Last minute pitanja

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
HypnoToad
Moderator
Ima zahvala: 532 puta
 pohvaljen: 1209 puta

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la HypnoToad »

A vidi, veličina bakterije je oko 2 mikrometra, misliš da je tegla baš toliko hermetički zatvorena, a vata na vrhu neprobojna? ;) Sve je stvar količine, broja, kritične mase, i temperature te pokretnosti zraka. Stajaća topla voda je nešto najgore što možeš željeti blizu svojih tegli, bez pretjerivanja, manje štete bi bilo da ih dopola zakopaš u govno. Samo ti njih stavi na sobnu temperaturu, na što više mjesto.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
klada
rank4
Ima zahvala: 120 puta
 pohvaljen: 32 puta

Post Postao/la klada »

Bravo hvala još jednom na ovom ukazanju hehe :D :)
klada
rank4
Ima zahvala: 120 puta
 pohvaljen: 32 puta

Post Postao/la klada »

Dali mi možeš pomoći kod još jedne stvari savjetom kako bi izbjegao greške. Zanima me ; prilikom ubacivanja spora 1 do 2 mL u sterilizirani kukuruz kokičar kroz malu rupicu koju napravimo na poklopcu tegle, kako taj dio najbolje odraditi? Dali tu malu rupicu trebam nećim zaštititi i čim? Kak taj dio ide. I nije mi baš jasno kad supstrat steriliziram u expres loncu ta rupica gore na poklopcu tegle jel na nju ide neka vata ili folija? Ako bi mi taj dio netko pojasnio puno bi mi značilo da izbjegnem greške. :)

I za rast gljiva što se tiće svijetlosti; dali gljive mogu rasti recimo u sobi na ormaru soba ima prozor na jugu ali naravno nebi stavio na direktno svijetlo nego recimo na neki ormar policu?

Dali spore mogu recimo iskoristiti pola sad a pola za mjesec dana, dali tim postupkom riskiram da kasnije dobijem kontaminaciju?
shroomko
rank14
Ima zahvala: 138 puta
 pohvaljen: 207 puta

Post Postao/la shroomko »

Rupicu napunis vatom za jastuke ili prelijepis mikropore trakom prije sterilizacije. Vec dok se ekspres lonac hladi uvlaci u sebe zrak i kontaminacije, zato ga zastitis prije sterilizacije.

Ja nisam nikad radio s vatom, pretpostavljam da ne treba nista nakon toga, ali ako koristis mikropore traku, prelijepi jos jednom nakon sto ju probijes injekcijom.

Svjetlo je ok ako nije direkt sunce.

Spore mogu trajati godinama. Da riskiras kontaminaciju svaki put kad ih diras - zato radi sterilno i pazljivo.
ljacve55
rank5
Ima zahvala: 46 puta
 pohvaljen: 41 put

Post Postao/la ljacve55 »

Recite mi što se tiće vapna,može i ono klasično zidarsko,a i gašeno,zar ne?
I pitanje oko pripreme supstrata-kad pomiješam cocos i konjsko piše da se pasterizacija odrađuje u teglama,a u vodiču za solo konjsko piše da pasterizaciju odradimo direkt u loncu bez trpanja u tegle.
Sad me zanima dali se i mješoviti može na isti način pasterizirat bez prethodnog trpanja u tegle.Čini mi se da nema razlike,ili?
HypnoToad
Moderator

Ne znam od kud vam sad odjednom vapno, ovo je već mislim 3. put da netko pita u zadnjih par mjeseci... Vapno je ekstremno bazičan materijal i jedina primjena u gljivarstvu mu je za stabiliziranje sirovog treseta. Ništa drugo.
U onom gajdu za mješovito se koristi i pšenična slama koja treba proći poseban režim natapanja i potrebna joj je temeljita pasterizacija, zato ide u tegle. Kokos i gnoj pomiješani mogu samo u loncu, ali ipak se u teglama ima nešto bolja kontrola uvjeta i vremena pasterizacije.
ljacve55
rank5

Mislio sam da kod slame mora ići vapno jer je ona podložna kontaminacijama, ili?
Vjerojatno sam u krivu,imam 3 kolonizirane tegle raži i na putu su 4 tegle riže za istraživanje kako,s čim i kada!
Isprobat ću više varijanti da vidim koja je najplodonosnija.
HypnoToad
Moderator

Aha, nisam znao da imaš namjeru koristiti slamu.
Pročačkao sam malo, i vidim da neki koriste vapno za hladnu sterilizaciju slame. U tom slučaju se koristi isključivo čisti kalcijev hidroksid, zidarsko vapno je neka mješavina koja ne valja.
Ako ćeš raditi mješoviti supstrat, onda ćeš sve zajedno pasterizirati, i prethodna hladna sterilizacija slame nije potrebna, čak može biti i štetna. Ja sam uvijek radio toplu pasterizaciju slame i sve je prolazilo dobro i bez kontaminacija.
ljacve55
rank5

To je info koji tražim :thumbsup: Hvala ti još jednom
Daj mi sad još reci sa čim je najbolje sterilizirat posude za uzgoj?Imam Alkohol 70%,Etanol 96% i Vodikov peroksid.
Jel se može sa svim navedenim uspješno sterilizirat i naravno koji će biti najuspješniji!?
HypnoToad
Moderator

Varekina 1:4 razrjeđena s vodom. 5 kn litra u svakoj trgovini.
Odgovori