Last minute pitanja
Re: Last minute pitanja
Samo ti ljepo idi dalje, to su bakterije počele radit, bolje da jesu, tako će ih sterilizacija lakše ubit. Samo nemoj pustit tako pre dugo da ne probave previše ugljikohidrata potrebnih gljivama.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
-
- Ima zahvala: 101 put
- pohvaljen: 232 puta
Planiram da ubacim u tegle i nastavim sa radom sutra popodne jer nemam tegle trenutno.
Izvadio sam vodu i sada samo stoji u posudi raz nabubrena do sutra bez vode, to ok?
Izvadio sam vodu i sada samo stoji u posudi raz nabubrena do sutra bez vode, to ok?
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
Bit će dobro, probaj ako možeš stavit na neko hladnije mjesto. Frižider bi bio idealan ako imaš mjesta.
Hvala za odgovor. Nisam znao da je tako. Dakle bilo bi super raž prokuhati barem 10ak minuta prije nego ide na sterilizaciju?
I obavezno sterilizirati barem sat vremena?
Btw može pitanje oko vermikulita? Kupio u Teraristika shopu ali mi ovaj moj izgleda nekako drugaciji od ovih na vasim fotkama. Jel to zbog samih fotki (svijetlost itd) ili je moj vermikulit nevaljan??
Evo slika

I obavezno sterilizirati barem sat vremena?
Btw može pitanje oko vermikulita? Kupio u Teraristika shopu ali mi ovaj moj izgleda nekako drugaciji od ovih na vasim fotkama. Jel to zbog samih fotki (svijetlost itd) ili je moj vermikulit nevaljan??
Evo slika

-
- Ima zahvala: 101 put
- pohvaljen: 232 puta
Vermikulit ti je odgovarajuc, ovaj na slikama je verovatno natopljen pa izgled adrugacije, to je to.
Bez sterilizacije sat vremena u expres loncu ni ne pomisljaj da krenes.
A kuvanje 10 minuta moze, a i ne mora, ali je ocigledno bolje jer onda raz primi vise vode.
Bez sterilizacije sat vremena u expres loncu ni ne pomisljaj da krenes.
A kuvanje 10 minuta moze, a i ne mora, ali je ocigledno bolje jer onda raz primi vise vode.
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
Nisam nasao brasno od braon pirinca (BRF) ali sam nasao razano brasno i od toga napravio kejkove, da li ima neke razlike i da li sam pogresio sto sam tako uradio....
Ok hvala svima sada mi je lakse
(i jasnije).
Jos samo jednu stvar da pitam i to je to. Naime nemam lonac koji pisti jelte
E sad nije li isto tojest dali je ok da ja jednostavno pustim vodu da zavri, pobrinem se da je ima dovoljno (ne previse da ne udje u flasicu jasno) i onda dok voda vri ja pustim flasicu da sat vremena bude u kipucoj vodi? Jel to ok?

Jos samo jednu stvar da pitam i to je to. Naime nemam lonac koji pisti jelte

Ne to nije okej. Bakterijeske endospore umiru iznad 115 stupnjeva C. Šanse za uspjeh u običnom loncu su maksimalno 25% us sve druge idealne uvjete.
Kako i koliko si 'sterilizirao' zadnji put?
Kako i koliko si 'sterilizirao' zadnji put?
dr.manijak je napisao/la: Bez sterilizacije sat vremena u expres loncu ni ne pomisljaj da krenes.
MA glavna poanta kuhanja ti je da sav višak vode ispari s površine zrna, jer se drugačije nemože osušit bez da se igubi dosta vode iz unutrašnjosti.dr.manijak je napisao/la: A kuvanje 10 minuta moze, a i ne mora, ali je ocigledno bolje jer onda raz primi vise vode.
Nekih pola sata. Obican lonac. I nije bilo dobro. U cemu je razlika u tim loncima?
Btw sto se tice 10 min. kuhanja nije li neko izjavio da nakon 10 min kuhanja raz jos vise nabubri sto bi znacilo da je i vise vode upila?
Btw sto se tice 10 min. kuhanja nije li neko izjavio da nakon 10 min kuhanja raz jos vise nabubri sto bi znacilo da je i vise vode upila?
Da, upila je više voda, ali voda s površine je isparila! Samo ta površinska smeta, ova u zrnu ne.
Razlika u loncima je što obični lonac grije vodu na 100 C, a ekspres na 121 C pri tlaku od 15 PSI.
Razlika u loncima je što obični lonac grije vodu na 100 C, a ekspres na 121 C pri tlaku od 15 PSI.