Last minute pitanja
- Klaypex Delusion
- Ima zahvala: 2 puta
- pohvaljen: 33 puta
Re: Last minute pitanja
To me je zanimalo. Mislio sam oko 2-3 ml naglo i velikim pritiskom u sredinu teglice i onda dobro protresti.
"Since that day, I haven't been the same" 

- vrtniPatuljak
- Ima zahvala: 23 puta
- pohvaljen: 9 puta
imam teglu u kojoj ima previse vode poslje sterilizacije u ekspres loncu, ostavio sam ju dan da stoji, mislio sam da ce kukuruz popiti vodu ali nista, kako da izvucem taj visak vode, mislio sam da teglu stavim na radijator, mozda bi voda isparila 

"love the life you live, live the life you love.” - Bob Marley
Izvadi sadrzaj tegle , osusi lepo i opet na sterilizaciju pre nego sto bude kasno .
- Klaypex Delusion
- Ima zahvala: 2 puta
- pohvaljen: 33 puta
Znaj da je voda raj za bakterije =(.vrtniPatuljak je napisao/la:imam teglu u kojoj ima previse vode poslje sterilizacije u ekspres loncu, ostavio sam ju dan da stoji, mislio sam da ce kukuruz popiti vodu ali nista, kako da izvucem taj visak vode, mislio sam da teglu stavim na radijator, mozda bi voda isparila
Isto tako ne mora značiti da će se išto dogoditi. Mislim da dođe do kontaminacije.
Gledaj da sve dobro osušiš prije sterilizacije.
Uzmi jedan ručnik pa prije sterilizacije sve dobro obrišeš/osušiš i onda u lonac.
Uvijek si uzmi vremena za cijeli postupak oko gljivica =)
"Since that day, I haven't been the same" 

- vrtniPatuljak
hvala na odgovorima,
uvjek poslje lonca staklenka je unutra sva zakapana i na dnu se skupi voda, uvjek obrisem kukuruz dva puta sa rucnikom poslje cega je suh ko barut, valjda voda ispari iz kukuruza dok se sterilizira, poslje dana na radijatoru tegla izgleda suho i nema kondenzacije unutra valjda je voda isparila ili ju je kukuruz popio
uvjek poslje lonca staklenka je unutra sva zakapana i na dnu se skupi voda, uvjek obrisem kukuruz dva puta sa rucnikom poslje cega je suh ko barut, valjda voda ispari iz kukuruza dok se sterilizira, poslje dana na radijatoru tegla izgleda suho i nema kondenzacije unutra valjda je voda isparila ili ju je kukuruz popio
A da ne uđe tebi para u teglu. Koikq ti je rupa. Da li je prekrivena mikropor trakom i folijom gore?
Znas sta je jos moguce , nemoj da vadis vrele tegle i lonca . Nego ostavi da se ohlade u njemu . Jer kad je toplo unutra a hladnije unutra pa se stvara kondenzacija.
-
- pohvaljen: 1 put
dobar dan dragi ljudi!
potpuno sam nova tj. tek buduća uzgajivačica
naručila sam sve što je potrebno, neke stvari već i kupila, par tjedana proučavam ovaj forum, držati ću se slijepo početničkog gajda, uzgoj na raži, s vermom...
imam zasad dva pitanja prije nego startam:
1. u bio-svijetu sam kupila raž eko-proizvodnje, ima li tu kakvih razlika u odnosu na obično uzgojenu raž? mislim ova je dosta skuplja a uzela sam samo 1, pa me zanima koja je raž bolja da znam prije nego kupim ostale?
2., još važnije pitanje: živim na jadranu, ovo su topli krajevi, stan mi je u potkrovlju kuće, i zbog velike zidne stijenke potpuno u prozoru - stan je osunčan 5 sati dnevno. Grijem se na klimu, i potrebno je samo malo grijati zbog svega navedenog. Zbog toga je palim samo kad sam doma, i u dnevnoj sobi. tada se temperature kreću sigurno oko 26, i općenito danju je ok, ali noću se nijedan prostor u kući ne grije, niti je potrebno.
zanima me hoće li to biti presudno za razvoj micelija, te razlike u temperaturi noć-dan (uzevši u obzir kako kod nas ni noći ni zime općenito nisu nešto hladne, a i stan mi je "sam od sebe" topao i izoliran), drveno potkrovlje+sunce)
pretpostavljam da će to ipak biti problem ali isto moram provjeriti...
potpuno sam nova tj. tek buduća uzgajivačica

imam zasad dva pitanja prije nego startam:
1. u bio-svijetu sam kupila raž eko-proizvodnje, ima li tu kakvih razlika u odnosu na obično uzgojenu raž? mislim ova je dosta skuplja a uzela sam samo 1, pa me zanima koja je raž bolja da znam prije nego kupim ostale?
2., još važnije pitanje: živim na jadranu, ovo su topli krajevi, stan mi je u potkrovlju kuće, i zbog velike zidne stijenke potpuno u prozoru - stan je osunčan 5 sati dnevno. Grijem se na klimu, i potrebno je samo malo grijati zbog svega navedenog. Zbog toga je palim samo kad sam doma, i u dnevnoj sobi. tada se temperature kreću sigurno oko 26, i općenito danju je ok, ali noću se nijedan prostor u kući ne grije, niti je potrebno.
zanima me hoće li to biti presudno za razvoj micelija, te razlike u temperaturi noć-dan (uzevši u obzir kako kod nas ni noći ni zime općenito nisu nešto hladne, a i stan mi je "sam od sebe" topao i izoliran), drveno potkrovlje+sunce)
pretpostavljam da će to ipak biti problem ali isto moram provjeriti...

1. Ta raž je o.k.
2. Kreni lagano pa ako se bude slabo razvijalo uzmi jedan akvaristički grejač i na taj način održavaj konstantnu temperaturu.
2. Kreni lagano pa ako se bude slabo razvijalo uzmi jedan akvaristički grejač i na taj način održavaj konstantnu temperaturu.

Sto rece moja baba:"Sve sto raste iz Zemlje to je zdravo".
- vrtniPatuljak
ostavim tegle u loncu dok se lonac skroz ne ohladi, rupa je promjera negdje 3 mm, u nju je nagurano hrpa vate i preko toga folija, kad skinem foliju skroz je suha osim iznad rupe pa mislim da voda ispari iz kukuruza i nemoze kako van iz tegle pa se skuplja u njoj, ali sad je sve dobro kukuruz je popio svu vodu i unutra izgleda sve suho
malo sam se zabrinuo kada sam izvadio teglu i cjelo dno tegle je bilo prekriveno vodom, uvjek kad ih izvadim ima kondenzacije ali nikad toliko