✿ Aromaterapija ✿

Njegujte svoje tijelo i duh u skladu sa prirodom
Odgovori
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

✿ Aromaterapija ✿

Post Postao/la Red »

Aromaterapija je dio fitoterapije, discipline koja koristi biljke i razne biljne pripravke za očuvanje zdravlja, za prevenciju i liječenje bolesti. Specifičnost aromaterapije je u tome što u tu svrhu upotrebljava posebne ekstrakte iz biljaka koji se nazivaju eterična ulja (esencijalna ulja, aromatična ulja).

slika

Botaničari eteričnim uljima nazivaju sadržaje posebnih žlijezda u biljkama. Aromaterapeuti pak taj naziv koriste za hlapivu mješavinu koja nastaje destilacijom vodenom parom ili hladnim tiještenjem cijelih biljaka, biljnih dijelova ili smola. Eterična ulja ustvari nisu “ulja” jer su to nemasne tekućine.

Često se eteričnim uljima nazivaju i ekstrakti dobiveni na druge načine, no upućeniji aromaterapeuti za takve proizvode koriste izraze konkret, rezinoid , apsolut, pomada.

Kako djeluje aromaterpija?

Aromaterapija uz pomoć eteričnih ulja djeluje na fizičko tijelo, emocije, um i dušu. Dakle, aromaterapeut promatra čovjeka kao cjelovito biće, a ne kao odvojene organe.
U fizičkom smislu ulja djeluju na način da uklanjaju ili smanjuju bolove, razne upale i slično.
U emotivnom smislu ulja djeluju na taj način da stimuliraju, relaksiraju i balansiraju emocije.
U mentalnom smislu eterična ulja bistre misli, jačaju koncentraciju, poboljšavaju kvalitetu misli i pamćenje.
U duhovnom smislu potiču intuitivnost, kreativnost i bude u čovjeku svijest o povezanosti svijeta.
Jednom kada je uspostavljena ravnoteža u fizičkom tijelu i kada su emocije izbalansirane, automatski se djeluje i na kvalitetu misli i stanje duha.
Umijeće aromaterapije sastoji se u pravilnom odabiru ulja, koja će najviše odgovarati i pomagati klijentu u njegovom iscjeljivanju i postizanju psiho-fizičke ravnoteže. Najviša dobrobit klijenta je cilj aromaterapije.
Eterična ulja su medij kroz koje djeluje aromaterapeut. Svojom energijom djeluju na energetski sustav tijela, na način da podižu energiju tijela.

Povijest

Prošla vremena i stari Egipćani

slika

Eterična ulja, koja su poznavale drevne civilizacije, u mnogome su se razlikovala od raznih veoma rafiniranih esencija, koje se izdvajaju suvremenim metodama destilacije. Stari Egipćani općenito se smatraju utemeljiteljima aromaterapije , iako, prema mišljenju mnogih arheologa, nisu mnogo znali o destilaciji. Većina njihovih ulja i masti za liječenje pripremala se tako da su aromatičnu biljku stavljali u biljno ulje ili masnoću životinjskog podrijetla, a zatim bi tu smjesu ostavljali nekoliko tjedana na suncu. Prema grčkom povjesničaru Dioskoridu, Egipćani su zaista naučili destilirati - iako je to bila primitivna verzija onog što će poslije značiti taj pojam. Druga egipatska metoda za dobivanje mirisnih ulja iz egzotičnog cvijeća bilo je cijeđenje. Znanstvena istraživanja pokazuju da zamisao starih civilizacija da eterični mirisi i parfemi podižu ljudski duh na drugu razinu svijesti nije primitivna ni praznovjerna, kao što se to nekad vjerovalo.

Grci i rimljani

slika

Grci su, više od bilo kojeg drugog naroda, imali sklonost svoje glave ukrašavati mirisnim cvijećem - što je oblik psihoaromaterapije. Hipokrat je isticao pozitivno djelovanje svakodnevne aromatične kupke i masaže na produljenje životnog vijeka. Parfemi i balzami za liječenje, tako popularni u Grčkoj, uskoro su postali popularni i u Rimu Plinije opisuje skupu mast pod nazivom susinum, koja je došla iz Atene. on navodi da je bila sastavljena od estrakata bijelog ljiljana, ruže, šafrana i mire.. Osim što je sadržavao kozmetičke vrijednosti, susinum se koristio i kao diuretik, te za ublažavanje vaginalnih upala.

Istočne civilizacije
U staroj Kini herbalna se medicina koristila zajedno s akupunkturom i masažom za liječenje mnogih bolesti. Kinezi su također tragali za besmrtnošću pomoću alkemije. Zadatak alkemičara bio je djelomice vezan i za duhovne transformacije i za usavršavanje duše. Perzijski fizičar Avicena bio je priznat zbog usavršavanja destilacije u 11. stoljeću.Slijedeći preporuke Hipokrata, arapski fizičari koristili su moći aromatičnih ulja i cvijetnih vodica kako bi pročistili zrak i sačuvali se od bolesti. Svicena je vjerovao da esencije biljaka jačaju tijelo i duh.

slika

Rana Europa
Poznati «arapski parfemi» došli su u Europu s vitezovima, i to istodobno sa znanjima o destilaciji. Neka od bogatijih kućanstva ugrađivala su vlastitu destilacijski opremu za dobivanje eteričnih ulja, koja su koristili i za lijek i kao parfem. Budući da aromatične biljke većinom imaju insekticidna i baktericidna svojstva, vjerovatno su imale značajnu ulogu u sprječavanju širenja zaraznih bolesti. Njihov je miris odbijao uši i buhe.

Aromaterapija protiv kuge
Bacil bubonske kuge te uloga buha i štakora u širenju bolesti otkriveni su tek u drugoj polovici devetnaestog stoljeća. Prije toga bolest se pripisivala mnogim uzrocima: loši mirisi, smrtonosni povjetarac iz pakla - božanska kazena za ljudske grijehe. Vjerovalo se kako pošast napada tijelo preko pora kože ili udisanjem odvratnog smrada koji ju je pratio. U drugom stoljeću Glane je zaključio kako kombinacija dvaju poremećaja izaziva zarazu kugom: to su kontaminirani zrak «izrazito razločit od normale», te oslabljenost tijela pretjeranim uživanjem u erotskim zadoivoljstvima, jelom, pasivnošću, pretjeranim radom ili emocionalnom neravnotežom. Tijekom svijetske poviejsti, vatrama loženim aromatičnim drvom, istodobno s obilnom upotrebom eteričnih smola i parfema, nastojalo se zaustaviti žirenje infektivne bolesti. Budući da su se ugodne arome povezivale sa svime dobrim, činilo se logičnim boriti se protiv odbojnog smrada kuge miriljavim isparavanjima. Spominje se kako su oni koji su spravljali parfeme i bavili se njihovom trgovinom ostajali imuni n kugu. U 17. stoljeću se jedan francuski liječnik štitio od kuge prekrivajući čitavo tijelo odjećom od meke marokanske kože, uključujući i grotesknu kljunastu masku. Od srednjek vijeka nadalje kupanje općenito se smatralo vrlo opasnim te je potaknuo zatvaranje brojnih kupališta u 16. stoljeću. Vruća je voda otvarala pore kože; vjerovalo se kako to olakšava prodor zaraženog zraka u organizam. Premda su ugodni mirisi donekle uspiješno štitili od bubonske kuge, bili su očito nemoćni da pomognu zaraženima.

Pojava kemijskih lijekova
Krajem 17. stoljeća pojavili su se sintetski i kemijski lijekovi, koji su se počeli koristiti usporedno s korištenjem bilja i eteričnih ulja u medicini. Teške nuspojave tog liječenja uključivale su nevjerojatno obilnu proizvodnju sline (više litara na dan), gubitak zubi, raspadanje čeljusti, drhtavicu i ponekad čak i potpunu oduzetost. Tijekom 19. su stoljeća ustanovljena načela koja vrijede i danas. Kemičari su se usmjerili na uklanjanje takozvanih nečistoća iz biljaka kako bi izolirali njihova «aktivna počela». Herbalisti tvrde kako brojni elementi koje se nalazi u trgovinama djeluju u sprezi s aktivnim počelom, umanjujući kako mogućnost nuspojava.

Priroda biljnih esencija

slika

Eterična ulja su izrazito mirisni tekući sastojci aromatičnih biljaka, drveća i trava. Riječ 'esencijalno' prijevod je engleske izvedenice iz riječi 'quintessence', koju oxfordski riječnik englskog jezika definira kao «ekstrakt tvari koju sadzži njezinu osnovu u najkoncentriranijem obliku». U drevnom filozofijskom i alkemičarskom nazivlju, kvintesencija je bila povezana s eterom, opdnosno s petim elementom, te je smatrana duhovnim aspektom tvari. Esencijalna ulja se nazivaju «eteričnim», a taj germanizam primjereno opisuje njihovu onozemaljsku prirodu; ostavljena na otvorenome, ona nestaju bez traga, hlapeći u eter poput izmaglice.

Gdje se nalaze eterična ulja?
Eterična se ulja mogu nalaziti u različitim dijelovima biljke: u laticama (ruža), lišću (eukaliptus), korijenju (vetiver), u kori (cimet), neživom dijelu srčike (sandal), citrusnoj kori (limun), sjemenkama (kim), u lukovici (češnjak), u smoli (boswellia) itd., a možemo ih pronaći u više različitih dijelova biljke. Lavanda, npr., sadrži ulje u cvijetu i listu, dok narančino drvo proizvodi tri različite mirisne esencije s različitim medicinskim osobinama: bogati gorko - slatki neroli (cvijet), sličan no manje rafiniran miris petitgraina (lišće), te vedar miris naranče (kora ploda). Eterična ulja nisu nužna za život biljke kao cjeline, barem ne u značenju na koje asocira riječ «esencijalan». Eterična se ulja akomuliraju u specijaliziranim tkivima biljke koja sdrže uljne žljezde. Šti je više uljnih žljezda u biljci, to je ulje jeftinije i obratno. Eterična su ulja visoko koncentrirane supstancije, te se rijetko koriste u izvornom, nerazrjeđenom obliku, premda se određene esencije, poput lavande i čajevca, ponekad koriste nerazrjeđene kao antiseptici. U aromaterapijskoj masaži ona se razrijede «nosivim» uljem, bademovim ili naslinovim. Osim što su topiva u običnom biljnom ulju, eterična su ulja topljiva i u alkoholu, žimanjku i u voskovima (npr. otopljeni pčelinji vosak ili jojoba). Međutim, samo su djelomice topljiva u vodi i tek u ponešto većoj mjeri u octu.

Boja i konzistencija
Eterična ulja iznimno brzo hlape, što znaći da isparavaju na zraku, te ne ostavljaju trajan trag na papiru. Premda su brojne esencije praktički bezbojne (paprena metvica), žućkaste (lavanda), zelenkaste (bergamot), jantarne (pačuli) ili tamnosmeđe (vetiver), neke su obdarene karakterističnom nijansom. Konzistencija brojnih esencija, npr. lavande, paprene metvice ili ružmarina, slična je vodi ili alkoholu. Druge su esencije, npr. mira i vetiver, ljepljive i guste ili viskozne, dokje ružina polukruta na sobnoj temperaturi, no pri najmanjem zagrijavanju postaje tekuća.

Dobivanje eteričnih ulja

slika

Za dobivanje eteričnih ulje upotrebljavaju se različiti dijelovi biljke:

-cijela biljka u cvatu: metvice, bosiljak, mažuran, geraniji
-cvjetni vršci: lavanda, ružmarini, kadulje, kamilice, timijani, smilje
-cvijetovi: ylang-ylang, neroli, jasmin
-latice: ruža
-plodovi: borovica, klinčićevac
-usplođe: citrusi
-sjeme: anis, komorač, sjeme mrkve, korijandar, muškatni oraščić, paprovac
-trava: limunska trava, palmarosa, citronela
-listovi: čajevac, petitgrejn, eukaliptusi, lovor, matičnjak (melisa), kajeput, ravensara, mirta, zimzelen, pačuli, limunovac (verbena), niauli, cimetovac list
-iglice crnogorica: smreke, jele, borovi, čempres
-kora: cimetovac kora, kamfor
-drveni dijelovi: cedrovi, sandal, ružino drvo
-smolasti produkti: tamjani, mira
-korijen ili podanak: đumbir, vetiver, valerijana.

slika

Ponekad se iz iste vrste biljke mogu dobiti različita eterična ulja, ovisno o dijelu biljke koji se podvrgava destilaciji ili o načinu dobivanja ulja. Tako vrsta Citrus aurantium var. amara daje tri različita ulja: ulje gorke naranče dobiveno hladnim tiještenjem usplođa, petitgrejn destiliran iz listova, i skupocjeni neroli dobiven iz cvjetova. Petitgrejn se može dobiti i iz listova drugih vrsta citrusa. Limun, limeta i bergamot iz usplođa pak daju eterična ulja hladnim tiještenjem ali i destilacijom vodenom parom.

Metode proizvodnje esencijalnih ulja:

1. Pritiskanje (Pressing)
Često se koristi za citruse koji sadrže veću količinu sub epidermalnih esencijalnih ulja. To jednostavan i jeftin postupak, no ulja dobivena ovim postupkom moraju se preraditi s ciljem uklanjanja nečistoća, vode i emulgirajućih komponenata.

2. Ekstrakcija
Ekstrakcija sa organiskim otapalima daje nisku selektivnost prema komponentama esencijalnih ulja i kao rezultat obično daje tamno obojene ekstrakte koji se moraju podvrći daljnjoj obradi.

3. Destilacija vrućom parom
Temelji se na tlaku pare koji djeluje na dvije tekućine koje se međusobno ne mješaju, voda i esencijalno ulje. Ako ukupni tlak koji se sastoji od parcijalnih tlakova vode i esencijalnog ulja dosegne atmosferski tlak pri temperaturi nešto nižoj od 100 oC, mješavina počinje kipjeti s time da para postaje nosač za esencijalno ulje.

4. CO2 Ekstrakcija
Superkritična fluidna ekstrakcija danas je već industrijski priznata metoda i oprema je ključna razlika između proizvođača. Metoda se temelji na gustom CO2 koji ima lipofilna otapajuća svojstva.

Dobivanje Eteričnih Ulja

Eterična ulja dobivaju se na dva načina:

1. destilacijom vodenom parom
2. tiještenjem

Destilacija vodenom parom

slika

Temperatura vrelišta eteričnih ulja je visoka i redovito prelazi 100 °C. Ta činjenica izgleda netočna, jer nam se čini kako eterična ulja vrlo lako hlape. Tako su i dobila naziv eterična jer podsjećaju na eter koji lako hlapi. No, eter vrije na daleko nižoj temperaturi.

Samim grijanjem biljaka ne bismo mogli dobiti eterično ulje. Upravo nas je destilacija vodenom parom obogatila za dragocjene mirisne i ljekovite ekstrakte. Ona počiva na poznatom principu kako vodena para može «natjerati» molekule visokog vrelišta u paru i na nižim temperaturama, ali pod uvjetom da se te molekule vrlo slabo tope u vodi. Upravo je to slučaj s eteričnim uljima.
Shema destilacije vrlo je jednostavna. Treba nam:

* dio s vodom u kojoj će se voda grijati dok se ne oslobodi para
* dio s biljnim materijalom kroz koji će prolaziti para
* dio u kojem će se vodena para i eterično ulje hladiti i prelaziti nazad u tekući oblik. Osim eteričnog ulja, nastaje i vodeni sloj zasićen eteričnim uljem, odnosno hidrolat ili cvjetna vodica.

Postoje razne tehnološke izvedbe, no sve počivaju na tri glavna tipa:

* vodena destilacija je ona u kojoj se biljni materijal doslovce kuha u vodi, a para zajedno s uljem izlazi iz te mase. Ovaj tip, vrlo star, danas se rijetko koristi jer se kuhanjem u vodi mogu uništiti vrijedni sastojci eteričnog ulja.

slika

* vodeno-parna destilacija je bolja i često korištena, u kojoj se iznad sloja vode koja ključa nalazi mrežica s biljnim materijalom. U ovom slučaju voda ne dotiče biljni materijal, nego samo vodena para prolazi kroz njega.

slika

* parna destilacija je ona u kojoj se para stvara u zasebnom kotlu i potom odlazi u spremnik s biljnim materijalom. Ovo je uglavnom najbolji način destilacije.

slika

Destilacija je i znanost i umjetnost. Treba paziti na temperaturu vodene pare, vrijeme trajanja destilacije, tlak, izvedbu i oblik kotlova, materijal (inox, bakar), ali i pripremu biljnog materijala. Katkad biljke trebaju ići bez obrade, poput cvijeta lavande koja ima žlijezde na površini pa se eterična ulja lako oslobađaju iz njih, a katkad se biljni materijal mora samljeti kako bi vodena para efikasnija prodrla do žlijezda s eteričnim uljem. Neke se biljke striktno destiliraju svježe, baš kao što je slučaj s lavandom, a neke mogu i u suhom ili polusuhom obliku.

slika

Postoji i destilacija sniženim pritiskom, nov način dobivanja komercijalnih ulja. Spuštanjem pritiska pada i vrelište vode, pa dovoljnim spuštanjem tlaka možete «natjerati» vodu da vrije i na sobnoj temperaturi. Puštanjem takve hladne pare pod niskim tlakom i kondenzacijom na vrlo niskim temperaturama dobiva se eterično ulje i hidrolat s lijepo sačuvanim osjetljivim mirisnim spojevima.

Tiještenje

slika

Za razliku od destilacije, vrlo malo se priča i o kvaliteti tiještenja. Tiještenjem se dobivaju eterična ulja iz usplođa (kore ploda) citrusa. Međutim, to nije tek obično «prešanje» plodova u kojem se kasnije odjeljuje eterično ulje. Postoji tri glavna načina proizvodnje:

1. Tradicionalni način danas je potpuno nestao jer je iznimno težak i zahtjeva puno ručnog rada. Razvio se na jugu Italije i Francuske. Citrusi su se ubirali, potom se posebnim nožem u obliku žlice odvajala pulpa (iz koje se radio sok) od usplođa. Usplođe se potom kratko sušilo, katkad neutraliziralo vapnom, podvrgavalo pritisku u posebnim mašinama obloženim morskom spužvom. Spužva bi upijala eterično ulje i ostatke vode i soka, te se cijeđenjem i odijeljivanjem dobivalo eterično ulje. Ovaj način proizvodnje daje ulje kraljevske kvalitete, ali ga nećete naći na tržištu.
2. Postupci uz prethodno odvajanje pulpe od kore ploda strojnim putem zamijenili su prethodni način. Ovo je dobar način proizvodnje i znalci koriste upravo takav tip jer dolazi do minimalnog kontakta ulja citrusa s vodom koja transformira ljekovite spojeve.
3. Postupci odvajanja ulja od soka ne uključuju odvajanje pulpe. Korištenjem većih količina vode ulje polako gubi kvalitetu, pa na taj način se dobivaju eterična ulja za prehrambenu industriju. Ovakav tip se ne preferira u aromaterapiji.

Ekstrakcije mirisnih komponenata

slika

Ekstrakcija biljnim uljima i životinjskim mastima

Najstariji način, enfleurage, zahtijevao je veliki trud i vrijeme. Cvjetovi ili biljke su se stavljali na ploče namazane neutralnom svinjskom masti (masti bez mirisa koja nije pregorena). Kada bi se iz biljke izvukle mirisne tvari, micale su se i dodavale nove sve dok se mast ne bi zasitila mirisima. Tako su nastale - pomade. Sada znate i odakle dolazi ova riječ koja se kasnije krivo koristila za sve kreme.

Zasićena svinjska mast koristila se za kozmetiku, a poneka se i miješala alkoholom etanolom. Etanol bi izvukao iz masti u sebe sve mirisne tvari. Takav alkohol se koristio u parfemima i toaletnim vodama. Ako bi se blago grijao da otpari, ostala bi jako koncentrirana mirisna tvar koja se naziva apsolut.

Ekstrakcija organskim otapalima
Neke biljke (jasmin, lotus i slične) sadrže spojeve koji bi se raspali djelovanjem vruće pare. Stoga se za njih koriste organska otapala, nekoć benzen, a danas najčešće n-heksan. Ekstrakcijom nastaju konkreti (ako se radi o biljnom materijalu) ili rezinoidi (ako se radio o mirisnim gumama i smolama). Kao i kod pomada, heksan zasićen mirisima (ali i drugim tvarima poput voskova) miješa se s etanolom. Etanol u sebe izvuče mirisne molekule, a kada se etanol otpari, ostaje gusta mirisna masa koja se također naziva apsolut.

slika

Ekstrakcija ugljičnim dioksidom (CO2 apsoluti)
U traženju jednostavnijih procesa u kojem se ne bi koristilo štetno otapalo i zagađivalo okoliš, nađen je način ekstrakcije superkritičnim plinovima. Plin se, poput ugljičnog dioksida, na niskoj temperaturi i visokim tlakom pretvara u tekućinu. U tu tekućinu se dodaje biljni materijal. Tekući ugljični dioksid otopi mirisne i ljekovite tvari, a kada se ta tekućina vrati na sobnu temperaturi i normalan tlak, sav ugljični dioksid otpari i ostane gust talog pun ljekovitih molekula.

Ovim načinom nastaju vrlo vrijedni ekstrakti koji se koriste u kozmetici. Oni mogu biti mirisni (CO2 apsoluti irisa, hrastovog lišaja, lotusa, tamjana...), ali mogu biti i mirisno-ljekoviti jer u sebi sadrže spojeve kojih nema u eteričnim uljima. To su CO2 apsoluti nevena, arnike, ružmarina, islandskog lišaja, mrkve, njemačke kamilice i drugi.

Ostali načini dobivanja

Konkreti nastaju ekstrakcijom mirisnih komponenti iz svježih ili sušenih biljaka pomoću nekog organskog otapala. Ukoliko se ekstrakcija radi iz biljnih smola onda se tako dobiveni produkt ekstrakcije naziva rezinoid.
Ako se konkret ili rezinoid podvrgnu daljnjoj ekstrakciji alkoholom etanolom dobiva se tzv. apsolut. Jasmin je primjer biljke iz koje se na ovaj način dobiva skupocjeni apsolut jasmina (to nije eterično ulje!). Problem je što u apsolutima uvijek zaostane neka mala količina organskih otapala ili alkohola pa se ne mogu upotrebljavati u aromaterapijske svrhe. Ekstrakcija se može izvesti i pomoću plina CO2 koji se lako ukloni, pa se takvi produkti mogu sigurnije koristiti u aromaterapijske svrhe.

Pomade su produkti drevnog postupka znanog kao “enfleurage” koji se danas rijetko koristi. Na tanak sloj bezmirisne masti stavljaju se cvjetovi jasmina ili drugog mirisnog bilja. Niže se sloj za slojem pa se mast s vremenom zasiti hlapivim mirisnim komponentama iz cvjetova. Na kraju se pomada podvrgne ekstrakciji alkoholom kako bi se dobio čisti apsolut ili parfem.

Kvaliteta eteričnih ulja

slika

Eterična ulja često se patvore sintetskim spojevima, skuplja se ulja miješaju sa jeftinijima sličnog mirisa, dodaju im se razni kemijski aditivi ili se podvrgavaju dodatnim kemijskim procesima (deterpenizacija, peroksidacija…).

Natpis na etiketi “100% čisto eterično ulje” uopće ne garantira kvalitetu.

Jedan od pouzdanih načina da utvrdite radi li se o kvalitetnom ulju jest da provjerite što sve sadrži etiketa na bočici (ili certifikat kojeg bi prodavač ili dobavljač eteričnih ulja morao imati). Ako je eterično ulje aromaterapijske kvalitete ono će na bočici ili oshadhi, kvalitetna, kemijski i botanički definirana eterična ulja možete kupiti u AromaTerra online trgoviniu certifikatu imati napisano slijedeće:

-latinsko ime roda i vrste biljke iz koje je ulje dobiveno
važno je poznavati točnu vrstu iz koje je ulje dobiveno jer postoji više vrsta lavandi (prava lavanda, širokolisna lavanda, španjolska lavanda, lavandini), eukaliptusa (globulus, radiata, citriodora), metvica (paprena, limunska, nana), borova, jela, smreka, cedrova, tamjana i drugih biljaka
-dio biljke iz kojeg je ulje dobiveno iz različitih dijelova iste vrste mogu se dobiti ulja različitog sastava i djelovanja, primjerice ulje gorke naranče, petit grain i neroli dobivaju se iz iste vrste citrusa ali iz različitih organa
-način dobivanja ulja (jer o njemu također ovisi sastav i djelovanje ulja)
-glavne kemijske sastavnice ulja dobivena iz iste vrste mogu imati različiti kemijski sastav ovisno o staništu, mikroklimi i drugim faktorima; to su kemotipovi ulja -npr. ružmarin ima tri kemotipa različitog sastava i djelovanja, od kojih je kemotip kamfor štetan za jetru a kemotip verbenon je liječi, što zorno prikazuje da se ne radi o bezazlenim i zanemarivim razlikama; timijan ima čak devet kemotipova različitog farmakološkog djelovanja
-zemlja gdje je biljka rasla (znalcima može ukazivati na kemotip ulja)
-način uzgoja: biodinamički, organski, konvencionalni, tradicionalni, divlji rast… ukazuje na kvalitetu same biljke te na moguću zagađenost pesticidima i organskim gnojivima.

Ulja kojima na etiketi ili u certifikatu izostaje takva preciznost sumnjive su kvalitete i najbolje je ne koristiti ih na tijelu niti u aromaterapijske svrhe.

Djelovanje eteričnih ulja

Djelovanje eteričnih ulja na ljudski organizam još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno. Kemijske sastavnice eteričnih ulja farmakološki djeluju na tkiva i organe, hormonski i živčani sustav. Iako svako ulje ima nekoliko glavnih sastavnica čini se da djelovanju pomaže sinergija svih, čak i onih najmanje zastupljenih komponenti ulja. Sličnim spojevima dobivenim sintetskim putem čini se da nedostaje “energija” koja dolazi iz životnosti biljaka iz kojih se ulja dobivaju.

slika

Eterična ulja svojim mirisom djeluju i na čovjekovo raspoloženje i emocije. Putem receptora u nosu informacija koju nosi miris direktno odlazi u mozak. Postoji još i skriveno feromonsko djelovanje (najočitije kod muškatne kadulje).

Svako ulje ima svoju specifičnu “energetsku vibraciju” kojom može suptilno djelovati na ljudsko energetsko polje i na taj način osobu podržati u nekoj potrebi, zahtjevu, zadatku ili iscjeljenju. Iako postoje već ustaljena vjerovanja o tome na koji način svako ulje energetski djeluje, dobro je razvijati vlastitu osjetljivost i intuiciju da vas vodi u prepoznavanju specifičnosti svakog od ulja i utjecaju koje ima na ljudsko biće.

Načini primjene eteričnih ulja

Eterična ulja se mogu koristiti na razne načine. Najsigurniji način za laike je korištenje u aromalampici.

slika

Ulja se mogu inhalirati, stavljati u kupke i saune, koristiti za masažu ili lokalno utrljavati, a neki ih koriste i u kulinarstvu. Prirodni kozmetički preparati i parfemi se također mogu napraviti s eteričnim uljima. Za takve načine uporabe već je potrebno osnovno znanje o aromaterapiji i poznavanje djelovanja i toksičnosti pojedinih ulja.

Eterična ulja terapijski se mogu koristiti i oralno, vaginalno i rektalno, no za takvu uporabu potrebno je doista veliko znanje aromaterapije (i poželjno medicinsko obrazovanje), te je najbolje kloniti se takve uporabe bez nadzora stručne osobe. U Francuskoj se takav način klinički primjenjuje uz izvanredne rezultate.

Aromalampica

slika

Nakapajte na vodu u lampici sveukupno oko 12 kapi eteričnih ulja. Bolje ne miješajte više od tri različite vrste ulja. Ulja možete koristiti ciljano za neku svrhu ili ih slobodno miješati prema osobnom ukusu za mirise.

Aromalampica treba biti dovoljno velika kako voda ne bi isparila prije nego lučica dogori. Osim toga, zatvorene lampice se prije ugriju nego one otvorene na kojima je posudica s vodom na tankim držačima pa se u njima dio topline gubi u okolnom prostoru.

Osim aromalampice mogu se koristiti i difuzeri za eterična ulja. Njihova je prednost što se ulja ne griju već se hladna i nepromijenjena raspršuju u prostor.

slika

Djelotvoran način za raspršivanje eteričnih ulja je da ih nakapate u bočicu koja ima špricaljku. Napunite je vodom i prije raspršivanja dobro promućkajte.

Inhalacija

slika

Pola litre ključale vode ulijte u inhalator (ili ostavite u posudi). Kapnite jednu kap eteričnog ulja (npr. Eucalyptus globulus), glavu pokrijte ručnikom i udišite paru jednu minutu, zatim kapnite još jednu kap ulja i udišite sljedeću minutu. Na taj način kapnite do pet kapi eteričnog ulja odišući ih pet minuta. Ponavljajte inhaliranje 2-3 puta dnevno tijekom kraćeg razdoblja.

Kod astme izbjegavajte inhaliranje jer para može izazvati astmatični napadaj!

Kupka

slika

Oko 40 kapi eteričnih ulja pomiješajte s pola decilitra sojinog vrhnja (koje je zbog prirodnog emulgatora sojinog lecitina najbolje sredstvo za disperziju eteričnih ulja u vodi). Kadu napunite vodom, a sojino vrhnje s uljima dodajte tek kad je kada puna jer će u suprotnom ulja ishlapiti s parom.

Za suhu kožu (ili ako se u kupku dodaje morska sol koja lagano isušuje kožu) dobro je u mješavinu eteričnih ulja i sojinog vrhnja dodati 1-2 žličice nekog hladno prešanog biljnog ulja koje će njegovati kožu.
Po želji u vodi rastopite šaku čiste morske soli (izvlači toksine iz kože i čisti energetsko polje - auru).

Vruće kupke (oko 38oC) su dobre za pojačavanje rada žlijezda znojnica, što je dobro ako imate prehladu ili gripu. U takvu kupku stavite neko imunostimulirajuće ulje (ravensara, čajevac) i nakon kupke otiđite u krevet iznojite se.

Opuštajuće kupke (29 - 34oC) služe za smirenje i opuštanje.

Okrepljujuće kupke (18 -24oC) stimuliraju, razbuđuju i osvježavaju. Stimulirajuća eterična ulja (ružmarini, eukaliptusi, borovi…) u takvoj kupki imaju najbolje djelovanje jer se u toplijima poništava njihov stimulirajući učinak.

slika

Eterična ulja nisu topiva u vodi i zbog toga je za njihovu disperziju u kupki potreban dobar emulgator. Suprotno uvrijeđenom mišljenju morska sol, med ili kravlje vrhnje nisu dobri emulgatori. Nakon što kupku pripremljenu u takvim sredstvima potopite u vodu, eterična ulja će momentalno isplivati na površinu vode. Zbog veće koncentracije moguća je iritacija i peckanje kože, ovisno o upotrijebljenim uljima. Takva sredstva možete dodavati u kupke kao pomoćne tvari, ali za emulgator ipak upotrijebite sojino vrhnje.

Masaža

slika

Što postižemo masažom?
* Duboka relaksacija koja pomaže uklanjanju mentalnog i fizičkog umora
* Oslobađanje kronične napetosti u ramenima, vratu i leđima
* Potiče cirkulaciju u mišićima, a time i prokrvljenost organa
* Potiče probavu, asimilaciju i eliminaciju
* Pomaže u otklanjanju glavobolja čiji je uzrok u bolestima želuca, žučnog mjehura, jetre i pms-a

Većina eteričnih ulja ne smije se nanositi direktno na kož već se prije toga moraju otopiti u nekom biljnom ulju koje se u aromaterapiji naziva i baznim uljem. Vrlo je važno paziti na koncentraciju takve mješavine koja nebi trebala prelaziti 5% za masažu cijelog tijela, a u slučajevima osjetljive kože ili pri masaži trudnica i male djece treba je smanjiti, ponekad i na 1%.

Treba zapamtiti da 1 kap eteričnog ulja na 10 mL baznog ulja daje koncentraciju 0.5%.

slika

Kako izmjeriti postotak eteričnih ulja u mješavini?

Iako strogo matematički gledano sljedeća računica nije točna, okvirno 1 kap eteričnog ulja na 10 ml baznog ulja znači koncentraciju od 0.5%.

Dakle, 1 ml eteričnog ulja bi bilo cca 20 kapi, s naglaskom na cca, jer to ovisi i o veličini kapalice te viskoznosti eteričnog ulja.

Iz iskustva, rekli bismo da je točnija računica da je 1 ml = cca 20 - 35 kapi.

No, držat ćemo se formule preporučene u većini literature, pa ako želimo izračunati koliko je kapi eteričnog ulja potrebno za željenu koncentraciju, evo malo matematike:

[količina baznog ulja u mL] x [željeni postotak] / 5 = broj kapi

Ako želimo dobiti 2% mješavinu u 30 ml biljnog ulja: 30 x 2 = 60, 60 : 5 = 12 kapi

Postotak neke mješavine se računa prema ovoj formuli:

postotak [%] = 5 x [broj kapi] / [količina baznog ulja u mL]

Za masažu cijelog tijela potrebno je 30 - 50 mL baznog ulja, ovisno o vrsti biljnog ulja, veličini osobe i suhoći kože, te o stupnju dlakavosti kod muškaraca.

Lokalno utrljavanje
Ponekad se eterična ulja trebaju aplicirati na samo jedan dio tijela, npr. trbuh kod probavnih ili menstrualnih tegoba, na zglobove kod reumatizma i sl. U tom slučaju koncentracije eteričnih ulja u biljnom ulju mogu biti i preko 10%, ovisno o jačini iritabilnosti upotrebljenih eteričnih ulja (npr. koncentracija lavande može biti 10%, no limunske trave ne smije biti više od 2%).

Direktna aplikacija eteričnih ulja na kožu
Tijekom masaže ponekad će biti potrebno sanirati neki problem poput grča u mišiću ili jake boli. Tada se iznimno, na već namašćenu kožu, može kapnuti par kapi čistog eteričnog ulja koje je indicirano za dotični problem.
Za ovakvu primjenu eteričnih ulja potrebno je dobro poznavati njihovo djelovanje. Osim toga, nikad ih se ne stavlja na čistu kožu već prethodno premazanu s tankim slojem biljnog ulja.

Biljna (bazna) ulja

Macerati su hladni ekstrakti biljaka dobiveni prelijevanjem svježeg ili suhog biljnog materijala određenom tekućinom. Materijal se ostavlja stajati neko vrijeme (3-4 tjedna) odnosno macerirati, a zatim se cijedi.

slika

Biljna (bazna) ulja su masna ulja koja njeguju i hrane kožu, a služe i kao nositelji eteričnih ulja koja se u njima lako otapaju. Ujedno su dobri lubrikanti za masažu. S obzirom da ih nanosimo na kožu, a njima u masaži premažemo i cijelo tijelo, ona trebaju biti iznimno visoke kvalitete, nerafinirana i hladno prešana.

Bazna ulja se međusobno razlikuju po svojstvima i primjeni. Navedena se ulja najčešće koriste za kozmetičke pripravke, u masaži ili za lokalno utrljavanje. Mogu se koristiti pojedinačno ili se međusobno miješati.

VELIKIM SLOVIMA označena su ulja koja su provjereno najbolja za masažu cijelog tijela zbog omjera upijanja i klizavosti, a kurzivom su istaknuta i brzo upijajuća ulja koja u masaži imaju primjenu za lokalno utrljavanje većih koncentracija eteričnih ulja.

slika

Avokado (Persea gratissima) je brzoupijajuće ulje poput makadamije i lješnjaka. Zbog lecitina kojim je bogato koristi se u kozmetičkim preparatima. Vlaži i omekšava kožu, pogotovo suhu i zrelu, te spriječava starenje koče (djeluje protiv bora). Kvalitetno avokadovo ulje mora biti duboke zelene boje, mutno je a u hladnjaku se zgusne.

BADEMOVO ULJE (Prunus amygdalis var. dulcis) je izvrsno ulje za masažu jer ima izvrstan omjer upijanja i klizavosti, a cijenjeno je i kao univerzalno kozmetičko ulje koje hrani kožu, posebice suhu i osjetljivu kožu.

Boražina (Borago officinalis) i noćurak (Oenothera biennis) su ulja bogata jednom rijetkom masnom kiselinom. Vrlo su nestabilna ulja pa ih treba miješati s drugim baznim uljima. Potiču zarastanje oštećene kože, a ukoliko su kvalitetna koriste se i oralno za njegu kože “iznutra”.

Jojoba (Simmondsia sinensis ili Buxus sinensis) ustvari nije ulje već tekući vosak, i ako je kvalitetan u hladnjaku se mora zgusnuti ili čak ukrutiti. Izrazito je dobar kozmetički preparat za sve tipove kože. Regulira stvaranje sebuma pa je dobar u tretiranju akni. Protuupalan je pa ga je zgodno koristiti u mješavinama kod upalnih infekcija kože. Koristi se i za tretiranje suhog vlasišta.

Kokosovo ulje (Cocos nucifera) na sobnoj temperaturi je kruto ulje (mast) intenzivnog ugodnog mirisa, korisno je za njegu kose, a u kozmetici se upotrebljava uglavnom zbog svojeg mirisa.

Lješnjak (Corylus avellana) je poput makadamije također brzoupijajuće ulje. Budući ima blago adstringentno djelovanje (steže) zgodno ga je koristiti za lokalno tretiranje proširenih vena i popucalih kapilara. Dobro je i za njegu masne i aknama sklone kože, te za tretiranje celulita.

Macerat centele (gotu kole) (Centella asiatica) obično se pripravlja u bademovom ulju. Tradicionalna je biljka za njegu oštećene kože. Ostavlja kožu baršunasto mekom, a jedino je ulje koje samostalno djeluje kod celulita potičući promjenu strukture tkiva.

Macerati kantariona (Hypericum perforatum) i nevena (Calendula officinalis) tradicionalno se rade u maslinovom ulju. No zbog svojstava maslinovog ulja neće biti od neke koristi ako se upotrijebe kao nosači za eterična ulja. Danas se može naći macerate pravljene u makadamiji ili drugim uljima. Oba macerata su inače poznata zbog svojeg djelovanja kod opekotina, kožnih upala, upala živaca (išijas, neuralgije) i kao analgetici kod npr. boli u križima. Macerat nevena je dosta nestabilan pa treba paziti da se brzo potroši ili da se stabilizira dodavanjem ulja pšeničnih klica. Macerati se mogu napraviti u sezamovom, suncokretovom ili u makadamijinom ulju.

Makadamija (Macadamia integrifolia) je ulje koje se izrazito brzo upija u kožu i kao takvo je odlično za lokalno apliciranje kada želimo da eterična ulja brzo dospiju u tkivo i krvotok. Jedino je ulje koje sadrži palmitoleinsku kiselinu koja se nalazi i u sebumu kože, pa je makadamija izrazito dobra za njegu zrele kože.

Maslinovo ulje (Olea europaea) tradicionalno se koristi za masažu. Međutim, budući je jako masno i gusto, sporo se upija u kožu pa će većina eteričnog ulja ostati na koži umjesto da uđe u tkiva i krvotok. K tome, ne vole svi miris maslinovog ulja, a ostavlja i teško perive mrlje na plahtama. Rijetko se koristi za kozmetičke pripravke.

SEZAMOVO ULJE (Sesamum indicum) koje se koristi za izradu kozmetičkih pripravaka i u ajurvedskoj masaži je svijetlo sezamovo ulje (postoji i tamno sezamovo ulje koje se dobiva od prženog sezama i ne koristi se u aromaterapiji niti za njegu kože). Izvrsno je za izradu krema te za maceriranje trava (kantariona, nevena, mrkve…). Navodno povoljno djeluje kod reumatizma.

Shea maslac (karite maslac) (Butyrospermum parkii) je afrička biljka koja se tradicionalno koristila za njegu novorođene djece, prirodni je UV filter i štiti kožu od isušivanja.

SUNCOKRETOVO ULJE (Helianthus annuus) je blago adstringentno pa se primjenjuje kod pro?irenih vena. Djeluje blagotvorno kod suhe i oštećene kože, ali i masne kože.

Tamanu (Calophyllum inophyllum) je ulje duboke zelene boje, iznimnog djelovanja kod upala kože (psorijaza, seboreja), te kod bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija kože. Najbolje ulje za tretiranje proširenih vena.

Ulje ploda divlje ruže (Rosa rubiginosa, R.mosquetta) je izvrsno ulje za regeneraciju kože pa se koristi lokalno kod ožiljaka, bora i za zrelu kožu, opekline, ekceme i psorijazu. Vrlo ga je teško dobiti pa se često patvori s maceratom plodova šipka u nekom drugom ulju. Pravo ulje ploda divlje ruže, za razliku od macerata, ne smije biti jarke crvene boje i nema miris po šipku.

Ulje pšeničnih klica (Triticum sp.) je bogato vitaminom E koji je prirodni antioksidans i kao takvo je odlično za revitaliziranje suhe i zrele kože. Dodaje se drugim uljima kako bi se spriječilo njihovo užeganje

Hidrolati ili cvjetne vodice

slika

Hidrolati ili cvjetne vodice nastaju kao nusprodukt u proizvodnji eteričnih ulja. Tijekom destilacije eteričnih ulja vodena para se hladi (kondenzira) zajedno s eteričnim uljem. Budući da se eterična ulja vrlo slabo tope u vodi, ono obično ostaje plivati na sloju vode koja je zasićena tvarima iz eteričnih ulja. Ta fino mirisna vodica, hidrolat ili cvjetna vodica, ima ljekovita svojstva. Terapija u kojoj se koriste isključivo hidrolati naziva se hidrolaterapija.

Za razliku od eteričnih ulja koja su jako «koncentrirana», hidrolati su blagi i neškodljivi. Primjerice, eterično ulje kore cimetovca ne biste mogli uzeti niti jednu kap u usta. Žličica hidrolata cimetovca tek je aromatično peckava.

Hidrolati su stoga zanimljivi ljudima koji vole sigurnije i manje iritativne pripravke. Budući da je koncentracija tvari u hidrolatima vrlo mala, obično kažemo kako je hidrolaterapija homeopatija u aromaterapiji.

Hidrolati su prije svega popularni u kozmetici, kao losioni za lice i kao vodena faza krema i gelova. No, oni se koriste i oralnim putem, od njih se spravljaju kapi za nos, uho, oči te za vaginalno ispiranje.

Količina hidrolata dobivena iz 1kg biljnog materijala

Tijekom destilacije nastaje velika količina hidrolata. Kada bi se hidrolat uzeo na kraju destilacije, to bi bila razblažena vodica slabog mirisa jer, u odnosu na volumen eteričnog ulja, kondenzira veliki volumen vode. Stoga se kod većine destilacija mora posebno odvajati prva frakcija hidrolata koja je najzasićenija mirisnim molekulama iz eteričnog ulja. U svakom slučaju, uvijek se gleda omjer koliko je hidrolata u dobiveno iz 1 kg biljnog materijala. Ovisno o biljnoj vrsti, najkvalitetniji su oni koji imaju nizak omjer hidrolata u odnosu na biljni materijal. To može biti omjer od 0,5-2 litre hidrolata po 1 kg biljnog materijala. Vrlo nekvalitetni hidrolati na tržištu imaju omjer od 5-20 litara na 1 kg biljnog materijala.

Vodič kroz Eterična Ulja

slika

ANIS (Pimpinela anisum L.)
Et. ulje slatkastog mirisa od davnine je u uporabi za smanjivanje apetita. Djeluje kao regulator menstrualnog ciklusa, pospješuje cirkulaciju i tako pomaže kod uklanjanja celulita.

BERGAMOT (Citrus aurantium L. ssp. bergamia (Risso & Poit.) Wight & Arn. ex Engler)
Et. ulje slatkastog i voćnog mirisa sa cvjetnom primjesom. Dobiva se iz kore plodova agruma sličnih limunu. Djeluje antiseptično i pomaže kod pojave akni i rana, umiruje probavne smetnje, živčane smetnje, napetost i depresiju, poboljšava koncentraciju. Oživljuje tijelo i um.

BOR (Pinus sylvestris L.)
Et. ulje drvenastog mirisa dobiveno iz iglica bora. Ljekovito djeluje pri svim infekcijama dišnog sustava, astme i bronhitisa. Koristi se i za masažu zglobova i mišića. U kombinaciji s et. uljem eukaliptusa pojačava mu se djelotvornost.

CEDAR (Cedrus atlantica (Endl.) Manetti)
Et. ulje ugodno drvenog mirisa. Dobiva se destilacijom iz drva biljke. Djeluje antiseptički, protugljivično te ublažava psihičku napetost.

CIMET (Cinnamomum verum J. Presl)
Et. ulje slatkog, intenzivnog i toplog mirisa, posebno ugodnog u zimskom periodu. Potječe sa Šri Lanke. Djelovanje mu je antimikrobno; pomaže pri liječenju gripe, prehlada, kašlja i virusnih infekcija. Vrlo često se koristi u proizvodnji parfema.

ČAJEVAC (Melaleuca alternifolia Cheel.)
Et. ulje koje potječe iz Australije i Tasmanije. Kao prirodan antiseptik preporučuje se kod problema na koži
(akne, neurodermitis)
te kod infekcije zubnog mesa i vaginalnih infekcija, kao i kod ozljeda i opekotina. Također pomaže kod prehlada, angina, gripe i konjuktivitisa.

MANDARINA (Citrus reticulata L.)
Et. ulje citrusnog, osvježavajućeg mirisa. Budi apetit, aktivira probavu, opušta mišiće, budi životnu radost, inspirira. Koristi se za masnu kožu i kod pojave akni.

YLANG-YLANG (Cananga odorata (Lam.) Hook. f. & T. Thomson)
Et. ulje egzotičnog mirisa medno-cvijetnog tona dobiveno iz cvjetova tropske biljke imena "cvijet cvjetova". Tradicionalno se koristi za proizvodnju ulja za njegu kože. Uravnotežuje lučenje sebuma i djeluje antiseptički, smirujući crvenilo i upalu na koži. Također regenerira kožu i smanjuje bore, te ublažava depresiju i anksioznost. Vjeruje se da posjeduje afrodizijačka svojstva.

GERANIJA (Pelargonium graveolens L'Hér. ex Ait.)
Et. ulje podrijetlom iz Egipta, vrlo slatkog mirisa, nalik na ružu. Uravnotežuje izlučivanje sebuma, tako da je korisno i za suhu i za masnu kožu čije se tkivo pri redovitoj njezi regenerira. Opušta nervnu napetost i potiče među ljudima svježu, harmoničnu atmosferu.

KADULJA (Salvia officinalis L.)
Ima snažan aktivirajući miris i djeluje poticajno. Čisti dišne puteve i osnažuje glas. Stimulira organizam, umanjuje krvarenje, ublažava upale dišnih organa i grla, djeluje kod upale desni i afti. Koristi se za masnu kožu i kosu.

KLINČIĆ (Eugenia caryophyllata Thunb.)
Et. ulje drvenoga, začinskog i intenzivnog mirisa. Djeluje kao snažan antiseptik, antiviralno, antibakterijski i protugljivično. Ublažava smetnje dišnog sustava (bronhitis), infekcije, artritis, probleme s probavnim sustavom i sve upalne procese u usnoj šupljini.

KOROMAČ (Foeniculum vulgare P. Mill.)
Ima jak, slatkast miris, koji se od antičkog vremena koristi za slabljenje apetita. Pročiščava organizam, smiruje grčeve u želucu, poboljšava cirkulaciju i regulira menstrualni ciklus.

LAVANDA (Lavandula officinalis Chaix)
Ljekovito djelovanje ulja lavande poznato je stoljećima. Izvanredno se miješa s drugim eteričnim uljima, pa je neizostavno ulje u mirisnim kombinacijama i parfemima. Djeluje smirujuće, opuštajući psihičku i emocionalnu napetost. Odličan je antiseptik, izvanredno djeluje kod problema kože: apscesa, akni, ćelavosti, malih rana, opeklina, konjuktivitisa, dermatitisa, ekcema.

LIMUN (Citrus limon (L.) Burm)
Izvanredno osvježava prostorije, uklanja miris dima, pri psihičkom zamoru osvježava i bistri koncentraciju, djeluje antiseptički na dišne organe i kožu. U slabom razrjeđenju vrlo je korisno za masnu kožu i kosu.

NEROLI (Citrus aurantium L. var. amara)
Neroli se dobiva iz cvjetova gorke naranče. Ima osvježavajuću i gorko-slatku aromu. U prošlosti, cvjetovi ove biljke nosili su se na vjenčanjima kao simbol čistoće. Ulje se koristi kod kožnih problema kao što su akne, ekcemi, dermatitis, kod povišenog krvnog tlaka te pospješenja probave. No najvažniji učinci ovog ulja očituju se na psihičkom planu: umirujući, potiče san, kod stresa, osjećaja depresije, boli, šoka i bespomoćnosti. Također mu se pripisuju i afrodizijačka svojstva.

EUKALIPTUS (Eucalyptus globulus Labill.)
Et. ulje prodornog tropskog, kamfornog mirisa. Jedno od najjačih antiseptičkih ulja. Koristi se za spuštanje povišene temperature i za inhalaciju. Olakšava disanje, smanjuje simptome gripe, pomaže otapanju naslaga sluzi, umanjuje bolove i jača imunitet.

MATIČNJAK (Melisa officianlis L.)
Eterično ulje dobiva se destilacijom iz listova i stabljike ove biljke. Djeluje umirujuće i antidepresivno, a koristi se protiv migrene, bezvoljnosti, straha i napetosti. Povoljno djelovanje očituje se i kod neredovitih menstruacija, visokog tlaka i lupanja srca, bronhitisa, astme i kašlja.

RUŽMARIN (Rosmarinus officinalis L.)
Et. ulje iz cvjetova i listova začinske mediteranske biljke. Djeluje antimikrobno i antiseptično. Stimulira limfni sustav, potiče izlučivanje tekućine iz organizma, jača izmjenu tvari u tkivima i time ublažava bolove u mišićima i zglobovima. Zbog pospješivanja cirkulacije, djeluje poticajno na rast kose. Koristi se za njegu masne i oštećene kose.

METVICA (Mentha piperita L.)
Et. ulje ugodnog, osvježavajućeg mirisa. Ubrzava izmjenu tvari, regulira probavu, preporučuje se kod mučnine na putu. Olakšava prehladu, virozu, upalu dišnih organa, olakšava disanje, ublažuje reumatizam te bolove u mišićima i zglobovima. Njeguje masnu kožu.

PAČULI (Pogostemon cablin (Blanco) Benth.)
Et. ulje egzotičnog i drvenog mirisa, podrijetlom iz Indije. Ima antimikrobno i antiseptičko djelovanje te se primjenjuje kod crvenila, upala, oštećene kože i protiv stvaranja bora. Dodaje se kremama za njegu zrele i oštećene kože. Poznato je i kao afrodizijak.

NARANČA (Citrus aurantium L.)
Aromatično osvježavajuće eterično ulje toplog mirisa. Odlično se miješa s gotovo svim drugim uljima oplemenjujući njihov miris. Prisutno je u aromaterapijskim uljima za uklanjanje celulita zbog jačanja izmjene tvari pod kožom. Regenerira stanice kože i preporučuje se za njegu suhe kože.

SANDAL (Santalum album L.)
Et. ulje egzotičnog, drvenastog mirisa podrijetlom iz Indije. Njeguje dehidriranu kožu i korisno je pri upalnim procesima. Tradicionalno se koristi u meditaciji i yogi, gdje pomaže uspostavljanju duhovne ravnoteže. Stoljećima se koristi kao afrodizijak.

TIMIJAN (Thymus vulgaris L.)
Et. ulje poznato po snažnom antimikrobnom i antiseptičkom djelovanju. Odlično smiruje upalu zubnog mesa i uništava bakterije koje uzrokuju karijes te ulazi u sastav različitih pasta za zube i voda za dezinfekciju usta.

ZIMZELEN (Gaultheria procumbens L.)
Et. ulje koje potječe iz zapadne Amerike, a upotrebljavali su ga još Indijanci. Djeluje snažno analgetski i protuupalno. Dodaje se masažnim uljima za ublažavanje reumatskih bolova, kod istegnuća mišića, bolnih zglobova i artritisa.

Ostanite mi Mirisni :YMPEACE:

Izrada eteričnih ulja
http://www.ehow.com/how_5604828_make-oi ... pment.html
http://www.crucible.org/essential_oil_d ... ration.htm
http://www.seanmichaelragan.com/html/%5 ... tion.shtml
http://www.aris2000.hr/001/013.htm
http://www.noni-borojo.com/etuljadetalji.htm
http://www.cvijet.info/forum/forum_post ... =1491&PN=1
http://en.howtopedia.org/wiki/How_to_Pr ... ntial_Oils

Korisni Linkovi:
http://aromaterapijarv.blog.hr/
http://www.centarcedrus.hr/aromaterapij ... apija.aspx
http://www.etericnaulja.net/aromaterapi ... apija.html
http://www.aromaterra.hr/aromaterapija.htm
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
raspas
rank2
Postovi: 19
Pridružen/a: 28.01.2014, 15:41
Ima zahvala: 2 puta
 pohvaljen: 10 puta

Re: ✿ Aromaterapija ✿

Post Postao/la raspas »

želim napraviti eterično ulje, imam destilator u kojem djed kuha rakiju i nikad mi nije palo na pamet da bilo šta izdestiliram a ako ste gledali film parfem može se izdestilirati sve, eee sad kakav će bit destilat iz toga to je druga stvar imam bakreni destilator tj. djed ga ima ali mi se neda baš koristit njegov jer je to njegova beba koja radi rakiju,
pa bi najrađe napravio svoj.
i tako sam kupio sam veliki inox lonac od 130l i nabavio veliki inox lijevak koji ću stavit naopako s gornje strane i zavariti ga kupit ću bakrene cijevi spojiti lijevak s cijevi i napraviti u bačvi hladilo eeee sad dali je netko napravio firentinsku posudu! i dali je radio eterična ulja a da želi podijelit znanje
Odgovori