Last minute pitanja

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
Vid Svante
rank9
Ima zahvala: 136 puta
 pohvaljen: 70 puta

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la Vid Svante »

HypnoToad je napisao/la:
Vid Svante je napisao/la:Jedan print je od Panaeolus i to sam vidio ovdje gajd pa preptpostavljam da mogu po njemu raditi.
Onaj gajd je prilično kompliciran, može se i jednostavnije. Uglavnom, kod Panaeolusa je OBAVEZNO koristiti suhi konjski izmet u supstratu (ako baš stvarno nemaš, može kravlji pomiješan sa slamom), OBAVEZNO je staviti 1 cm sloj kejsinga na vrh, box mora OBAVEZNO imati rupe na stranama za stalni protok zraka i OBAVEZNO 10 cm sloj mokrog perlita na dnu. Tu su neki moji stari gajdovi za pripremu substrata
viewtopic.php?f=46&t=120
viewtopic.php?f=46&t=788
Vid Svante je napisao/la: Drugi print je Psilocybe Galindoi? Drugi radim kao Cubensis?
Noup. P. galindoi radiš tako da pripremiš tegle s dobrim hranjivim zrnjem (raž, pšenica, smeđa riža) namočenim u kavi i gipsu, inokuliraš sporama, zašiljiš na vrh ormara i zaboraviš na 6 mjeseci. Nakon tog vremena otvoriš tegle, pobereš sklerocij ("tartufe"), s preostalim zrnjem dalje radiš kao s cubensisom da bi dobio 5-6 žgoljavih gljivica za printove.
Hvala Hypno za info :) reci samo za ovaj drugi - koliko zrnja, kave gipsa? koliko spora mogu šiknuti unutra? Nisam se još odlučio raditi taj al neka imam info. Također sad ću raditi cubensis pa jel mogu mješati konjski drek i kokos? Ima li to smisla ili da samo šibam sa kokosom?
HypnoToad
Moderator
Ima zahvala: 532 puta
 pohvaljen: 1209 puta

Post Postao/la HypnoToad »

Staviš zrnja kolko ti treba, staviš močit u toplu vodu u koju usipaš par žlica kave i šaku-dvije gipsa, nije važno koliko ali ne treba pretjerivati. Dovoljne su dvije spore, nikad nije dobro stavljati ih previše, 1ml otopine je neki standard.
Da, možeš miješati kokos i konjski drek, odlična kombinacija.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
ljacve55
rank5
Ima zahvala: 46 puta
 pohvaljen: 41 put

Post Postao/la ljacve55 »

Hypno reci mi jeli kod uzgoja Pan. Cyan neophodan casing na vrhu ili mogu vermikulit pomiješat sa supstratom.
HypnoToad
Moderator

Neophodan je. Možeš staviti vermikulita u supstrat, bit će još bolje, ali sloj casinga 5-8 mm je neophodan, najbolje ga je staviti nakon što se supstrat potpuno kolonizira, i odmah prenijeti u uvjete plodonošenja.
ljacve55
rank5

Hvala ti na brzom odgovoru!
Još jedna sitnica me zanima,a radi se o vermikulitu.
Jeli ga naš potrebno sterilizirat ili a se može i pasterizirat buduči da se ne radi o organskom proizvodu.
Može li ga se samo u zagrijanoj pečnici ostaviti neko vrijeme?
HypnoToad
Moderator

Zaliješ ga vrelom vodom i držiš u njoj dok se ne ohladi. To je sva "sterilizacija" koja mu je potrebna.
Vid Svante
rank9

HypnoToad je napisao/la:Staviš zrnja kolko ti treba, staviš močit u toplu vodu u koju usipaš par žlica kave i šaku-dvije gipsa, nije važno koliko ali ne treba pretjerivati. Dovoljne su dvije spore, nikad nije dobro stavljati ih previše, 1ml otopine je neki standard.
Da, možeš miješati kokos i konjski drek, odlična kombinacija.
Nabavio sam shitaru :) ali je mokra, mislim svježa a vidio sam po tvojm gajdovima da bi trebao biti ispran od kiše. Ne znam što da radim, mislim kiše u Zg gotovo i nema a sad sam uzeo svježi drekec. Imaš kakav prijedlog ili da bacim ova govanca đta sam uzeo? To mislim raditi za onu mješavinu cubensis i kokos.
HypnoToad
Moderator

A možeš ga staviti negdje van i zaliti par puta vodom, ali najvažnije je da se osuši prije korištenja, nije mi baš ugodno zamišljati kako bi gnječio svježe govno da ga pripremiš i izmrviš u substrat. :D
Vid Svante
rank9

Kad imaš malo dijete ništa nije teško, a konjski drek je mila majka :D no definitivno mi se čini lakše i bolje mrviti suhi drek :))
ljacve55
rank5

Dajte mi recite dali su za monotub baš potrebna polifilna vata ili rupe mogu zatvoriti sa mikropore trakom?
Odgovori