@ talking head
1) Trebam li probusiti rupe na samoj plasticnoj posudi od sladoleda (i dodati onu sinteticku vatu) i koliko od povrsine vermikulita da to napravim? Da li da te rupe izbusim tek kada micelij izbije na povrsinu vermikulita ili nakon?
ne treba nista busiti na posudi. samo sve iskrcaj unutra i pokrij folijom dok micelij bar malo ne izbije na povrsinu
2) Da li da te posude od sladoleda, s koloniziranom razi i vermikkulitom, ostavim u istom terariju sa ostalim casama i razi u teglama koje se jos nisu kolonizirale do kraja ili da preselim na hladnije mjesto (temperatura je oko 25-26)?
mozes ostaviti u istom, pogotovo dok cekas da micelij izbije na povrsinu. a ako vec je onda bi mozda bilo bolje tu posudu staviti u kontejner gdje je temp manja, da potakne gljive.
3) Da li trebam u samom plasticnom kontejneru (terariju) - probusiti rupe (i staviti vate) ili ga je dovoljno jednom dnevno razluftati?
neki probuse rupe pri dnu kontejnera i provuku vatu kroz rupe, a neki ne buse nista vec otvaraju par puta na dan. Sa rupama je puno bolje, manje zezancije oko otvaranja non stop
4) Hoce li pomoci ako dodam u terarij jedan onaj najmanji najslabiji ventilatorcici od kompjutora (ima ih za 20kn) i staviti na najmanju voltazu, ne da uvlaci ili izvlaci zrak, nego tek toliko da se stvori neka minimalna cirkulacija zraka ili to nije potrebno?
mozes se ti igrati sa time ako zelis, nije na odmet, ali rupe i/ili otvaranje ce biti dovoljne.
5) Kako cu u jednom trenutku imati fruiting i pfteka i razi, mogu li jednostavno u citav terarij dodati perlita na dno i staviti na njega i kolacice i posude od sladoleda s koloniziranom razi (ili ce to biti previse vlage za raz, s obzirom na perlit koji je tu zbog pf tek-a?
mozes sve potrpat u isti kontejner, zasto da ne. vlage treba, ali ne previse, imaj na umu da ti u periodu frutanja treba manja vlaga nego tokom kolonizacije. redovitim luftanjem ili rupama na kontejneru ces to izbalansirat
---
p.s. poklonio mi je frend hrpu gljiva (f+ i b+), s tim da je taj f+ bio minijaturan i UZASNO slan pri gutanju, skoro nepodnosljivo, dok je b+ bio regularne velicine i onaj normalan blagi gljivasti okus. Radi se o susenim gljivama naravno, pa me cisto interesira da li su ti f+ bili abortusi, jer imali smo dojam da nas je ta prva tura f+-a jako malo pukla, a uzeli smo svaki 3grama, te smo zbog toga nakon sat vremena smazali svatko jos 2grama b+-a i onda je tek poceo show. Pa me zanima da li bi bilo sto s tim f+-om da smo se jos malo strpili.
za abortuse kazu da su cak i jaci (ako su bili abortusi), i po meni bi 3 gr trebala imati efekta itekako. moguce da ste mogli pricekat jos malo i da bi efekt sigurno osjetitli jace, ali ovako ste samo nadogradili sa b+. nema veze, sta je tu je, bitno da ste se zabavili.
@ Cam
ako nemas mjesta nigdje sa njima, stavi u frizider na cekanje, dok ne bude vrijeme. Mozda jednostavno da kupis jos koji kontejner