Gljivarenje
Re: Gljivarenje
Ajd još par dana da bude toplo i da se snijeg otopi pa da vidimo hoće li se koji smrčak pojaviti.
eheej,jel tko bio na vrganjima vec ? ja idem danas do GK,nadam se uspjehu 

miris pokošene trave 

ljudi vrganji su poceli,makar se dobro treba nahodat za nagradu ali kad ih se nađe bude pravo ztadovoljstvo 

miris pokošene trave 

Evo da se pohvalim, ima ih imaaa 
Paše im ovo vrijeme kiša/sunce, a i znamo dobra mjesta gdje ne ide puno ljudi

Paše im ovo vrijeme kiša/sunce, a i znamo dobra mjesta gdje ne ide puno ljudi

“Never argue with an idiot. They will drag you down to their level and beat you with experience.” ― Mark Twain
wow, prekrasne! 

❧ “If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation" ☙

Ja nisam sad bio u prilici, nadam se da će ih bit i na jesen. Zaliha suhih mi se opasno smanjuje.

Početkom mjeseca sam uspio nabrat par kila lisičarki, ta mi gljiva stvarno nema premca!
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
Ja isto nakupio lisičarka.
Dio smo pojeli, dio sam osušio i dio smo zakiselili.
Vidio sam na lišću micelij ili hife ili što je već to bilo.
Šta lisičarka je mikrorizna na nekom stablu (grab, hrast)?

Dio smo pojeli, dio sam osušio i dio smo zakiselili.
Vidio sam na lišću micelij ili hife ili što je već to bilo.
Šta lisičarka je mikrorizna na nekom stablu (grab, hrast)?

Omne nimium, quamvis optimum, naturae inimicum est.
Da, mikorizna je sa bjelogoricom (ne sve vrste, ali C. cibarius je najčešće u mom iskustvu), hrast, lješnjak, grab i td.
Pred par godina mi je jedan tip otkrio tajnu čuvanja lisica da budu kao svježe, jer kisele nevolim, a osušene izgube dosta i teško se rehidriraju. Kada se zalede odrvene, osuše se i postanu gorke, tako da ih treba prvo dobro izdinstat i tek onda zaledit, kada se upotrebljavaju po svim svojstvima su kao da su upravo izašle iz šume!
Pred par godina mi je jedan tip otkrio tajnu čuvanja lisica da budu kao svježe, jer kisele nevolim, a osušene izgube dosta i teško se rehidriraju. Kada se zalede odrvene, osuše se i postanu gorke, tako da ih treba prvo dobro izdinstat i tek onda zaledit, kada se upotrebljavaju po svim svojstvima su kao da su upravo izašle iz šume!
Ništa još čini mi se. Ja po livadama vidim tu i tamo koju malenu puharu, još nema sunčanica niti ičeg drugog. I baš danas mi je jedan tip rekao da ni u gorskom kotaru još nema ničega.