Pozdrav ekipa, totalni sam početnik u svijetu gljiva, tek sam prije par dana pokušao inokulirati prve BRF čaše, trenutno sam u iščekivanju bilo čega...u fazi sam da bi se veselio i kontaminaciji - barem bi bio znak da se nešto ipak miče.
Nego da krenem redom : 13.11. naručene spore sa FSRE (golden teacher/ili/mexican); 10.12. stigle spore; obzirom da (zasad) nemam expreslonac, odlučio sam se na BRF cakes - PF tek; sterilizacija 90 min, rukavice, alkohol, sve po vodiču. Doduše, vodu za špricu sam uzeo direkt iz pipe (ne znam što mi bi) i tako napravio jednu 10ml otopinu sa manjim dijelom printa. Prvo sam inokulirao tri čaše, a onda kad sam vidio da sam možda trebao koristiti destiliranu vodu za duže čuvanje, odlučio sam iskoristiti ostatak otopine na još tri čaše...trenutno svih 6 čaša stoji na kuhinjskom elementu u kojem je bojler, skroz pri plafonu, mislim da je temp negdje oko 20ak stupnjeva, koliko sam pročitao to znači sporiju kolonizaciju uz manju mogućnost bakterijske kontaminacije
Prošlo je 5 dana od inokuliranja prvih čaša i još ništa, a do prvih (bilokakvih) znakova bi vas zamolio za par odgovora/savjeta:
1. Je li ovo brašno smeđe/integralne riže (to sam koristio)?
2.
Ukoliko je opis točan i radi se o P. Mexicana - Strain A, te naravno ukoliko se kojim čudom za prvi put ipak razvije zdravi micelij, može li se stvoriti taj sklerocij i/ili gljive i ovako u BRF čašama ili bi bilo bolje/sigurnije nakon eventualne kolonizacije (i nabavke expreslonca) prebacit to u neki drugi substrat?
Hvala unaprijed na odgovorima i savjetima.
Naručio sam opet spore al sad sam precizirao cubensis (B+/syzygy/treasure coast), a dok ne stignu - čitam, čitam i čitam...