice ali ne i Arcana. A Bohemica i Serbica su sinonimi.
Uglavnom ovi mikolozi danas sve po dnk analizama rasporedjuju, a dnk analize su rekle da su sve ove gljive ista vrsta, so, no need to worry.
A ovo sto kaze noobx, ne znam ja sam i imao utisak da ih ima skoro svugde, samo bar malo istreniran moras biti.
Have fun
Uglavnom ovi mikolozi danas sve po dnk analizama rasporedjuju, a dnk analize su rekle da su sve ove gljive ista vrsta, so, no need to worry.
A ovo sto kaze noobx, ne znam ja sam i imao utisak da ih ima skoro svugde, samo bar malo istreniran moras biti.
Have fun