Uzgoj Kaktusa, razmnožavanje, kalemljenje i briga

Upoznajte magične kaktuse i sukulente te kako ih uzgojiti
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Uzgoj Kaktusa, razmnožavanje, kalemljenje i briga

Post Postao/la Red »

Kaktusi

slika

Kaktusi su biljke ubrojene u porodicu Cactaceae. To su bodljikave jastučaste trajnice koje se odlično suprostavljaju suši zahvaljujuči sočnom i mesnatom sastavnom tkivu. Dijele se na kaktuse i sukulente. Naziv sukulent odnosi se na svaku biljku sočnog tkiva stabljike i lišća, a često i korijena,koje zadržava vlagu i omogučuje biljci normalan razvoj u razdobljima sušnog vremena. Kaktusi izvorno potječu gotovo isključivo iz Novog svijeta, Amerike (Sjeverne, Srednje i Južne sa susjednim otocima).Danas se rasprostiru od Kanade (gdje rastu zimootporne vrste opuncija) preko Meksika sve do južnih područja Čilea. Nalazimo ih i u visokim planinskim predjelima (u Andama čak i na visinama od 4000 metara) i u negostoljubivim kamenim pustinjama, gdje gotovo ni jedna druga biljna vrsta ne može opstati.

slika

Danas poznajemo nekih 120 rodova s nekoliko stotina vrsta. Primjerice, samo od roda Mammilaria opisano je oko 350 vrsta, od kojih je njih 220 još 1970. godine bilo nepoznato. Rod Opuntia, također bogat, obuhvaća oko 300 vrsta.Postoji preko sedam tisuća vrsta kaktusa. Svojom egzotičnošću pronašli su svoje mesto kod ljubitelja cvijeća. Postoje čak i klubovi njihovih obžavatelja.

UZGOJ KAKTUSA

Za uzgoj kaktusa najvažnije je pripremiti odgovarajuću zemlju.Do danas je napisano mnogo teorija o najpovoljnijoj mješavini zemlje za kaktuse. Tako imamo recept za "idealnu" mješavinu zemlje. Temelji na sagnjilom lišću sa dodatkom pijeska i gline, i kaže da se uzme 1 dio ilovače, 1 dio pijeska, 1 dio lisnjače.Poželjno je dodati malo praha od drvenog uglja koji sprječava stvaranje plijesni. Na dno posude stavlja se sloj sljunka.

Dodavanje umjetnih gnojiva

Svremena na vrijeme kaktuse treba prihraniti otopinom gnojiva za cvijeće. pri tome treba voditi računa da se ne pretjera sa njegovom koncetracijom,pogotovo kod tek presađenih biljaka.

Posude za sadnju kaktusa

slika

Najčešće se upotrebljavaju glineni lonci koji za početnike imaju prednost. U njima se zemlja umjereno suši i tako postoji mala mogučnost propadanja biljke od prevelike vlage. U plastičnim loncima zemlja gubi vlagu samo na površini, tako da mnogo uzgajivača koristi ovu vrstu lonaca. Oni su lagani, na njima se ne stvaraju alge radi glatke površine.

Zalijevanje kaktusa

Mišljenje, da su kaktusi biljke kojima nije potrebna voda, nije točno. Većina kaktusa preko zime živi u stadiju mirovanja, ukoliko ih malo ili uopće ne zalijevamo.Biljke u prostorijama s centralnim grijanjem traže vlagu, jer u protivnom dolazi do smežuranja stabljika i lišća. Za zalijevanje je najbolja kišnica, no rijetko smo u mogućnosti sakupiti dovoljne količine.U proljeće i jesen, kaktuse u glinenim loncima, dovoljno je zalijevati jednom u razdoblju od 7 do 10 dana, ljeti u 4 do 5 dana.

Ovi podaci vrijede u slučaju kada je temperatura od 21°-27°C u proljeće i jesen,a preko 35°C ljeti. Svi kaktusi,uključujući i sukulente nisu podjednako željni vode. Da bi se poboljšao vodeni režim, mješavini zemlje treba dodati pijesak (on ima zadatak vršenja drenaže).

RAZMNOŽAVANJE KAKTUSA

Kaktusi se razmnožavaju na više naćina : sjemenom, reznicama, izdancima i kalemljenjem.

SJEMENOM

slika

Sjeme se sije u mješavinu koja se sastoji od 3/4 riječnog pijeska i 1/4 lisnjače. Mješavina se prije sjetve treba navlažiti. Sjeme lagano utisnuti i prekriti staklom ili prozirnom plastikom, te držati na temperaturi od 25 - 30* C. Kada niknu mladi izdanci, staklo se skida. Nakon tri mjeseca mlade biljke se rasađuju u male lonce za cvijeće.
Pikiranje radimo pincetom- lagano zahvatimo korijen mlade biljke i presadimo ju u novi lonac, njezno da ne ostetimo izdanak.

slika

REZNICAMA I IZDANCIMA

RazmnoŽavanje reznicama obavlja se u proljeće i rano ljeto. Oštrim rezom izbojak ili članak kaktusa se pažljivo odvoji od matične biljke. Rez se pospe prašinom drvenog uglja da ne dođe do truljenja reznice, ostavi se par dana (do tjedna) da se prosuši. Zatim se zasadi u vlažan pijesak da se ožili, nakon ćega se presađuje u male posudice.

slika

KALEMLJENJE
http://www.lycaeum.org/diseyes/fresh/graft.htm

Za kalemljenje treba izabrati zdrave i jedre biljke.Biljke se mogu kalemit u svakoj dobi starosti, ali će uspjeh biti veći, ako to radimo na mladoj biljci. Uzimaju se biljke stare 1-2 godine, a može i mlađe.Za podlogu kalemljenja preporučaju se sljedeće vrste: Trichocereus, Opuntia, Cereus, Pereskia, Myrtillocactus geometrizans, Hylocereus i Pereskiopsis. Kad se cijepe drugi sukulenti, bitno je da se uzimaju biljke iz iste porodice.

slika

Oštrim skalpelom ili žiletom isijeći vrh jednog kaktusa i na njega uglaviti dobro skrojenu “kapu” od drugog i pažljivo sve privezati kudeljnim ili pamučnim konopom. Konop skinuti tek kada budete sigurni da je kalemljenje uspjelo i da je jedna biljka srasla za drugu

slika

Presađivanje kaktusa vrši se otprilike svake 3 godine i to u rano proljeće, prije početka vegetacije. Poslije presađivanja, dva do pet dana, treba ih držati na zasjenjenom mjestu i ne zalijevati.

ŠTETNICI I BOLESTI

Sve biljne vrste napadaju određeni štetnici i biljne bolesti.

Glavni štetnici su: crvci (napadaju podzemni i nadzemni dio biljke), štitaste uši (u obliku malih priljepaka na biljci), crveni pauk (sičušni crveni kukac koji napada cijelu biljku).

Što se tiče bolesti može se reći da im kaktusi i sukulentne biljke nisu naročito podložni, osim u ranim stadijima razvoja.

Postoje razna sredstva za zaštitu od nametnika i od bolesti. Budući da se svakodnevno sastav zaštitnih sredstva usavršava i stalno u prodaju dolaze pod novim imenima, najbolje je tražiti savjet mjerodavnih stručnjaka.

Treba paziti da mlade kaktuse nikada ne ostavljamo na jakom i direktnom suncu, tada postaju crvenkasti.

slika

KALENDAR RADOVA

Siječanj
Nema nekih večih aktivnosti među biljkama u stakleniku osim što cvatu neki epifitni kaktusi. Ako biljke nose mnogo cvjetova, mora ih se zaljevati najmanje jednom tjedno, no to ovisi o temperaturi. Njima zimi odgovara temperatura od minimalno 10°C, ali cvatu i pri nižim temperaturama. Conophytum i Lithops se tokom siječnja ne zalijevaju.

Veljača
U prvoj polovici ovog mjeseca nema novosti, osim što će uz pojavu prvih sunčevih zraka neki kaktusi kao Rebutia i Mammillaria pokazati cvjetne pupove. Mnogi kaktusi se sada presađuju u veće posude tako da se pazi na grumen zemlje oko korijena, da nebi došlo do oštečenja.U ovo doba možemo očekivati i pojavu nametnika-crvaca koje ćemo uništiti nekim od insekticida.

Ožujak
Mnoge biljke vidno rastu,a pogotovo lisnati sukulenti, kojima je sada potrebno i više vode. Uz povoljnu toplinu i dosta sunca, veliki će broj okruglih kaktusa i neki epifitni pokazati cvjetne pupove. Veći epifitni kaktusi s velikim cvjetovima trebat će više vode i gnojiva.

Travanj
Svim kaktusima, osim nekim sukulentima, kao Conophytum već sada možemo dati dosta vode i to u ranim jutarnjim satima ako očekujemo vruć i sunčan dan. Za nekoliko dana i Opuntia će pokazati znakove života. Mnoge cvatuće biljke pokazat će znatan napredak u rastu.

Svibanj i Lipanj
U ovim mjesecima osjeća se sve jači rast i cvatnja,a povišenjem temperatura i veća potražnja za vodom. Pomnim promatranjem kaktusa sami ćete ustanoviti koliko im je vode potrebno.

Srpanj, kolovoz i rujan
Rast svih biljaka je u toku. Conophytum i Lithops sada se može zaljevati kao i ostale biljke. Za koji dan i na njima će se pojaviti cvjetni pupovi. Sukulentne biljke kao Echeveria i Kalanchoe (Crassulaceae), razvit će mlade listove i, ako nemaju dovoljno vode, lišće će dobiti prekrasnu crvenu boju što daje posebnu ljepotu tim biljkama. Tokom ljeta veliku opasnost predstavlja crveni pauk koji na očigled uništava biljke pa ih pomno promatrajte. Prvi hladniji dani rujna upozoravaju na postepeno smanjenje zaljevanja.

Listopad
Zalijevanje okruglih kaktusa se obustavlja, ali ne i onih koji upravo cvatu. Prve cvjetne pupove počinje pokazivati i božićni kaktus Zygocactus truncatus.

Studeni i prosinac
Cvjetni se pupovi javljaju na večini kaktusa i prenosimo ih na toplo mjesto.

Njegujte vase bodljikave ljubimce :ymcowboy:
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
Fig
rank9
Postovi: 377
Pridružen/a: 21.11.2010, 23:53
Ima zahvala: 48 puta
 pohvaljen: 112 puta

Re: Uzgoj Kaktusa, razmnožavanje, kalemljenje i briga

Post Postao/la Fig »

Malo opširnije kod uzgoja kaktija iz sjemena, pošto sam trenutno u tome. Svaka vrsta je drugačija što se tiče potreba pri uzgoju iz sjemena. Ovo je nekakav generalan način koji bi se nalazio između ostalih metoda, te djeluje dobro kod većine vrsta kaktusa, između ostalog na Peyote, San Pedro i sl.

Potrebno:
- supstrat
- posuda
- boca za vodu sa štrcaljkom
- fino oštar pijesak
- svijetlo (fluorescentno preporučljivo)
- plastične vrećice ili plastične boce (za zadržavanje vlage)
- toplo okruženje
- sjeme željene vrste kaktija

Tlo - čini se kako svaki uzgajivač kaktusa ima svoj posebno patentiran mix tla kojeg upotrebljava. Razlog tome bi bilo zbog toga što takav određen supstrat paše uz određenu klimu i okolinu, kao i stilu uzgoja. Stoga bi prvo trebalo upoznat klimu u kojoj živimo, te razmislit kako da radimo u skladu sa njom. Tako da u hladnijim područjima obraćamo veću pozornost na brže otjecanje vlage, dok kod dosta aridnih područja obraćamo pažnju na zadržavanje manjeg dijela vlažnosti i hranjiva, te tako nekako kombiniramo.

Svejedno, ima par stvari koje bi naš supstrat trebao sadržavat. Ponajprije, trebalo bi osigurat veoma dobru dreniranost, kako bi voda samo prošla i isklizila horizontalno niz supstrat, a ne da se zadržava i radi na nekakvom mehanizmu spužve. Dobro je izbjegavat i organske ostatke, i to posebice kod posuda gdje se može zadržat nešto vlažnosti što onda izaziva moguću pojavu raznih buba, gljivica i bakterija, dok kod dobro dreniranog suhog tla ne bi trebalo biti problema što se toga tiče. Također je dobro sadit u slabo hranjiva tla, te naknadno dodavat hranjivo. Pri izboru pijeska, dobro je izabrat individualan oštar pijesak koji se ne spaja i homogenizira, tako da je pijesak rubova rijeka i plaža generalno loš izbor. Najbolje bi bilo potražit raznovrsne tipove šljunka.

Sa sjemenom se preferira ravan i fin pijesak iznad. Kasnije dodajemo hranjivo kada se kaktiji malo više učvrste.

Početak - prvo trebamo osigurat posudu ili nekakve plastične kontejneriće u koje ćemo zasadit sjeme. Svašta može poslužit, dok se najčešće upotrebljava plastika. Ispod posude izbušimo nekolicinu rupa zbog osiguranja drenaže. Na dno posude stavljamo veće komade, pretežito kamenčiće kako bi osigurali da se ne stvara barica na dnu pri zalijevanju. Tada 3/4 posude napunimo oštrim i istrajnim pjeskovitim kakti mixom, te je preporučljivo da u takvom supstratu nemamo organskih ostataka. Neki ljudi vole mixati i dodavati vlakna kokosovog oraha, što može fino koristiti i dijelovati u određenim klimama. Pri kraju, na vrh samog supstrata dodajemo oko 1cm debljine finog oštrog pijeska kako bi omogućili da sjeme ne padne ili bude pogurano dublje u supstrat.

Sijanje - kad smo fino pripremili posudu i u njoj supstrat, spremni smo zasijati sjeme. Veoma je važno ne zasijati preduboko, jer u tom slučaju sjeme neće proklijati i jednostavno će uginuti. Preferira se direktno sijanje na samu površinu i ostavljanje tako kako bi izbjegli neželjene gubitke sjemena dublje u supstratu. Možemo posipat malo finog pijeska po sjemenu ako osjetimo potrebu, ali ne previše.

Zalijevanje i vlažnost - kada je sjeme fino položeno na supstratu, spremamo se za zalijevanje i sam uzgoj. Preporučljivo je koristiti štrcaljku finog maglovitog mlaza vode kako ne bi uznemirivali i dislociravali sjeme, te ravnomjerno zalili cijelu površinu bez stvaranja manjih ili većih lokvica i rupa. Sjeme dobro pošpricamo i namočimo, tako da cijela površina bude fino vlažna i namočena. U ovakvom stadiju života kaktiji baš i ne vole suhe uvjete, te većina vrsta uspijeva pri jako velikoj vlažnosti i ne voli se sušenje. Nakon što zalijemo sjeme, potrebno je posudu smjestit u prozirnu zip lock vrećicu ili postavit komad odrezane prozirne boce, ili bilo kakve plastične prozirne posude iznad posude u kojoj uzgajamo sjeme kako bi osigurali vlažne uvjete i ujedno imali prisustvo svjetla. Sjeme tako držimo otprilike 1-6mj. što ovisi o vrsti samog kaktija kojeg želimo uzgojit.

Svijetlo - mali se mladi kaktiji ne ponašaju kao odrasli zbog nepoželjne suhe okoline i veće vlažnosti, pa tako ni ne vole preveliku osvijetljenost. U početku ih je najbolje držati ispod slabe umjetne osvijetljenosti (poželjne su fluoresctentne žarulje). Ako mali kakti zadobije crvene pjegice, to znači da mu je prejako svijetlo i dobio je opekline, te je stoga poželjno smanjit sam intenzitet osvijetljenosti nekakvim svijetlosnim filterom kako bi zatamnili okolinu.

Kako mali kaktiji izrastaju i postaju veći, tako možemo i povećat količinu svijetla. Sami će nam reć kada trebaju više ili manje svijetla, pa tako ako veoma izrastu i izduže se, tada im pristupamo još svijetla. Izdužuju se kako bi pronašli veći izvor svijetla.

Toplina - poželjno je držati temperaturu na 20-30°C, i osigurati da ne bude prevelikih kolebanja i oscilacija.

Izrastanje i aklimatiziranje - zavisno o samoj vrsti, kaktus će biti spreman za vanjske uvjete nakon otprilike 3-18mj. Općenito se izvan ne stavlja nijedan kakti manji od 0,5cm. Bez obzira na veličinu, kad pristupamo presađivanju kaktija u vanjske uvjete veoma je važno da to učinimo veoma strpljivo i sporo. Iznošenje kaktija iz tamnije unutarnje okoline na direktno sunčevo osvijetljenje predstavlja ogroman šok koji veoma često može rezultirat ugibanjem mladog kaktusa. Zbog toga ih moramo polagano upoznat sa pravim svijetlom postepenim izlaganjem svakim danom sve više. Takvo aklimtiziranje možemo rastegnut na 2tj.

Potencijalni problemi
Prevlažno - ako nam je supstrat prevlažan, tada nastaju uvjeti za pojavu truleži. Dobra opcija za klijanje većine kaktija je da prvih nekoliko mjeseci držimo supstrat vlažnim ali ne skroz mokrim. Potrebno je osigurat konstantnu vlažnost malo vlažniju od one kada se površinski sloj počinje sušit.

Presuho - mladi kaktiji su toliko mali i tanki da nisu sposobni obuzdat vodu ni u najmanjoj količini. Zbog toga se favoriziraju vlažniji uvjeti od aridnijih. Skroz osušen supstrat će dovest do dehidracije i smrti unutar nekoliko dana. Što su kaktiji mlađi, to su manji i osjetljiviji.

Neprozračnost - manjak prozračnosti može biti dobar u nekim situacijama ali i veoma nepovoljan pri većem intenzitetu. Manjak prozračnosti dovodi do prekomijernog zagrijavanja tla, ili ako je tlo veoma mokro, vlaga će se u zraku kondenzirat i stvorit gnjecave uvjete savršene za razvoj svakakvih plijesni, a plijesan je jedna od najuobičajenijih problema kod malih kaktusa. Općenito su mali kaktiji veoma otporni na gljivice, ali u vremenima stresa i neoptimalnih uvjeta gljivice mogu uništiti biljku. Bit će dovoljno da jednom na dan dignemo poklopac ili što već koristimo kako bi omogućili dovod svježeg zraka i minimalne aerisanosti. Isto tako možemo izbušiti par manjih rupica na poklopcu da nam pomogne u zračenju, ali trebamo pazit da ih ne napravimo previše ili da budu prevelike zbog samog gubitka vlažnosti.

Zeleni supstrat - zelena boja označava alge koje uobičajeno nisu nikakva veća prijetnja i nešto oko čega bi se trebali zabrinjavati dok nam je god mladi kaktus zdrav. Alge su dobar indikator poveće vlažnosti supstrata (malo sušije od toga bi trebalo bit idealno). Jedno što alge rade je stvaranje tvrđeg gornjeg sloja čineći ga nepropusnijim za slobodno kolanje vode i zraka kroz supstrat. Druga potencijalna negativna strana je ugibanje algi koje onda može pridonijet nastanjivanju raznih gljivica i insekata.

Plijesan - ukratko gljivična invazija često izazvana organskim ostacima u supstratu, prevelikom vlažnošću i nedovoljnom prozračnošću. Najbolji način prevencije je da ne upotrebljavamo mixeve supstrata na organskoj bazi, da omogućimo veće kolanje zraka i ostavljanje tla da se malo posuši.

Nametnici - zbog finih vlažnih uvjeta i sočnih malih kaktusića ovakve su posude veoma privlačne raznim nametnicima. Postoje razni načini prevencije, dok detekcija samog nametnika ne bi trebala biti problem. Tu spadaju razne gusjenice, žohari, puževi, miševi, štakori, crvi i sl.

Smeđe-crveni kaktusi - ovakva se boja javlja pri izloženosti prejakom svijetlu, stoga je potrebno smanjiti sam intenzitet. Ovakvu reakciju mogu uzrokovati i niže temperature, te nedostatak vlažnosti. Bitno je da ovakve simptome ne pomiješamo sa truleži.

Ljubičasti kaktusi - ovakva se boja javlja prvenstveno kod nedostatka vode. Neke vrste mogu dobiti ovakvu boju zbog prejakog svijetla ili preniske temperature, ali je uobičajeno zbog nedostatka vode.

Razdvajanje - ne prečest problem pri uzgoju kaktusa, ali neke spororastuće vrste u vlažnijim i hranjivijim uvjetima uzgoja iz sjemena mogu nabreknuti toliko da više njihova koža ne može izdržati, te se raspucava i dijelovi se razdvajaju. Ovakva je pojava česta kod roda Astrophytum kada im se da previše vode i hranjiva.

donekle uzeto i prevedeno sa http://www.kadasgarden.com
In The Clouds
rank3
Postovi: 75
Pridružen/a: 08.08.2011, 13:23
Ima zahvala: 8 puta
 pohvaljen: 6 puta

Re: Uzgoj Kaktusa, razmnožavanje, kalemljenje i briga

Post Postao/la In The Clouds »

U koliko dana se reznica ozili?
Life is good...
Avatar
Fig
rank9
Postovi: 377
Pridružen/a: 21.11.2010, 23:53
Ima zahvala: 48 puta
 pohvaljen: 112 puta

Re: Uzgoj Kaktusa, razmnožavanje, kalemljenje i briga

Post Postao/la Fig »

hm, pa vjerujem da to ovisi o samoj vrsti i uvjetima u kojima se ukorijenjuje.

znao sam dosta puta samo stavit dijelove kaktusa odmah otkinute u tlo, te su se uhvatili ali nakon dosta dugo vremena. ali uvjeti su poprilično uvijek isti za ožiljavanje, a to je da su vlažniji i da se sadi u trenutku fiziološke aktivnosti kaktusa. mislim, sve zavisno od vrste i njenih prohtjeva, te brzini stvaranja stanica i ukorijenjivanja, itd. ne bi ti znao točno reć...
“Off Topic”
jedna zanimljivost ako ste trenutno u južnijoj/jugozapadnoj Istri, točnije u Balama gdje se jučer počeo održavat 6. Cactus Day koji traje do 15og. nisam nikad bio te prvi put čuo za to ove godine, tako da možda večeras svratim.. i usput u ornitološki rezervat, i sve popratno :)
ZOKI
rank3
Postovi: 61
Pridružen/a: 22.03.2010, 15:23
 pohvaljen: 3 puta

Re: ~Vaša Galerija Kaktusa~

Post Postao/la ZOKI »

htedoh nesto priupitati pa ako nije tesko nekom ko zna neka mi odgovori posadio sam peyota i sad posle neke dve nedelje nesto je niklo bas sam sad primetio.
zacudilo me je kako je debelo pa nisam siguran dal je to kaktus mali je tanje od sibice i visine je 5mm

evo slike ako je neko vojen pogledati..
http://i39.tinypic.com/ofpob6.jpg

i pitanje dl mora da se presadjuje ako nemora jos bolje?
posadio sam vise semenki al opva je za sada napolju ako to nije nesto sto je iz zemlje niklo...
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Re: Uzgoj Kaktusa, razmnožavanje, kalemljenje i briga

Post Postao/la Red »

Mislim da je to kaktus, iako je slika losa pa nije bas jasno. ali tako izgleda... mladi pejotl/peruvijan kaktusi izgledaju tako kada niknu.

u ovoj temi imas sve o brizi kaktusa, a imas i temu o peruvijanu, uzgoj iz sjemenke, pravila se mogu primjenit i na pejotl, naravno. procitaj si malo detaljnije o daljnjoj brizi, da ne ponavljam :sunn:
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Now
rank2
Postovi: 10
Pridružen/a: 14.05.2014, 16:56
 pohvaljen: 3 puta

Re: Uzgoj Kaktusa, razmnožavanje, kalemljenje i briga

Post Postao/la Now »

Pozdrav,nadam se da ne smeta ako se prikljucim sa savjetom u ovoj temi.Volim biljke i od svih najzanimljiviji su mi kaktusi i sukulenti pa sam stoga prije kada sam imao povecu kolekciju kaktusa skuzio jednu super stvar u vezi uzgoja kaktusa koja je ubrzala njihov rast pa da podijelim i sa vama.Ubiti stvar je vrlo jednostavna,radi se o staklu koje se stavi preko kaktusa i tako zadrzava oko njih toplinu na koju oni vrlo dobro reagiraju,ja sam to napravio tako sto sam poslozio sve moje kaktuse na terasu uz zid na suncano mjesto i preko njih sam naslonio na zid staklenu plocu koja je bila dovoljno velika da pokrije sve kaktuse ali da ispod tog stakla imaju mjesta za rast,rezultati su bili fantasticni,svi kaktusi su poceli vidljivo rasti,to sam napravio dva ljeta za redom i stvarno su itekako napredovali.Kaktusi koji nisu bili ispod stakla rasli su puno sporije nego oni koji su bili ispod stakla.Ako imate neke reznice kaktusa koje su ukorjenjene ili vec razvijene kaktuse i zelite im potaknuti rast i ojacati ih preporucam vam da isprobate ovo,necete pozaliti samo morate paziti da vrsta kaktusa koju cete staviti na sunce ispod stakla voli i podnosi suncani polozaj,oni kaktusi koji su vise za sijenu ne podnose bas ovo
Avatar
SleppyInHead
rank4
Postovi: 112
Pridružen/a: 09.01.2013, 16:54
Ima zahvala: 24 puta
 pohvaljen: 45 puta

Re: Uzgoj Kaktusa, razmnožavanje, kalemljenje i briga

Post Postao/la SleppyInHead »

Imam par kaktusa koji su ubodeni u zemlju prije mjesec dana, ako ne i malo vise. Zemlja je najobicnija pomijesana sa pijeskom. I mene sad zanima kad ce se oni ukorijeniti jer jos uvijek izgledaju jadno. Inace, vecinu dana provedu na suncu i rijetko su bili zaljevani. Nikad prije nisam ovo radila pa ne znam je li normalno ovoliko cekat.
Avatar
Vid Svante
rank9
Postovi: 374
Pridružen/a: 29.06.2015, 18:26
Ima zahvala: 137 puta
 pohvaljen: 70 puta

Re: Uzgoj Kaktusa, razmnožavanje, kalemljenje i briga

Post Postao/la Vid Svante »

Neznam dal da otvaram novu temu ili ce možda netko ovdje odgovoriti?

Vjetar mi je danas srušio kaktus, San Pedro, i prelomio se na pola. Presadio sam ga u novu teglu, zemlja za kaktuse i sve ok. samo sada se brinem hoće li pustiti korjenje ili je to pušiona obzirom na to što već kreće jesen a kaže se da je presađivanje bolje u proljeće?
Avatar
HypnoToad
Moderator
Postovi: 2852
Pridružen/a: 21.03.2010, 17:57
Ima zahvala: 532 puta
 pohvaljen: 1208 puta

Re: Uzgoj Kaktusa, razmnožavanje, kalemljenje i briga

Post Postao/la HypnoToad »

Prije sađenja puknutog dijela kaktus mora potpuno zacijeliti, mora se stvoriti 'krasta' na odlomljenoj strani. Takav može stajati u potpuno suhoj zemlji mjesecima i postupno će pustiti korijenje i tijekom zime. A pošto je sada sezona rasta, najbolje je vrijeme i može pustiti korijenje za nekoliko dana na dovoljnoj temperaturi.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
Odgovori