Općenita rasprava oko uzgoja
Re: Općenita rasprava oko uzgoja
vidis, ja imam drugacija iskustva, kada sam to napravio prvi put, za pocetak kolonizacije sam cekao cca 15 dana, drugu turu sam napravio samo tako da sam raz procijedio kroz cjedilo (BEZ KUHANJA) i ubacivao u tegle, kolonizacija je pocela kroz 5-6 dana...
cudno...
cudno...
odlicno,bitno mi je da znam otprilike proces kako radite.imam par tegli pa cu probat s kuvanjem i bez.hvala
Download complete
Evo mene opet sa par pitanja, točnije 2:
-kako da izbjegnem kondenzaciju na poklopcu boxa (ne volim baš kad mi kaplje voda sa njega kad otvaram),
-i ono bitnije: zašto ali jbm-u zašto mi rastu sa strane (ne u svakoj posudi) da se točnije izrazim, posuda je duboka cca 10-12 cm i one negdje od pola čak i više od donjeg dijela rastu (između stijenke i supstrata), već druuga koju sam nakraju izvadio i sad stoji ko cake jer ih je hrpa i bilo me strah da ne zagnjili ili ko zna šta već!?!?!
(posuda je ona mutna plastika-taperver ali drugi slučaj gdje se dogodilo bila je crna plastična posuda)
-kako da izbjegnem kondenzaciju na poklopcu boxa (ne volim baš kad mi kaplje voda sa njega kad otvaram),
-i ono bitnije: zašto ali jbm-u zašto mi rastu sa strane (ne u svakoj posudi) da se točnije izrazim, posuda je duboka cca 10-12 cm i one negdje od pola čak i više od donjeg dijela rastu (između stijenke i supstrata), već druuga koju sam nakraju izvadio i sad stoji ko cake jer ih je hrpa i bilo me strah da ne zagnjili ili ko zna šta već!?!?!
(posuda je ona mutna plastika-taperver ali drugi slučaj gdje se dogodilo bila je crna plastična posuda)
Kondenzaciju ćeš spriječiti ako je temperatura vani viša od, ili jednaka onoj u boxu.
Rastu sa strane zato jer je između stijenki i substrata viša vlažnost, znači bolji uvjeti za rast. Crni najlon koji staviš kod seljenja iz tegle u posudu i koji se posve zalijepi za micelij može spriječiti rast sa strane.
Rastu sa strane zato jer je između stijenki i substrata viša vlažnost, znači bolji uvjeti za rast. Crni najlon koji staviš kod seljenja iz tegle u posudu i koji se posve zalijepi za micelij može spriječiti rast sa strane.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
To sam si i mislio za temp...jbg. nema pomoći oko toga, ali šta nisi rekao da bi vlaga trebala biti oko 80-90% za pinanje?? (da pustim da bude 100 % ako su im to bolji uvjeti jer sa strane su rasle ko lude) 
e da, hvala na savjetu za najlon

e da, hvala na savjetu za najlon

Nikada ja nisam rekao da vlažnost mora biti 80-90%, idealno bi trebalo bit 95-99%. To je izuzetno teško postić u malim plastičnim boxovima, jer moraš osigurat i izmjenu zraka, pa ti vlažnost naglo padne, pa treba dugo da se digne i td. Zato su najbolji mini plastenici s električnim ovlaživačima, u njima uvijek ima i izmjene zraka i 100% vlažnost.
Al opet nije strašno ni ako rastu sa strane, ignoriraš ih, kad pobereš sve pokupiš i aborte i to je to.
Al opet nije strašno ni ako rastu sa strane, ignoriraš ih, kad pobereš sve pokupiš i aborte i to je to.
Faaaak sve sam napisao i izbacilo me...
Sorry onda za krivu optužbu
netko drugi je to rekao a i nebitno je jer već imam drugi problem... Jedna od posuda je propinala cca u isto vrijeme kad i ostale ali su fungići stali na nekih 2-3 cm visine i klobuci (koji su zatvoreni)su bijeli , kao presvučeni tankim slojem bijelog dok su ostale posude već za branje... možda ću moći sliku stavit do navečer ako uspijem kako...
Imaš kakvu predodžbu šta bi moglo biti?!
Sorry onda za krivu optužbu

Imaš kakvu predodžbu šta bi moglo biti?!
Nažalost ništa od slike ali svejedno bi voli čuti mišljenja
niti danas nisu napredovale...

Abortirale su. Sad da li je to bijelo plijesan ili micelij koji izbija iz njih, to neznam. Kako god, uzrok je najvjerovatnije pre visoka vlažnost i pre slaba izmjena zraka.
Mislim da je mic, ali sad mi stvarno nije jasno kako visoka vlažnost (90-95 %) i još kako im nije dobro kad druge dvije posude (sve 3 jedna do druge,tj. 4 ih je i poslagane su u kvadrat) rastu ko lude!?!?!?