smisao života BIT SRETAN I SMIJAT SE

a budem naveče bacila oko na vaše filozofiranje oko smisla života, vidim neki su se raspiiiiiiiiisaliii hehe
Smisao je individualna kategorija, i obzirom da o njemu prica toliko ljudi, ocigledno da ima neko znacenje, barem za njih.Mislim da ste previse optereceni beznacajnim frazama, poput "spiritualnost", "bog", "priroda"; sve su to prazni oznacitelji u necijoj osobnoj, krnjoj i vrlo hermetickoj simbolickoj mrezi i zacaranom krugu autoreferencijalnosti.
S obzirom da je kljucna pogreska ove teme sto se ide u sirinu, ja bi se ogranicio na naslovu i odmah eliminirao "smisao". Smisao, kao nekakav potkozni fino-ugodjeni mehanizam koja pokrece svemir - ne postoji. Rijec koja se krije iza zastora "smisla" je "garancija". A garancije nema. Nikakve.
Iako se u se u sustini slazem sa vecinom stvari koje si ovdje napisao, na sljedecu izjavu imam zamjerku:Prazni oznacitelji poput toga samo su impotentni pokusaj krpanja rupa koje jezik nikada ne moze u potpunosti pokriti, jer je jezik kao takav manjkava reprezentacija totaliteta stvarnosti, a manjak je i osnovna karakteristika bilo koje re-prezentacije; nazalost, mi ne zivimo u stvarnosti vec u registru jezika i iz njega nema bijega. Kad ja kazem "stolica", ja ne mislim na konkretni objekt u njegovoj punini, vec samo na odredjene, vrlo uske karakteristike i kvalitete tog objekta, opet definirane jezikom. Da me nitko nije naucio sto je "stolica", ja ne samo da ne bi znao sto je ona, ja ju ne bi ni vidio istim ocima. Zato npr. bušmana koji nikada nije vidio fotografiju, trebas doslovce nauciti kako da cita fotografiju.
Traganje za "smislom" je nista do traganja za necim sto ce zalijeciti iritantni osjecaj da registar jezika - dakle svo nase znanje i sposobnost koncipiranja - jednostavno nije dovoljan; no ono sto ljudi ne kuze je da je to preduvjet da nesto poput jezika uopce postoji. Jezik je kljucan; to je nasilan rez koji nas odvaja od zivotinja, koji cak postoji i u matrijalnom obliku. Dovoljno je uzeti u obzir da nasa kultura koja, za razliku od zivotinjske, prezivljava mijenu generacija, postoji neovisno o nama, i doslovce mijenja biokemijsku strukturu naseg mozga, dakle utjece na tzv. "fizicku" krutu stvarnost. A ljudska bica su nista nego odredjeno puknuce izmedju sila prirode i sila jezika (kulture), lokacija tocke gdje se priroda okrece sama protiv sebe u borbi za dominacijom. E sada, problem je sto smo mi podjednako priroda i kultura, zivotinje i ljudi, a ono ljudsko, kulturno u nama, konstantno pokusava zakrpati rupe koje je samo pojavljivanje jezika prouzrocilo. Tako npr. mi organski ne mozemo prihvatiti vlastitu smrt. Naravno da neke zivotinje osjecaju prijetnju, opasnost, starost, etc. ali to je sve na nagonskoj razini; oni fundamentalno nisu svjesni cinjenice da ce, kao individualni organizam, prestati postojati. Mi na genetskoj razini takodjer nemamo usadjen nikakav mehanizam da se nosimo sa vlastitom smrtnoscu, jer priroda, glupa i kaoticna kakva je, nije predvidjela da cemo postati svjesni te cinjenice, tj. da ce se pojaviti nesto poput subjektiviteta individualnog organizma. Zato i imamo religije, krize srednjih godina, depresije, etc.
Isto kao sto zivotinja zivi svoj zivot, bez da razumije koncepte kao sto je smrt, tako i ljudi mogu jednako uspjesno zivjeti u vlastitom sistemu znacenja i vrijednosti, i imati vlastiti model koji ce im sluziti da objasne svijet koji ih okruzije. Znaci, ljudi imaju modele stvarnosti. Neki su banalni, neki sofisticirani (kao recimo ovaj koji si izlozio), ali svi obavljaju svoj zadatak - pomazu covjeku da se snadnje i prezivi. Neki vise uspjesno, neki manje uspjesno. Uspjesnost ovih modela se moze mjeriti na razne nacine. Jedan dobar kriterij koji mi pada na pamet je to koliko ti pomaze da zivis zadovoljno, sretno, bez straha itd. Isto kao sto se u svijetu nauke uspjesnost nekog modela mjeri po tome koliko dobro objasnjava odredjeni fenomen, ma kako to na prvi pogled djelovalo suludo (npr. kvantna mehanika).Naravno da ima znacenje za njih, ali ne ono koje oni misle da ima.
Nije isto, zato sto je zivotinjama nametnut jedan monolitni "pogled" na zivot, koji uopce nije pogled, jer zivotinje su u osnovi jedno s prirodom, njihov dozivljajni svijet je apsolutno direktan i bez fantazmatske konstrukcije ega koja nam dopusta da se na neki nacin udaljimo od "prirode", tj. vanjskog okolisa i unutarnjih nagona; kako i sam kazes, ljudi imaju izbor izmedju vise modela. No sama mogucnost izbora implicira da moramo imati nekakve faktore prema kojima cemo iskalkulirati koji je izbor najbolji za odredjenu svrhu, ili koji je izbor najbolji za nas; ti faktori, o kojima mozemo raspravljati, ali koji uvijek sustinski odredjuju covjeka su stvari poput morala, komfora, srece, pravde, moci, etc.Psychonaut je napisao/la:
Isto kao sto zivotinja zivi svoj zivot, bez da razumije koncepte kao sto je smrt, tako i ljudi mogu jednako uspjesno zivjeti u vlastitom sistemu znacenja i vrijednosti, i imati vlastiti model koji ce im sluziti da objasne svijet koji ih okruzije.
A tko kaze da je to njihov zadatak? Da smo se drzali tog zadatka nikad npr. ne bi odletili u svemir. Valjda si mozemo zadati vece kriterije od snalazenja i prezivljavanja, jer u protivnom ne samo da necemo iskoristiti svoje fantasticne potencijale, nego cemo se srozati na milost i nemilost nekog alfa-muzjaka, a u konacnici i na milost i nemilost ovog malog usranog planeta koji ce kad-tad odluciti da mu vise ne trebamo, ili ce neki meteor ili virus to odluciti umjesto njega. Ponavljam - nema garancije da cemo prezivjeti.Neki su banalni, neki sofisticirani (kao recimo ovaj koji si izlozio), ali svi obavljaju svoj zadatak - pomazu covjeku da se snadnje i prezivi.
Po tome najbolji sistem vrijednosti/pogled na svijet imaju bogati i mocni. Trebamo li mi samo prihvatiti njihov pogled na svijet ili se aktivno ukljuciti u njegovu analizu (ili jos bolje - vivisekciju)?Jedan dobar kriterij koji mi pada na pamet je to koliko ti pomaze da zivis zadovoljno, sretno, bez straha itd.
Da, ali na zalost stvari o kojima mi govorimo bas i nisu mjerljive. Neki elementi jesu svakako, ali u konacnici, nasi ideali se nalaze u svoj širini jezika, a ne u uskom simbolickom prostoru znanstvene metode i matematicke dedukcije.Isto kao sto se u svijetu nauke uspjesnost nekog modela mjeri po tome koliko dobro objasnjava odredjeni fenomen,
To nije samo relativno, treba to nazvati punim imenom - relativizam. A briga je mene i trebalo bi biti briga svakog covjeka koji nije krajnji egoist. Jer takav pogled na svijet pretpostavlja da uopce nismo povezani neraskidivim socijalnim, kulturnim (jezicnim) i politickim sponama.Da li je takav smisao relativan? Jeste, al koga je briga
Ne bi samo zato sto si u prilici da ne moras. A po meni je takav stav neodgovoran jer vrlo lako mozemo prosiriti onu poznatu o politici na teritorij filozofije - ti se mozda ne bavis ideologijom, ali se ideologija svakako bavi tobom. Actions have consequences; inactions even more so.Ja si nikad ne bih uzeo za pravo da tumacim sta nesto znaci za nekoga drugoga, niti da polazem monopol na razumjevanje stvarnosti.
Ja uopce ne mislim da su dosli do slicnih odgovora. U najbolju ruku, najpopularnije suvremene kategorije vjerovanja mogli bi, uz mnogo ignoriranja i generalizacija, svrstati u dva taboraMislim da je u prirodi covjeka da trazi odgovore na ova pitanja, i veoma je zanimljivo to sto su razlicite kulture cesto dosle do slicnih odgovora. Ako nista, to nam moze reci nesto o ljudskoj prirodi...