Pitanja, odgovori i sve što vas zanima

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
Horos
rank6
 pohvaljen: 65 puta

Re: Pitanja, odgovori i sve što vas zanima

Post Postao/la Horos »

drugari treba mi savet. svaki put mi krenu gljive bas fino, i onda se vecina zablesavi i stane sa rastom a par komada poraste bas fino. evo i slika da vidite. menjao sam i temperaturu, i kolicini izmene vazduha, svasta sam pokusao ali uvek isto. ima li neko savet neki
slika
Gorda
rank9
Ima zahvala: 86 puta
 pohvaljen: 91 put

Post Postao/la Gorda »

Ja opet imam problemčić s tim da su mi argentinke počele rast, sad su nekih 4-5cm i poprilično izgledaju zdravo...međutim, ono to mene muči je to što su neke već počele otvarati klobuk ili su ga već otvorile... Kako, zašto...malo mi se to čini prerano?!
:-?

Mislim, u svakom periodu samog rasta, gljiva je jednako potentna, ali bih volio pobrat flush kad su veće negoli trenutno. Valjda nije greška ostaviti da se dalje razvijaju, bez obzira na otvorenost.
"Just as a candle cannot burn without fire, men cannot live without a spiritual life."
oseloth
rank13
Ima zahvala: 29 puta
 pohvaljen: 64 puta

Post Postao/la oseloth »

Sva gljiva raste veća ili manja. Šta god ti se otvorilo beri za print ili prije nego se otvore za jesti. Ne moraju se brati sve od jednom već tako kako sazrijevaju. Ako su male može biti da je hranjivih tvari malo ili ti ja case plitak, nizak. Case bi trebao biti 3cm minimalno debeljine.
oseloth
rank13

Post Postao/la oseloth »

Horos je napisao/la:drugari treba mi savet. svaki put mi krenu gljive bas fino, i onda se vecina zablesavi i stane sa rastom a par komada poraste bas fino. evo i slika da vidite. menjao sam i temperaturu, i kolicini izmene vazduha, svasta sam pokusao ali uvek isto. ima li neko savet neki
slika
Po dnevniku mi se čini da ti je ipak sve izašlo fino.
Gorda
rank9

Post Postao/la Gorda »

ma ne radi se o kejsingu neko kejkovima, ali me brine njihova velicina, tj. znam da inače rastu veće... a što se hranjivih tvari tiče, mislim da sam tu bio poprilično točan, jer sam radio po provjerenom gajdu...no dobro, kako je-tako je...

btw, ja ipak vise volim kad se otvori klobučak, nekako mi djeluju ljepše... :mushh:
"Just as a candle cannot burn without fire, men cannot live without a spiritual life."
oseloth
rank13

Post Postao/la oseloth »

Kako se rješavate kapljica kondenzata sa poklopca? Kod mene ih ima dosta i evo vidim da mi je pomodrio jedan case jer mu non stop kapa odozgora. Hoće li biti problema sa frutanje zbog tih modrica?
Gorda
rank9

Post Postao/la Gorda »

Kod mene nema apsolutno nikakvih problema što se modrica i kondenzata tiče. Čak štoviše, trebao bi brinuti ukoliko nema kondenzata... Koloniziran supstrat je dosta otporan sam po sebi, ne može mu ništa biti od obične vode.
oseloth
rank13

Post Postao/la oseloth »

Svi pričaju kako se ne smije špricati direktno po njima i po gljivama a kondenzat sam pada.
Gorda
rank9

Post Postao/la Gorda »

Ja šprickam iz mistera vodenu "prašinu" direktno po njima kad vidim da je potrebno...kondenzat također zna kapnut i nema apsolutno nikakvih problema. I u prirodi pada kiša po njima...
Morpheus
rank6
Ima zahvala: 4 puta
 pohvaljen: 18 puta

Post Postao/la Morpheus »

Neki micelijumi umeju da budu osetljiviji od drugih. Strejn s kojim sam ja radio je bio tako osetljiv da kad sam prvi put prsnuo vodenu prasinu, izgledalo je kao da sam prsnuo plavu farbu po micelijumu :D
Svakako, s obzirom da su vec u boxu, dakle, svakako ih luftiras, samo prebrisi poklopac cistom maramicom i to je to. Ili ako umesto poklopca imas providnu foliju, samo malom iglom izbusi brdo rupa i imaces manje kondenza :)
Sto se tice prestanka rasta, moze da bude vise stvari, moze da bude kontaminacija unutar kolaca (ako ima one pukotine koje se pojave, ume da se unutra pojavi kontaminacija, i ni ne primeti se spolja), ili jednostavno ne vole da se diraju. Cudnovata su stvorenja te gljive, nekad se oko njih mnogo treba cimati, nekad malo. Sledeci put, odvoji jedan kolac u manji box, izbusi rupe i rokni ga negde da ga ne vidis, pa vidi kako ispadne :D
Odgovori